Vizier op volleybal

 

Verlies voor moraalridders van Dynamo II

teamfotoSV DynamoH2TeunZijp

VoV, 15-01-2017, 14:45 uur. In de eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar -en tevens de eerste wedstrijd in de tweede competitiehelft- mochten we op ‘gele zaterdag’ naar Krimpen aan de IJssel om  tegen de nummer 4 aan te treden. De (KNMI-) waarschuwing vooraf bleek terecht, want het werd een nederlaag zonder setwinst. Gewoon te weinig kansen gecreëerd, te hoge foutenlast, te weinig rendement en geen ‘big points’ gepakt. Kortom nimmer ons niveau gehaald en toch niet met hele dikke setstanden verloren: 29-27, 25-19, 25-22 en 25-21.

Onterechte negatieve aandacht in de pers

Dat er in de lokale pers aandacht besteed wordt aan talentvolle volleyballers, die deel uitmaken van de Jong Oranje-equipe, is natuurlijk prachtig. Iedere vorm van aandacht -mits positief- is goed voor de volleybalsport. Echter het op deze zaterdag verschenen artikel in de Barneveldse krant legt ons geen windeieren. Gewoon een vorm van slechte journalistiek, omdat er geen hoor en wederhoor plaatsgevonden heeft (geen controle of feitelijke informatie) óf gewoon een complete verdraaiing van de werkelijkheid, door wie dan ook! 

Voor iedereen die het echt wilt weten: “Wij investeren zowel bij de jeugd als senioren heel graag in jonge jongens met karakter, die eerlijk en oprecht zijn en nog wel iets van anderen -en dus ook van de ervaren jongens- willen en denken te (kunnen) leren.” Misschien tijd voor mediatraining bij de jeugdinternationals? Voldoende zo, wat ons betreft.

Code geel en een raadgevend referendum

Weer een weekend waarin het winterse weer zorgt dat we zelf onze verantwoordelijkheid moesten nemen. Voor deze weersomstandigheden (waarin het KNMI voor heel het land code geel afgegeven heeft) hanteert de Nevobo een -zeker na de NOJK van vorige week zaterdag een zeer discutabel- protocol. Wanneer een team namelijk door een provincie moet reizen die ‘code geel’ heeft, mag je als team besluiten de wedstrijd te verzetten. Natuurlijk kan deze ruimte ook gebruikt (lees: misbruikt) worden wanneer er een speler afwezig of geblesseerd is. 

Ook wij moesten het stellen zonder onze vaste waarde Sander den Hollander en konden dus gebruik maken van de speelruimte in dit protocol, maar gelukkig staat moraliteit bij ons hoger in het vaandel dan op oneerlijke gronden de wedstrijd annuleren. Na een digitale (whats app-)vragenronde volgde dan ook een raadgevend referendum, waaruit bleek dat 100% van de stemmers (lees: spelers) voor het spelen van de wedstrijd was. Zijn we dan gewoon moraalridders gebleken of zijn we ‘believers’ die voldoende vertrouwen in eigen kunnen hadden?

Ook een compliment waard

Natuurlijk voelt het alsof we nu de kans hebben laten liggen om enerzijds op gepaste afstand van de koploper en uit de buurt van de andere teams te blijven. We zullen echter meer niveau neer moeten zetten om weer te kunnen genieten van het totaal-volleybal dat we kunnen spelen, ongeacht welke spelers er in het veld staan. Dat vraagt om het opzij zetten van onze (persoonlijke) frustraties en versterken van reflectief leren.

Het is ongepast om louter positieve zaken te beschrijven na een ruime nederlaag. Toch is het -in de basis of met een langdurige invalbeurt- meespelen van jonge spelers als Mike van Cooten en Dave den Hollander (die de honneurs van de familie waarnam), waarin ze zich beiden goed staande hielden, hoopgevend voor de toekomst van de herenlijn van SV Dynamo.

Volgende week weer tegen een hoog geklasseerde ploeg

Aankomende zaterdag mogen we vanaf 16.45uur in weer een uitwedstrijd tegen Laudame Financials VCN uit Capelle aan den IJssel proberen te zorgen voor een positieve wending. Het belooft –net zoals de heenwedstrijd- een spannende strijd te worden tegen een ervaren ploeg die exact evenveel sets (namelijk 32) gewonnen heeft en slechts 3 wedstrijdpunten minder heeft. Hopelijk lukt het ons om dan wellicht onze schaatsbenen om te zetten in springbenen om weer een stapje op de ranglijst omhoog te springen?!   

gh @ VoV, verslag van Jorg Radstake, trainer coach SV Dynamo heren 2. Foto Teun Zijp.