Vizier op volleybal

 

Wie gaan er naar de finale (m)?

teamfoto heren1 dynamo

VoV, 21-04-2017. 6:12 uur. Het seizoen is voor Eredivisieteams bij de mannen in een cruciale fase aangekomen. Het hele seizoen is toegewerkt naar het halen van de play – offs om de titel, nu ze zijn bereikt gaat het erom zo lang mogelijk in de race te blijven om ook daadwerkelijk om de hoofdprijs te mogen strijden. Dat geldt voor dit weekend in het bijzonder voor de vier teams die nog in de race zijn voor de landstitel, te weten Abiant Lycurgus, Draisma Dynamo, Seesing personeel Orion en Advisie / SSS.

Abiant Lycurgus gaat ervoor om de vorig jaar veroverde titel te verdedigen. Om dat succes te herhalen zal eerst in twee partijen afgerekend moeten worden met Draisma Dynamo, de eerste afrekening is geweest, in Groningen werd het vorige week 3-0, hetgeen de ploeg van Arjen Taaij de best denkbare uitgangspositie voor de return van zaterdag geeft, wanneer de teams om 20:00 uur in Omnisport weer tegenover elkaar staan. Dan heeft Lycurgus aan twee sets genoeg, Dynamo zal met 3-0 of 3-1 moeten winnen om de golden set te mogen spelen.

Dynamo zag in de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen de koppositie aan Seesing Personeel Orion verloren gaan, waardoor het de ‘moeilijke’ weg naar de finale moest afleggen, via Abiant Lycurgus. Deze teams treffen elkaar voor de vijfde keer dit seizoen, in het reguliere seizoen won Lycurgus in Apeldoorn en Dynamo in Groningen. In de beker was Dynamo in Groningen ook winnaar, maar vorige week haalde Lycurgus met 3-0 een uiterst belangrijke zege binnen. 

Uit de uitslag zou je kunnen opmaken dat de Groningers na een mindere periode weer de stijgende lijn te pakken hebben. De uitgangsposities zijn zonneklaar beide teams kennen elkaar van haver tot gort en weten precies wat er gebeuren moet. “Geen excuses, geen gelul, maar poetsen” geldt aan weerskanten van het net.

Voor Draisma Dynamo was de 3-0 in Groningen ongetwijfeld een forse teleurstelling. Om niet met lege handen achter te blijven, dat zal het gehele team koste wat het kost willen voorkomen,  zal er nu dus gepresteerd moeten worden. Alleen met 3-0 of 3-1 blijft de mogelijkheid om via de golden set de finale te bereiken. Als Lycurgus twee sets pakt kan Dynamo de titel vergeten.

In Doetinchem wordt het tweede duel tussen Orion en SSS gespeeld. Ook zaterdagavond om 20:00 uur. Vorige week in Barneveld hadden de Doetinchemmers het knap lastig. Met een nipte 2-3 konden ze in ieder geval de winst meenemen en gaan ze dus met een voorsprong aan de thuiswedstrijd beginnen.

Maar ze zullen opnieuw drie sets moeten winnen om SSS de weg naar de finale te versperren. Orion, de nummer één uit de reguliere competitie, is favoriet. SSS de outsider. Orion gaat dus naar de finale als ze winnen, bij 2-3 volgt er een golden set. SSS is finalist als ze stunten en met 0-3 of 1-3 winnen.

gh @ Vizier op Volleybal. Draisma Dynamo.