Orion en Lycurgus in finale om landstitel

1617Orion vs SSS

VoV, 23-04-2017. 7:49 uur. Seesing Personeel Orion besliste gisteren met een 3-1 overwinning op Advisie SSS, na de 2-3 winst vorige week in Barneveld, de halve finale voor zich en pakte met deze dubbele zege het ticket voor de finale om de landstitel.

In Doetinchem bleef het tot het laatst spannend, immers de 2-3 winst vereiste een zege om de strijd in het voordeel van Orion te beslissen. Na de 25-22 en 25-19 was de thuisploeg goed op weg, de 24-26 bracht SSS weer terug in de wedstrijd en de gasten deden in de vierde set hun uiterste best om er een tiebreak uit te halen. Met 25-23 ging dat net mis.

Joris Marcelis werd met 22 treffers topscorer bij Orion, Pim Kamps maakte er 12 en Dik Heusinkveld blokkeerde er 5 tegen de vloer. Nick Beckers, 16 punten, en Johan Oosting, 15 punten, waren de meest scorende spelers bij SSS. Dwin Brouwer scoorde 4 keer blokkerend. SSS had meer eigen scores dan Orion (66 / 69), maar maakte dat voordeel met meer eigen fouten (21/33) weer ongedaan.

Een mooie fotoreportage door Hans van Dijk van deze halve finale staat onder de link

Abiant Lycurgus heeft zich middels een 1-3 zege in Apeldoorn op Draisma Dynamo ook geplaatst voor de finale om de landstitel, setstanden 23-25, 24-26, 25-21 en 25-18. Na de 3-0 thuiswinst en de gewonnen eerste twee sets was de finale een feit. Seesing Personeel Orion uit Doetinchem is net als vorig jaar de tegenstander.  Martini Plaza is zondag 30 april het decor van de eerste finale in deze titelstrijd.

In de eerste set was behoudens het eerste punt voor de thuisploeg voortdurend sprake van een voorsprong voor Abiant Lycurgus. Zeker Kooistra was hot en maakte belangrijke punten. De maximale voorsprong bedroeg vier punten bij 16-20.  Maar boven de twintig werd het toch nog spannend. Het werd 22-22. Vervolgens was Olson belangrijk. Eerst met de 23-24 en daarna was het kill block van de Amerikaan beslissend.

In de tweede set moest een 12-9 achterstand weggewerkt worden. Dat lukte puntje voor puntje en resulteerde in een 17-20 voorsprong via een geslaagde driemeter aanval van Berzins. Die marge leek voldoende voor de belangrijke tweede setwinst, maar de thuisploeg richtte zich nog een keer op en kwam terug tot 24-24. Daarna was Kooistra nog maar weer eens succesvol voor 24-25. Het setpoint van de tweede set werd verzilverd dankzij een fout aan de kant van Dynamo.

Na deze setwinst kon er al gevierd worden, maar moest de wedstrijd nog wel uitgespeeld worden. De technische staf wisselde een aantal spelers. Niels de Vries, Stijn van Schie, Sam Gortzak, Auke van de Kamp kwamen in het veld om ook minuten te kunnen maken.

Na verlies in de derde set met 25-21 was in het vierde bedrijf snel duidelijk dat Abiant Lycurgus ook de tweede halve finale naar zich toe te trekken. Het werd een duidelijke 18-25.

Michiel van Dorsten werd met 16 punten topscorer, Wytze Kooistra kwam tot 14.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hans van Dijk.