Vizier op volleybal

 

Lycurgus weer naar MartiniPlaza

Lycurgus1

VoV, 23-04-2017. 14:19 uur.  MartiniPlaza is zondag 30 april het decor van de eerste finale om de landstitel. Abiant Lycurgus heeft zich hier zaterdagavond voor geplaatst na een 1-3 zege in Apeldoorn op Draisma Dynamo via de setstanden 23-25, 24-26, 25-21 en 25-18. Na winst in de eerste twee sets was de finale een feit. Seesing Personeel Orion uit Doetinchem is net als vorig jaar de tegenstander.

Het is voor de vijfde keer in de historie dat Abiant Lycurgus zich plaatst voor de finale van de play-offs.  Coach Arjan Taaij verklaarde na afloop de doortocht naar de finale. ‘Primair begint het met alles voor elkaar willen geven en tot het gaatje willen gaan. In moeilijke situaties bij elkaar blijven. Ook als je even onder druk staat. Dat is een belangrijk uitgangspunt. Als je lichamelijk en mentaal fit bent dan kun je het combineren met goed volleybalspel.’  Aanvoerder Wytze Kooistra voegde daar nog vertrouwen aan toe. ‘ Het loopt lekker. We hebben goede en slechte momenten met elkaar meegemaakt. Dat hoort bij topsport. Als je dat een plek kunt geven dan kun je er sterker uitkomen. Ik heb het idee dat dit nu echt het geval is. ’Net als vorige week zaterdag in de eerste wedstrijd was sprake van een overtuigende start.

Coach Arjan Taaij had voor dezelfde basis gekozen. Wytze Kooistra, Bryan Fraser, Mikelis Berzins, Nick Olson, Dennis Borst, Matt West en Just Dronkers waren de basis op de vloer in Omnisport. in de eerste set was behoudens het eerste punt voor de thuisploeg voortdurend sprake van een voorsprong. Zeker Kooistra was hot en maakte belangrijke punten. De maximale voorsprong bedroeg vier punten; 20-16. Maar boven de twintig werd het toch nog spannend. Het werd 22-22. Vervolgens was Olson belangrijk. Eerst met de 24-23 en daarna was het kill – block van de Amerikaan beslissend.

In de tweede set verliep het scorend iets anders. Er moest een 12-9 achterstand weggewerkt worden. Dat lukte puntje voor puntje en resulteerde in een 20-17 voorsprong via een geslaagde driemeter aanval van Berzins. Die marge leek voldoende voor de belangrijke tweede setwinst, maar de thuisploeg richtte zich nog een keer op en kwam terug tot 24-24. Daarna was Kooistra nog maar weer eens succesvol; 24-25. Het setpoint van de tweede set werd verzilverd dankzij een fout aan de kant van Dynamo.

Na deze setwinst kon er al gevierd worden, maar moest de wedstrijd nog wel uitgespeeld worden. De technische staf wisselde een aantal spelers. Niels de Vries, Stijn van Schie, Sam Gortzak, Auke van de Kamp kwamen in het veld om ook minuten te kunnen maken.

Na verlies in de derde set, was in het vierde bedrijf snel duidelijk dat Abiant Lycurgus ook de tweede halve finale naar zich toe te trekken om daarmee terecht te kunnen gaan strijden om titelprolongatie. Deze sets werden nog gespeeld om des keizersbaard, maar ook hierin waren de gasten dus de baas.

Nu lonkt MartiniPlaza voor de derde keer dit seizoen, na de eerdere Champions League wedstrijden tegen Dobrudja 07 en Maaseik. Taaij hierover. ‘Plaza 30 april is altijd het onderliggend thema geweest, dus laat iedereen maar komen. Wij hebben er zin in. Het doel is helder. Kampioen worden en dat begint volgende week zondag.’

Kooistra kijkt er uiteraard naar uit. ‘Een mooie kans om MartiniPlaza weer vol te spelen. We zullen nog een keer vol aan de bak moeten, want Orion is een taaie ploeg. We staan aardig te swingen weer op het veld. Een volle hal erbij en ik denk dat het helemaal goed komt.’

gh @ VoV, Verslag door Theo Sikkema. Abiant Lycurgus. Foto CEV.