Lycurgus prolongeert landstitel

NolikovsLycurgus

VoV, 07-05-2017. 16:32 uur. Abiant Lycurgus heeft vanmiddag de vorig jaar veroverde landstitel geprolongeerd en is voor de tweede keer op rij en voor de tweede keer in de historie kampioen van Nederland geworden. De Groningers van coach Arjan Taaij wonnen vorige week in eigen huis met 3-1 van Seesing Personeel Orion en hadden vandaag in Doetinchem nog twee sets nodig om de beker te veroveren. Bij een 2-0 voorsprong was Abiant Lycurgus al zeker van de titel. De Groningers wonnen uiteindelijk de wedstrijd met 3-1.

Opstellingen:  Goran Aleksov van Seesing Personeel Orion begon in zijn laatste wedstrijd als coach van de Doetinchemmers met Stijn Held (spelverdeler), Joris Marcelis (diagonaal), Pim Kamps en Erik van der Schaaf (passer/lopers), Dik Heusinkveld en Ryan Anselma (middens) en Rob Jorna (libero). Zijn collega Arjan Taaij gunde het vertrouwen aan de volgende zeven spelers: Matt West (spelverdeler), Wytze Kooistra (diagonaal), Bryan Fraser en Mikelis Berzins (passer/lopers), Dennis Borst en Nick Olson (middens) en Just Dronkers (libero).

Lycurgus pakt 1-0 voorsprong:  Het was regerend landskampioen Abiant Lycurgus dat in Doetinchem het beste van start ging. Door veel servicedruk te leveren, met name met de harde sprongservice, werd de passlinie van Seesing Personeel Orion onder druk gezet. Na twee aces van Fraser en een kill – block van Kooistra gingen de Groningers comfortabel met 9-14 aan de leiding.

Tot 20-23 was er weinig aan de hand voor de Groningers, al slopen de Achterhoekers punt voor punt dichterbij. Dankzij de sterke Kamps en Marcelis kwam Seesing Personeel Orion na een 20-23 achterstand op 23-23 zelfs langszij. In de spannende slotfase die volgde lag het initiatief steeds bij Abiant Lycurgus. De thuisploeg werkte een aantal setpoints weg, maar moest uiteindelijk capituleren toen Marcelis in het blok van Olson sloeg: 27-29.

Lycurgus verovert de titel:  Seesing Personeel Orion mocht vanaf dit moment geen set meer verliezen en de equipe van coach Aleksov leek zich dit goed te beseffen. De Achterhoekers namen na een 4-6 achterstand tot genoegen van het thuispubliek een 11-8 voorsprong en dwongen Arjan Taaij om een time-out aan te vragen.

Lang kon Orion niet genieten van de voorsprong want na een ace van Fraser ging Lycurgus weer aan de leiding: 12-13. De Groningers namen een voorsprong van twee, drie punten en hielden deze marge netjes in stand. Vooral ex-international Kooistra was in deze fase onhoudbaar.

Seesing Personeel Orion bleef tot het einde hopen op de ommekeer, maar Abiant Lycurgus gaf simpelweg niets weg. Nadat Kamps een driemeter – aanval in het net sloeg ging de set met 22-25 naar Abiant/Lycurgus. Omdat de equipe van coach Taaij de eerste wedstrijd met 3-1 gewonnen had, was de 2-0 voorsprong voldoende om het kampioenschap te vieren.

Lycurgus wint opnieuw met 3-1:  Seesing Personeel Orion redde in de derde set de eer door deze doorgang op te eisen met 25-20. Na de tussenstanden 8-6, 16-14 en 21-17. Set vier was het echter toch weer de kersverse kampioen Lycurgus dat zijn klasse toonde. Met veel wisselspelers in het veld, waaronder de sterke Stijn van Schie, werd de vierde set gewonnen met 19-25.