Vizier op volleybal

 

Pakt Oranje één van de twee WK tickets?

Oranjeblok

VoV, 22-08-2017. 6:00 uur.  Wie twijfelt daar nog aan? Ook al ging het in Azerbeidzjan dan mis, nu zijn de kansen met twee tickets (van zes deelnemers) misschien nog wel groter dan destijds, toen één van de vijf teams rechtstreeks doorging.

Vandaag begint in het Topsportcentrum in Rotterdam de derde kwalificatie ronde voor deelname aan het dames WK 2018. Oranje is gastland voor België, Tsjechië, Bulgarije, Slovenië en Griekenland. Voor de beste twee teams zijn er dus nog twee WK tickets beschikbaar.

Tijdens de tweede kwalificatieronde eind mei, begin juni plaatsten zich via ongeslagen poulewinst Rusland, Servië, Turkije, Italië, Azerbeidzjan en Duitsland voor het WK 2018 in Japan. Daar hadden we Nederland ook graag bij zien staan, maar de Oranje ploeg kon de klus in en tegen Azerbeidzjan niet klaren en verloor met 3-0 (30-28, 25-22 en 25-13).

De teams die in Rotterdam voor de laatste twee Europese tickets gaan werden in de tweede ronde allemaal tweede in hun poule, met vier overwinningen en één nederlaag. Oranje moest zoals gezegd Azerbeidzjan voor laten gaan.

België staat zesde op de Europese ranking. België is met Oranje, dat zevende in Europa staat,  een van de eerste gegadigden voor een ticket.  Tsjechië en Bulgarije, die respectievelijk tiende en elfde op de Europese ranking staan, zouden zomaar een portie roet in het eten kunnen gooien. Tsjechië liet in de poule Polen en Slowakije achter zich. Bulgarije finishte voor Roemenië en Zwitserland. Slovenië (23ste van Europa ) en Griekenland (24ste van Europa) zullen volgens de verwachting geen rol van betekenis spelen in de eindstand, al kunnen de kanshebbers het zich tegen deze teams niet veroorloven om een steek te laten vallen. 

Het WK – kwalificatietoernooi wordt gespeeld volgens het single round robin systeem, hetgeen betekent dat ieder land een keer tegen elkaar speelt. De beste twee landen verdienen een ticket voor het WK 2018 in Japan.

Bondscoach Jamie Morrison heeft gisteravond zijn selectie voor dit WK – kwalificatietoernooi bekend gemaakt. Hij voegde op het laatste moment spelverdeelster Britt Bongaerts eraan toe omdat Laura Dijkema niet volledig fit is. Dit gaat ten koste van Tessa Polder, die overigens wel bij het team blijft in het hotel en op de trainingen. Laura Dijkema heeft in de voorbereiding op het WKK haar enkel verzwikt en zal de komende dagen niet inzetbaar zijn.

De selectie bestaat uit:

Spelverdeelsters: Femke Stoltenborg, Britt Bongaerts en Laura Dijkema.   

Libero’s: Kirsten Knip  en Myrthe Schoot 

Diagonalen: Celeste Plak  en Lonneke Slöetjes  

Passer – lopers: Maret Balkestein – Grothues, Anne Buijs, Nika Daalderop en Marrit Jasper. 

Midspeelsters: Yvon Beliën, Robin de Kruijf en Nicole Koolhaas 

Ook België heeft een heldere en duidelijke doelstelling voor dit WKK.  “Het ticket voor het WK 2018 binnen halen.” Bondscoach Gert Vande Broek vindt dit een cruciaal toernooi voor zijn Yellow Tigers. “Deze groep is razend ambitieus. En terecht, want door onze mooie resultaten zijn we het aan onze ranking verplicht dat we ons kwalificeren voor het wereldkampioen. Het wordt echter een stevige opdracht. De andere landen zitten niet stil en willen volgend jaar ook naar het WK.”

Voor België is Nederland de favoriet maar is Tsjechië met sterspeelster Aneta Havlickova een zeker niet te onderschatten tegenstander. Ook Bulgarije met onder andere Vasileva, Filipova en Rabadzhieva in de selectie moeten volgens de Belgische coach niet bij voorbaat kansloos worden geacht.

De selectie van de Yellow Tigers:  Jasmien Biebauw, Ilka Van de Vyver, Amber De Tant, Valérie Courtois, Charlotte Leys, Celine Van Gestel, Britt Herbots, Jodie Gilliams, Laura Heyrman, Marlies Janssens, Freya Aelbrecht, Nathalie Lemmens, Lise Van Hecke, Kaja Grobelna.

Het WKK begint om 14:30 uur met Slovenië vs Bulgarije, dan volgt om 17:00 uur België vs Tsjechië en Oranje sluit de dag om 19:30 uur af tegen Griekenland.

Voor de rest van de week staan voor Oranje op de agenda: Woensdag 23-08 om 19:30 uur vs België, donderdag 24-08 om dezelfde tijd tegen Tsjechië. Vrijdag is rustdag. Zaterdag speelt Oranje om 14:30 uur tegen Slovenië en als laatste staat zondag om 14:00 uur de wedstrijd tegen Bulgarije gepland. En uiterlijk dan moet het WK ticket in de pocket zitten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.