Vizier op volleybal

 

WKK: WK ticket Oranje na weer 3-0 binnen

OranjevsSlovenië

VoV. 26-08-2017. 16:30 uur. Vandaag konden de beslissingen vallen voor de WK ticketverdeling 2018 in Japan. De beide ongeslagen teams (Nederland en Bulgarije) hadden nog een zege nodig voor die zekerheid. Die zege moest Oranje tegen Slovenië binnenhalen, Bulgarije zou dat tegen België moeten doen, maar onze Zuiderburen zijn de nog de derde gegadigde voor een kaartje. Als ze winnen van Bulgarije doen ze nog mee. Maar hier gaat het nu over Oranje vs Slovenië.

Nederland maakt tot dusver zijn favorietenrol in dit toernooi helemaal waar. De balans geeft drie zeges zonder setverlies aan, beter kan niet. Zoals het er nu uitziet pakt Oranje vanmiddag het eerste ticket, of Slovenië moet als een sensationele superstunt kunnen realiseren. Gezien hun eerste drie wedstrijden houden we daar geen rekening mee en concluderen we vooraf, ook al is dat in sport altijd een beetje link: “Oranje gaat naar het WK in Japan.” Nu alleen nogmaals knallen!

Bondscoach Morrison liet het volgende zevental beginnen. Op spelverdeling Femke Stoltenborg, libero Kirsten Knip, diagonaal Celeste Plak, midspeelsters Yvon Beliën en Robin de Kruijf en passer lopers Maret Balkestein – Grothues en Nika Daalderop. In de loop van de wedstrijd werden ook Britt Bongaerts, Anne Buijs en Nicole Koolhaas nog ingezet.

Om de wedstrijd in een paar woorden samen te vatten. Slovenië begon sterk (1-5) maar kwam er na de gelijkmaker (12-12) in de eerste set niet meer aan te pas. Niet alleen in de eerste set, maar in de hele wedstrijd. Slovenië kon de opslagen van Nederland niet aan. Met name Yvon Beliën en Celeste Plak zorgen voor grote problemen in hun passlijn. Ook Maret Balkestein – Grothues zorgde voor hoofdbrekens bij de libero en passer lopers aan Sloveense kant.

Zoals gezegd, Slovenië kwam met 1-5 voor in de eerste set, ging met 6-8 de technische time out in, maar had bij 12-12 Nederland naast zich, tijdens de serveserie van Yvon Beliën. Zij gaf op 14-12 af, na de 14-13 haalde Nika Daalderop de opslag terug en serveerde Celeste Plak Nederland naar 23-13. Wat een serie! Met aan het net Robin de Kruijf een drietal keren als afmaker. Omdat er toen heel lang gedaan werd om de wissels administratief te verwerken, ging de serve van Celeste na die pauze mis (23-14), Robin de Kruijf scoorde via een van haar handelsmerken, de omloopbal, en op 24-16 sloeg teamcaptain Maret Balkestein – Grothues vanaf linksvoor het laatste punt binnen. De Kruijf scoorde 6 keer in deze set, Oranje had 4 aces.

In de tweede set serveerden Yvon Beliën en Celeste Plak Oranje naar een 12-4 tussenstand, het 8ste, 10de en 11de punt waren aces van Celeste. In deze series had Nika Daalderop ook een fors aandeel in de score. Nederland liep uit naar 18-6 en 21-9. Onder luid applaus kwam Laura Dijkema erin samen met Anne Buijs op 22-10. Anne Buijs scoorde 23-11, Nika serveerde een ace voor 24-11 en Maret sloeg het laatste punt erin voor 25-11.

Even ging het gelijk op in de derde set, tot pakweg 7-7. Yvon Beliën scoorde via een snelle midaanval de 8-7, na de pauze serveerde Maret Balkestein – Grothues Oranje naar 14-7. In die serie twee aces en twee scores van Nika Daalderop. Op 18-10, toen de kaartjes voor het WK 2018 in Japan op 7 punten na voor Nederland waren, kwamen Nicole Koolhaas, Anne Buijs en Britt Bongaerts binnen de lijnen. Nicole Koolhaas scoorde meteen. Slovenië maakte via twee aces van Iglicar nog 19-13. Na de 20-15 blokkeerde Yvon Beliën de 21-15 op de borden. Anne Buijs ging serveren en Maret Balkestein – Grothues ging scoren. Drie keer achter elkaar tot aan 24-15. Een tweede balscore van Eva Mori zorgde voor 24-16, maar de 25-16 liet daarna nauwelijks op zich wachten.

De cijfertjes. De individuele scores bij Nederland kwamen van Celeste Plak en Nika Daalderop, beiden 12, Robin de Kruijf 11, Yvon Beliën 10, Maret Balkestein – Grothues 9, Anne Buijs en Nicole Koolhaas, beiden 1. Op de scorende onderdelen werd het bij de aanval 38/24, aces 12/3, blok 6/5 en foutenlast 11/19.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.