EK: De kwartfinalisten zijn bekend

TsjechiëSlovenië

VoV, 31-08-2017. 6:12 uur. Voor 50% was dat al bekend, want de teams die poulewinnaar waren geworden hadden zich rechtstreeks voor de kwartfinale geplaatst. Dat waren Servië, Duitsland, Rusland en België. Voor die andere 50% lag het even wat moeilijker, want dat werd gisteren in de namiddag en avond beslist in de tussenronde in Katowice (Italië vs Turkije en Frankrijk vs Tsjechië) en Krakow (Polen vs Slovenië en Bulgarije vs Finland)

Italië vs Turkije: Italië was de eerste ploeg die zich via de tussenronde plaatste voor de kwartfinale. De eerste twee sets (25-16 en 25-17) waren een duidelijke prooi voor de Azzurri. De aanvallers (Vettori 9 punten, Lanza en Piano beide 8 punten) konden de set ups van Giannelli vlot afronden, bij Turkije moest het gevaar van Toy (9 punten) komen. Blokkerend (7 om 0 punten) en serverend (8 om 2 aces) was Italië tot en met set twee duidelijk de betere ploeg.

Maar na de 10 minuten pauze veranderde het. Turkije nam in de derde set vlot een 1-4 voorsprong en bleef heel erg lang een drie- tot viertal punten voor houden. Zoals bij 12-16, 15-19 en 18-21. Bij de big points kwam Italië terug, geholpen door een stevige foutenlast van de Turken. Turkije kon op 24-21 de setpoint niet verzilveren, verloor een beslissende challenge en het werd via 24-24 en 27-27 een 31-29 eindstand in het voordeel van Italië. Dus 3-0 winst.

Luca Vettori werd met 14 punten topscorer, op de voet gevolgd door Filippo Lanza 13 en Metin Toy met 11 punten. Turkije kan nu naar huis, Italië speelt in de kwartfinale tegen België.

Polen vs Slovenië: Gastheer Polen werd gisteravond in straight sets uit het toernooi geslagen door Slovenië. Setstanden 25-21, 25-21 en 25-19. Slovenië gaat in de kwartfinale door tegen Rusland, Polen is klaar op dit EK, dit tot grote teleurstelling van de bijna 9.000 fans in de hal en de miljoenen thuis.

Na aanvankelijk voordeel voor Polen (6-9, 8-11) ging in de eerste set daarna goed gelijk op. Mitja Gasparini pakte voor Slovenië genoeg punten mee om het stokje bij 15-14 over te nemen en de aansluiting bij 20-21 te behouden. Met een serie nam Slovenië beslissend afstand in de finale.

In de tweede set liepen ze naar 12-9 uit, bij 15-15 was er weer een gelijke stand, waarna de Sloveense teamcaptain Tine Urnaut een scorende hoofdrol opeiste en zijn ploeg op 20-16 zette. Het verschil kreeg Polen niet meer van de borden. In de derde en laatste set werd via 5-7, 8-8 een 16-11 en 21-14 tussenstand bereikt. En daarmee was de strijd wel gestreden.

Slovenië had op alle onderdelen de betere scores, 20 aanvallende punten meer, 4 blokpunten meer en 4 aces meer.  Genoeg plussen om de min in de foutenlast weg te werken.

Frankrijk vs Tsjechië: Voor titelverdediger Frankrijk zit het EK erop. Tsjechië bezorgde Frankrijk een 3-1 nederlaag (25-21, 21-25, 25-21 en 25-20) en toonde daarmee aan dat de Fransen in dit toernooi niet echt hun beste vorm te pakken hebben.

Frankrijk kon in de eerste set nog een achterstand van vier punten goedmaken en kwam op 21-21, waarna Tsjechië met een serie van vier de set voor zich besliste. In de volgende doorgang scoorde Frankrijk in de finale na de 20-20 stand de beslissende punten voor de 21-25 winst.

Stephen Boyer scoorde volop voor de Fransen in de derde set, maar zijn bijdrage van totaal 10 punten in deze set was niet voldoende voor de winst. De 2 om 8 foutenlast en de scores van Michal Finger hielden Tsjechië aan het eind weer voor. Frankrijk bleef ook in de vierde set gul voor Tsjechië met 10 voor hen gescoorde punten. na de 16-12 en 21-16 ging de verdiende winst naar de Tsjechen. Duitsland wacht in de kwartfinale.

Stephen Boyer werd met 20 punten topscorer. Michal Finger van Tsjechië maakte er eentje minder. Aanvallend hadden de Fransen een 57 om 49 voordeel. Blokkerend en serverend een 12 om 14 nadeel. De foutenlast van 33 om 18, Frankrijk serveerde 22 keer fout, was beslissend.

Bulgarije vs Finland: De Bulgaren speelden in de eerste set met een hele hoge foutenlast, 13 scores voor Finland, en konden dat met eigen punten niet ongedaan maken. Via 15-16 en 18-21 ging de set naar de Finnen. Daarna was Bulgarije de betere ploeg, in de tweede set liepen ze vlot uit naar 12-7, Finland kwam bij 17-16 nog dichtbij, maar werd in het vervolg naar een 25-21 nederlaag gespeeld.

In de derde en vierde set was Bulgarije, met de veel scorende Tsvetan Sokolov en (17 punten) en Todor Skrimov (13 punten) een maatje te groot voor de ploeg uit het hoge Noorden. Met 25-11 en 25-12 werden de 3-1 zege en het kaartje naar de kwartfinale binnengehaald. Tegenstander daarin is Servië.

De wedstrijden in de kwartfinale worden vandaag gespeeld. In Katowice staan om 17:30 uur Duitsland en Tsjechië tegenover elkaar en om 20:30 uur spelen België en Italië hun wedstrijd. In Krakow hebben Rusland vs Slovenië en Servië vs Bulgarije dezelfde begintijden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Tsjechië (boven) en Slovenië.