EK: Duitsland en Rusland in halve finale

Duitsland2blokRusland2

VoV, 31-08-2017. 20:06 uur. Om 17:30 uur vandaag was het de beurt aan de reuzendoders van gisteren om opnieuw in actie te komen. Slovenië, dat gisteren bijna een nationale rouwdag in Polen veroorzaakte door wereldkampioen en gastland Polen uit te schakelen,  speelde tegen Rusland en de Tsjechische nationale ploeg, die Europees kampioen en World Grand Prix winnaar Frankrijk uit het toernooi sloeg, moest het opnemen tegen Duitsland.

Beide confrontaties waren ook als in de poulefase van het toernooi gespeeld,  Rusland versloeg toen Slovenië met 3-0, al was het wel op het nippertje. Setstanden 27-25, 30-28 en 25-22. Elke set was Slovenië als eerste bij 20-21 aan de big points begonnen, en elke set ging Rusland er in de finale voorbij. Duitsland kende toen ook een 3-0 uitslag tegen Tsjechië in de poulefase. De Tsjechen kwamen geen enkele set boven de twintig. Revanche of een bevestiging, wat zou het gaan worden?

Rusland vs Slovenië: Voor de 10 minuten pauze, die bij het EK na twee sets wordt gehouden, liet Rusland er geen twijfel over bestaan wie de sterkste ploeg was. In de openingsset gingen ze met 8-3 de eerste technische time out in, liepen uit naar 16-8 en bouwden nog verder uit naar 20-11. Met 25-17 was de eerste set even later binnen.

In de tweede set waren de verschillen aan het begin minder groot (6-6, 10-7) maar gaande de set liep Rusland steeds verder uit ( 17-12, 20-14) om aan het eind met een hele ruime 25-19 de setstand op 2-0 te brengen. Maxim Mikhailov scoorde in deze twee sets 10 keer, Tine Urnaut van Slovenië 8 maal. Een 8 om 2 score via de blokpunten en een 10 om 14 foutenlast gaven Rusland belangrijk voordeel.

Na de break waren de teams wel wat meer aan elkaar gewaagd, maar Rusland was nog wel steeds de bovenliggende partij. De verschillen in tussenstanden waren steeds zo’n drie punten (8-5, 14-11. 19-16) tot aan het moment dat het om de knikkers ging. Rusland liep toen uit naar 24-18 en won met 25-19.

Maxim Mikhailov werd met 13 punten topscorer, Tine Urnaut van Slovenië bleef er ééntje bij hem achter. De blokpunten (13 /2, foto), de aces (3/1) en de aanvallende scores (34/30) waren allemaal in het voordeel van Rusland. Ook maakten ze minder fouten (22/25), die een direct punt voor Slovenië betekenden. Rusland gaat dus naar de halve finale. De tegenstander wordt later vanavond bekend.

Duitsland vs Tsjechië: Tsjechië kwam het beste uit de startblokken en sloeg zich naar een 5-8 voorsprong, die door Duitsland tussen de technische time outs via 9-9 en 13-11werd veranderd in een 16-14 stand bij de tweede pauze. Tsjechië kon aanklampen (18-17) en was bij de big points met een ace via de netband (23-21) ook dichtbij, maar het bleek niet voldoende voor setwinst. Eindstand 25-22.

Tsjechië maakte van de gelijke 6-6 stand een 6-10 voorsprong in de tweede set en Duitsland was gedurende de hele set niet bij machte om dat verschil van de borden te krijgen. Via de tussenstanden 10-14, 13-19 en 15-21 werd de stand in sets met 16-25 gelijk getrokken.

Grozer maakte 11 punten in de eerste twee sets, Bij Tsjechië kwam Michal Finger en Donovan Dzavoronok beide tot 8 treffers. Duitsland had een beduidend hogere foutenlast, onder andere 11 scores voor Tsjechië in de tweede set.

Het ging de goede kant op voor Tsjechië toen ze na de pauze in de derde set een 11-14 voorsprong hadden genomen, gezien hun kwaliteit in de tweede set om een voorsprong vast te houden. Echter zorgde een uitgeslagen aanval en een score van Ruben Schott voor de gelijkmaker. Waarna het tot 18-18 gelijk op bleef gaan. Duitsland kwam op 21-18, Tsjechië was bij 22-22 er weer naast, waarop Andrea Giani de time out in ging. Het werd daarna nog 23-23, maar uiteindelijk trok Duitsland aan het langste eind met 25-23. Setstand dus 2-1.

Toen na een lang gelijkopgaand gevecht waar met de tussenstanden heen en weer gejojood werd tussen één punt voorsprong en achterstand, Grozer de 15-13 tegen de vloer blokkeerde spatte de vreugde van zijn gezicht af. En de ergernis en frustratie was zichtbaar bergenhoog toen zijn serve daarna mislukte. Op 17-17 ging Duitsland de time out in, op 19-17 was het de beurt aan Tsjechië, maar voor de Tsjechen had het geen succes.

Duitsland liep uit naar 23-19, opnieuw een Tsjechische time out. Maar ook deze had geen effect. Grozer serveerde de set met een ace uit. Eindstand 25-20 en 3-1. Duitsland gaat naar de halve finale, de tegenstander wordt vanavond bekend.

Grozer werd met 23 punten topscorer van de partij. De hogere foutenlast (30 om 20) kon Duitsland met meer blokpunten (12 om 8). Meer aces (4 om 3) en mee aanvallende scores (55 om 49) teniet doen.