Vizier op volleybal

 

EK: Rusland geeft Red Dragons geen kans

België2Rusland1

VoV, 03-09-2017. 5:37 uur. De Belgische Red Dragons spelen vandaag op het EK in Polen tegen Servië om de bronzen medaille. Hun poging om tegen Rusland de finale te bereiken mislukte.  De Russische ploeg bleef ook in hun vijfde wedstrijd van het toernooi zonder setverlies en stoomde door naar de finale. Rusland hield onze Zuiderburen drie keer beneden de twintig met 14-25, 17-25 en nogmaals 17-25. Rusland speelt de finale tegen Duitsland.

In de onderlinge historie tussen de Red Dragons en Rusland hadden de Belgen in acht ontmoetingen nog nooit een setje gewonnen en volgens trainer coach Vital Heynen werd het daarom hoog tijd dat zijn team in ieder geval een setje won tegen het ook in lichaamslengte veer boven de Belgen uittorende Rusland.

Bij 0-3 in de eerste set ging Vital Heynen al de time out in, het werd ook nog 0-4 voordat de foutserve het eerste puntje voor de Belgen op het scorebord zette. Bikkelharde wegdraaiende opslagen en een sterk duo op mid in Vlasov en Volvich brachten Rusland op een 9-2 voorsprong en eigenlijk meteen al in een uitzichtloze positie voor setwinst.

Alleen Tomas Rousseaux kon tot aan de 11-5 tegen scoren, een paar slordigheidjes bij Rusland (foutserves en een uitgeslagen aanval) duwden België richting de tien punten bij 15-08. De opslagserie van Maxim Mikhailov (van 17-9 naar 20-10) eindigde ook weer met een foutserve, Daarna sloeg Rousseaux nog een paar keer raak voor de 24-14 stand en hij nam tevens het laatste Russische puntje voor zijn rekening middels een in het net geslagen aanval.

In de tweede set leek België aanvankelijk niet meer zo onder de indruk van de tegenpartij en deed vanaf het beging tot aan de 8-6 pauzestand goed mee. Dat bleef daarna tot 12-10 doorgaan,  de serie na deze stand zette Rusland op een 16-10 voorsprong bij de tweede technische time out, België wist te voorkomen dat het verschil groter werd en begon met een 21-16 aan de big points. Ondanks de aanmoedigingen van het publiek, er zaten bijna 9.000 toeschouwers in de hal, sloot Rusland met een 4 om 1 score de set met 25-17 af.

In de derde set had Rusland al vlot weer een ruime kloof geslagen bij de 8-2 tussenstand. De ploeg van Vital Heynen toonde lichtelijk herstel in de vervolgfase en kwamen bij 11-8 nog op drie puntjes verschil,  daarna denderde  Rusland in sneltreinvaart door naar de finale. Bij 21-11 was het verschil al tien punten, België kon daarna de eindstand nog een beetje beter aanzien geven middels scores van Rousseaux en van de Voorde en wist opnieuw tot totaal 17 punten te komen. 

Bij Rusland werd Dmitii Volkov met 18 punten topscorer, de Belgen hadden in Tomas Rousseaux met 10 punten hun vaakst scorende speler. Vanmiddag om 17:30 uur gaan de Belgen tegen Servië voor brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Spectaculaire acties bij Rusland vs België.