WGCC: Brazilië wint, China pakt de titel

VoV, 09-09-2017. 15:05 uur. Nadat China vanmorgen met 3-0 van Rusland had gewonnen en daarmee op vier zeges uit vier wedstrijden en 11 punten kwam, was het duel tussen Korea en Brazilië voor de titel niet meer belangrijk. Brazilië stond op één gewonnen wedstrijd, Korea op nul. China was dus onbereikbaar voor beide teams geworden.

Brazilië had in de eerste twee sets weinig problemen met Korea. Met 25-15 en 25-10 brachten ze de stand vrij gemakkelijk op 2-0. In de derde doorgang tapte Korea uit een ander vaatje en vocht voor hun kans om de wedstrijd levend te houden. Bij 18-21 leek het ook de goede kant op te gaan, echter dachten Tandara en Rosamaria daar anders over en bij 21-21 ging het bij de big points om wedstrijd- of setwinst.  Na de 22-22 scoorde Beatriz, meteen erop zorgde en kill – block voor match point. Korea kreeg nog  aansluiting, waarna Brazilië de wedstrijd met 25-23 voor zich besliste.

Totaal 19 aanvallende punten meer en een positief saldo van15 punten op blok en serve zeggen veel over de Braziliaanse overmacht. Tandara werd met 19 punten topscorer.

Bij de wedstrijd tussen Japan en USA, beide teams hadden 2 zeges en 5 punten, was de uitdaging voor beide ploegen om met 3-0 te winnen. En zo de mogelijkheid behouden om op 4-11 te komen, een score die China al heeft. De ploeg die vandaag twee sets verloor, was uitgeschakeld voor de titel. Dat konden bij een tiebreak dus ook beide teams zijn. Japan speelt morgen tegen China, USA tegen Brazilië.

Japan zag een 12-8 voorsprong in de eerste set na een ace van Lauren Gibbemeyer veranderen in 13-11, ging de time out in en bouwde de voorsprong weer uit naar 19-15. Ook in de finale bleven ze de punten maken en het beslissende verschil aan hun kant houden. Na de time out op 24-22 volgde een foutserve van de USA, eindstand dus 25-22.

In de tweede doorgang werd er met 6-8 en 13-16 in Amerikaans voordeel gepauzeerd. Japan kon in het spoor volgen, maar had wel steeds een paar punten achterstand zoals bij 17-19 en 20-22. Hill en Lloyd scoorden de punten naar de 20-24 stand. Na de side out zorgde Dixon voor de Amerikaanse winst. 21-25 en 1-1.

De ploeg die de derde set verloor kon meedoen voor de titel vergeten, zij konden dan immers niet meer op 11 punten komen, het aantal dat China al had. Geweldige reddingen van de Japanse libero Inoue stelden haar ploeg in de gelegenheid om in de counter attaque uit te lopen naar 12-8.  Na de 16-16 en  18-18 moest de finale de beslissing brengen. En die begon bij 20-20.  Na de 22-21 ging Karch Kiraly met de USA de time out in, met 22-22 en 22-23 als vervolg. Time out Japan. Foutserve Hill, 23-23. Setpoints over en weer, op 27-26 opnieuw time out USA. Het blokpunt op Jordan Larson besliste de set. Japan was nog in de race voor de titel, USA niet meer.

Japan kwam na de eerste technische time out, waar ze nog met 8-6 voorstonden in de problemen. USA liep uit naar 9-14 en ging met 11-16, zo’n harde dreun cross court van Adrea Drews, de tweede verplichte time out in. Even later blokkeerde Drews de 12-18 op het scorebord. USA bleef via 15-22 en 18-23 ruim aan de leiding. Toen het 21-24 werd geloofde het publiek er nog in, Kiraly nam een time out. Gibbemeyer hamerde het laatste punt erin. 2-2 en dus had China de titel binnen.

In de vijfde set bleven de teams aanvankelijk aan elkaar gewaagd, na de 4-4 kon USA via Larson en Dixon een klein verschil op het scorebord krijgen (4-6, 6-8). Na de veldwissel kwam USA drie punten voor door een 2de bal score van Lloyd (10-13), waarna ze de set naar een 11-15 eindstand uitspeelden. Daar bracht de Japanse challenge echter verandering in toen de scheids ‘vier keer spelen’ floot, hetgeen niet klopte. Herziene stand 11-14, een foutserve volgde voor 12-14, time out USA. Larson besliste daarna de wedstrijd

Stand na vier wedstrijden China 4-11, USA 3-7, Brazilië 2-8,  Japan 2-6, Rusland 1-4 en Korea 0-0.