USC Münster wint Willy Damhuis Toernooi

VoV, 10-09-2017. 4:36 uur. Gisteren werd in de Schalm in Ootmarsum het Willy Damhuis toernooi van Springendal Set – Up ’65 gehouden. Dit toernooi is vernoemd naar de in december 2013 overleden manager van hun dames 1 team. Dit jaar had de ploeg van Brahim Abchir twee Duitse Bundesliga teams met Nederlandse inbreng als gasten, te weten USC Münster van trainer coach Teun Buijs en mid Juliet Lohuis en de Ladies in Black uit Aken van trainster coach Saskia van Hintum en de speelsters Jeanine Stoeten, Britt Bongaerts en Nicole Oude Luttikhuis. Tessa Polder was er niet bij, zij was met Oranje in Groningen.

Het driekamp werd gewonnen door USC Münster, zij mochten de beker mee naar huis nemen. Met ‘Bitte, Danke, Glückwunsch’ nam een afgevaardigde van Münster, de ploeg was al naar huis, de trofee in ontvangst. Eerder hadden ze al voor de foto geposeerd. Zij hadden met 3-1 van Set – Up ’65 gewonnen en een 3-0 zege op de dames in het zwart uit Aken behaald. Als toernooiafsluiting speelden Set – Up en Aken nog twee sets tegen elkaar. Die werden door Aken gewonnen, zij werden dus tweede en Set-Up bleef met de virtuele bronzen plak zitten.

Set – Up ’65 vs USC Münster.

Juliet Lohuis gaf in de eerste set meteen haar visitekaartje af, bij de 1-6 stand had ze al vijf keer gescoord, waarvan drie aces. De thuisploeg kon via Daphne Giesselink en Marianne Het Lam –Scholten nog wat terug doen (het werd 5-9), maar veel had Set-Up in deze set binnen de lijnen niet te vertellen.  Münster liep uit naar 8-16 en wat later serveerde spelverdeelster Mareike Hindriksen met onder andere twee aces de set in een keer uit. Het werd 10-25.

De thuisploeg kon in de tweede set aanvankelijk beter meekomen, Merle Baasdam scoorde een paar keer, een blokpunt van Marianne Het Lam – Scholten, Marleen van Benthem sloeg de bal in de brieven bus en Daphne Giesselink serveerde met een ace de 10-11 tussenstand op het bord. Daarna liep het stroef bij Set – Up of misschien wel gesmeerd bij Münster. Ze namen afstand naar 12-20, Set – Up  verloor met 15-25.

Set-Up pakte het initiatief in de derde set. Inge Molendijk zette met een ace 2-0 op het scorebord en via de tussenstanden 9-4 en 12-8 bleef de ploeg uit Ootmarsum lange tijd voor. Nieuweling Jorieke Bodde was inmiddels binnen de lijnen gekomen en scoorde meteen een aantal mooie punten.  Ook de Canadese aanwinst Shanlee Ray Mc Lennan pakte haar puntjes mee. Na de gelijke stand bij 14-14 bleef het tot 20-19 aan elkaar gewaagd. Merle Baasdam zorgde met een paar aces op rij voor afstand, Marianne het Lam – Scholten blokkeerde Set – Up naar de 25-19 setwinst.

Inge Molendijk zette met een ace de stand op 1-0 in de vierde set en tot 9-9 bleven de teams in de stand bij elkaar. Münster liep uit naar 9-14, de inmiddels ook in het veld gekomen nieuwe aanwinst Jobke Schutte scoorde 11-14, bij 12-14 had Set-Up het gaatje bijna dicht. Maar nog niet helemaal, en dat lukte vooreerst ook niet.  Pas bij 19-19, na over en weer een stevig potje fout serveren, kwam de spanning terug. Tot 20-21, toen pakte Münster drie punten op rij en verzilverde het matchpoint na de 21-24 stand.

Set – Up ’65 vs Ladies in Black Aachen.

De toernooiwinnaar was al bekend toen beide teams aan hun onderlinge wedstrijd begonnen en daarenboven had de ploeg uit Aken met maar acht speelsters een niet al te groot team bij zich. Reden om de strijd in twee, maximaal drie sets te beslissen.

Twee aces van Britt Bongaerts gaven Aken in de eerste set een 5-10 voorsprong, waarop Brahim Abchir de ploeg naar de zijlijn haalde. Het leek succes te hebben toen het verschil naar 11-13 geslonken was, maar niets was minder waar. Met een lange serve serie, de dame speelde zonder shirt en short nummer en we kennen de speelster van Aken (nog) niet zo goed bij naam, werd de tussenstand naar 11-23 getild. Toen zag de passlijn er bij Set-Up even niet zo goed uit. Met in die serie een aantal punten van Jeanine Stoeten (omloop, snel op mid) en een blokpunt van Britt Bongaerts. Het werd een duidelijke 14-25.

De tweede set was een stuk spannender aan het eind. Shanlee Ray Mc Lennan serveerde twee aces achter elkaar voor de 16-11 stand en daarna begonnen de gasten uit Aken in te halen. Via 17-15 werd het 21-21. En vervolgens ging het gelijk op naar de set- en matchpoints. Aken kreeg matchpoint op 23-24 en 24-25,  Set Up was bij 26-25 één puntje van de gelijke setstand verwijderd. De 26-27 veranderde in 27-28. Met drie scores voor de tegenpartij eindigde de set in 28-30 en de wedstrijd dus in 0-2 voor Münster.

Vanmiddag om 12:00 uur kunt u opnieuw voor een wedstrijd van Set-Up ’65 dames 1 in de Schalm terecht. Dan oefent de ploeg van Brahim Abchir tegen Hermes Volley uit Oostende.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Herman Zandhuis.