WGCC: De strijd om twee podiumplaatsen

VoV, 10-09-2017. 18:51 uur. Op de laatste speeldag bij de World Grand Champions Cup ging het niet méér om de hoofdprijs. Die was gisteren al vergeven aan China, wel was er nog een groot portie eer te behalen. Bijvoorbeeld door Rusland, dat tegenvallend gepresteerd had met slechts één zege in vier wedstrijden, of voor USA en Brazilië, die als eeuwige rivalen voor een podiumplaats weer tegenover elkaar stonden. Hetgeen ook van toepassing was bij de bijna burenruzie tussen Japan en China.  Brazilië kon USA in de stand nog voorbij, dat gold ook voor Japan.

Korea vs Rusland (foto Goncharova)

Goncharova vertelde na de wedstrijd voor de FIVB camera dat ze blij was met het behaalde resultaat tegen Korea (3-0 winst), maar minder tevreden was over het toernooi in zijn geheel. “Het was geen goede week voor Rusland, met slechts twee zeges in vijf wedstrijden. En zeker geen goede test voor het aanstaande EK. Er is werk te doen.”

Rusland begon heel overtuigend aan het duel, heel vlot liepen ze via een lange serveserie van Kosheleva in de eerste set uit naar 8-20. Maar toen kwam er wat zand tussen de radertjes, met een 11 om 5 score kon Korea een nieuwe afgang, eerder werd met 25-4 van China verloren, voorkomen. Eindstand 19-25.

In de tweede set nam Rusland opnieuw veel afstand, scores van onder andere Parubets en Goncharova brachten hen naar een 14-22 voorsprong, nadat Korea tot aan 12-14 aardig kon meekomen. Met 16-25, een blok van Parubets, werd de set afgesloten.

In de derde set was Rusland de leidende ploeg. Vanaf het begin tot aan de finish. Via de tussenstanden 5-8, 9-12 en 13-19 ging het richting de big points. Via de gewonnen challenge (ja / neen touché) werd de 22-24 in 21-25 veranderd, hetgeen kijkend naar het beeldscherm de setwinst betekende. Goncharova werd met 15 punten topscorer, aan het net had Rusland via aanval en blok een 38 / 55 voordeel. Heel erg ruim dus.

Korea dat via een wild card aan het toernooi deelnam bleef op 0-0 steken. Nul gewonnen wedstrijden, nul punten. Ze waren duidelijk een maatje kleiner dan de andere vijf teams.

USA vs Brazilië (foto Tandara valt aan)

Na het ace van Tandara voor 11-14 ging trainer coach Karch Kiraly van USA de time out in, hij haalde zijn ploeg voor de tweede keer naar de kant bij 13-18, nadat Carol een monsterblok had gezet. Het verschil bedroeg bij 19-22 nog drie punten, echter een foutserve (Hill) en een ace (Tandara) zetten Brazilië op setpoint, dat door Gabi even later werd benut (20-25) voor de 0-1 setstand.

Het ging in de tweede set heel lang gelijk op, bij 20-20 begon de finale. USA kwam door een direct punt van Akinradewo uit de serve op 22-20, time out Brazilië. Op 22-22 en 22-23 nam USA zijn time outs op, een splijtende klap van Natalia zette Brazilië bij 22-24 op setpoint. Jordan Larson kon verlies één keer uitstellen, daarna was het weer Natalia die raak sloeg voor 23-25 en 0-2.

USA raakte de 6-2 voorsprong in de derde set heel vlot kwijt. Bij 7-7 was Brazilië ernaast en stoomde vol speed door naar 11-16. De dames uit Zuid Amerika lieten zich niet meer verrassen en hielden op de side out steeds drie à vier punten voorsprong tot 15-19 en 17-21. Bij 17-19 was er even voor USA fans hoop op aansluiting, die vervloog echter snel na twee USA fouten.  Na 18-24 beslisten twee foutserves de wedstrijd.

Aanval (38/44) en foutenlast (18/10) waren beslissend, Gabi en Tandara werden met 16 punten topscorer. Brazilië stijgt naar de tweede plek in de eindstand met 3-11.

Japan vs China (foto Zhu Ting)

China was al zeker van de World Grand Champions Cup titel. Zij volgen Brazilië als titelhouder op. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze in Japan tegen Japan niet wilden winnen. Want wat geeft meer glans aan de eerste prijs dan ongeslagen eerste worden in een deelnemers veld met louter continentale kampioenen. En in de laatste wedstrijd het gastland verslaan. Niets toch.

Zhu Thing was de motor achter de Chinese 3-1 zege in de  laatste wedstrijd. Met 25-22, 24-26, 25-18 en een duidelijke 25-16 werd de vijfde opeenvolgende zege behaald. Zhu scoorde 26 keer. Aanvallend en blokkerend was China duidelijk de bovenliggende partij met totaal 82 om 61 punten.

In de eerste set drukte China na 21-21 door, in de tweede kon Japan de 24-24 in 24-26 veranderen. Na de tweede technische time out in de derde set (16-14) pakte China de ruime 25-18 en in de vierde set kon Japan na 19-10 de nederlaag voor eigen publiek, er zaten 8.000 fans in de zaal, niet nog een beetje toonbaarder maken, ze eindigden op 25-16.

De eindstand van het toernooi:  China 5-14, Brazilië 3-11, USA 3-7, Rusland 2-7, Japan 2-6 en Korea 0-0.