Oranje wint ook in Zwolle van Duitsland

VoV, 11-06-2017. 6:00 uur. De Nederlandse volleybaldames hebben zondag voor de tweede dag op rij Duitsland verslagen in een oefeninterland. In het uitverkochte Landstede Sportcentrum in Zwolle won de ploeg van bondscoach Jamie Morrison met 3-2 van de Oosterburen. Volgend weekend oefent Oranje in Amsterdam en Sliedrecht tegen Polen.

Opstellingen: Bondscoach Jamie Morrison begon vandaag met: Femke Stoltenborg (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Kirsten Knip (libero).  Bij Duitsland begonnen Kemmsies, Geerties, Schwertmann, Lippmann, Fromm (Brinker), Scholzel en Durr.

De eerste twee sets was Oranje, net als in Groningen, oppermachtig. Nederland domineerde aan het net (aanvallend scoringspercentage 42 tegen 35 procent) en had blokkerend met 10 om 1 punten ook duidelijk voordeel. Vanaf 16-12 in de derde set zag het publiek een andere wedstrijd. Duitsland genereerde meer servedruk en werd aanvallend een stuk effectiever, met als gevolg een gelijke 2-2 stand na vier sets. In de tiebreak was Oranje weer de baas.

In de eerste set had Oranje geen enkele moeite met Duitsland. Vooral blokkerend wierp Nederland keer op keer een muur op, waar de Duitse aanvalsters in bleven slaan. Op 16-8, met Laura Dijkema en Lonneke Sloetjes in het veld als dubbele wissel, kon de setwinst de thuisploeg al nauwelijks meer ontgaan. Na een kill – block van Buijs en een omloopbal van De Kruijf ging de eerste set met 25-19 naar Oranje. In set twee was het verschil tussen Nederland en Duitsland nog groter. Duitsland had moeite om aan te haken en de Nederlandse verdediging stond goed opgesteld. Na een ace van Plak was het opnieuw De Kruijf die het setpoint mocht benutten: 25-17.

Toen Oranje in de derde set met 16-12 aan de leiding ging, lag een snelle 3-0 zege in het vooruitzicht. Duitsland vocht zich echter knap terug in de wedstrijd en kwam op 19-19 weer langszij. Nederland had het passend moeilijk en gaf de set uit handen nadat het een Duitse tipbal zomaar op de grond liet vallen: 23-25.   Duitsland begon na de knappe comeback ook vol zelfvertrouwen aan de vierde set. Via 2-8 liep de equipe van bondscoach Felix Koslowski uit naar 10-18. Oranje verkleinde het gat nog tot drie punten (17-20) maar kon setverlies niet meer voorkomen: 21-25.

In set vijf was Nederland weer volledig bij de les. Vanaf het begin liet Oranje er geen misverstand over verstaan dat de zege in eigen huis zou blijven. Bij de kantwissel leidde de thuisploeg al met 8-2 en uiteindelijk was het Plak die het matchpoint benutte en hard 15-7 binnensloeg.

Volgend weekend oefenen de volleybaldames nog twee keer in Nederland. Op vrijdag speelt Oranje in Amsterdam (Sporthallen Zuid) tegen Polen, op zaterdag staat hetzelfde duel op het programma in Sliedrecht (sporthal De Basis), die wedstrijd is reeds uitverkocht.

gh @ VoV, bron Nevobo Foto Chris Overkleeft. FotoOverkleeft.nl.