WGCC: Revanche Italië, Iran klopt USA

VoV, 13-09-2017. 14:00 uur. Op de tweede en laatste dag in Nagoya in Japan stond de replay van de Olympische finale op het programma. Met Brazilië vs Italië, in Rio werd het 3-0 voor Brazilië,  begon de tweede dag. We kunnen ons een slechtere opening voorstellen. Werd het revanche of bevestiging?  Verder speelden winnaars van gisteren tegen elkaar (USA vs Iran) alsook de verliezers (Japan vs Frankrijk)

Brazilië vs Italië: Revanche Italië met winst via de tiebreak

De 11-9 achterstand in de eerste set had Italië bij 11-11 ongedaan gemaakt, maar bij 14-11 was het de hoogste tijd voor een time out, de serie werd gestopt, het verschil bleef (16-13), sterker het werd alleen maar groter (21-13). De setwinst ging na een onder andere een blokpunt van Wallace, een uitgeslagen Italiaanse aanval en een Braziliaans ace met 25-15 naar de Olympisch kampioen.

Al bij het eerste punt in de tweede set vroeg Italië een challenge, die overigens geen succes had. De volgende challenge corrigeerde 3-5 naar 4-4. Via de technische time out bij 6-8 en de tactische bij 7-11 ging de tweede verplichte pauze bij 12-16 in. Nadar Brazilië bij 20-20 op gelijke hoogte was gekomen ging het op de side out naar 25-25. Een ace van Antonov bezorgde Italië de 25-27 zege.

De teams bleven in de derde set lang aan elkaar gewaagd (8-7, 16-15, 18-19) voordat een team het beslissende initiatief kon nemen. Bij 19-21, na een blokpunt van Gianelli, was Italië vier side outs van de setzege af. Op 21-22 een time out voor de Azzurri. Op de Italiaanse challenge bij 23-22 volgde direct een time out van hen en de gelijkmaker. Lanza serveerde een ace (23-24), Brazilië ging meteen de time out in. Het blok van Antonov scoorde de 25-27, waarmee Italië op 1-2 in sets kwam.

De scores van Wallace en Lucarelli hielden Brazilië in de race voor winst door hun grote aandeel in de punten bij de 25-18 zege (tussenstanden 6-8, 10-10, 15-15,  21-16) in de vierde set, waarmee een tiebreak werd afgedwongen. In die vijfde set was het Luca Vettori, topscorer met totaal 27 punten, die de belangrijke punten voor de 12-15 zege na de tussenstanden 5-5 en 10-10 tegen de vloer sloeg.

Net als gisteren was de Italiaanse foutenlast enorm. Totaal scoorden ze 41 keer voor Brazilië, waaronder 28 foutserves. Aan het net hadden ze aanvallend een 63/70 voordeel. Brazilië serveerde één ace meer, maar ondanks dat maakte volgens de Italiaanse coach de serve het verschil in hun voordeel.

USA vs Iran: USA verliest na 2-0 voorsprong

USA pakte via 25-20 en 25-17 een 2-0 voorsprong tegen Iran.  Twee sets die duidelijk in Amerikaans voordeel waren. Dat spelbeeld veranderde na de tweede technische time out in de derde set (16-12), toen Iran terug kwam tot 17-16, weer op beslissende achterstand kwam (bij 20-18 en 21-19), maar bij de belangrijke big points, na een uitgeslagen Amerikaanse aanval bij 22-23 de leiding overnam. USA kreeg geen matchpoints, Iran wel setpoints. Bij het derde op 25-26 was het raak en dus 2-1 in sets.

Iran bleef USA in de vierde set goed partij bieden, het ging steeds beter bij hen lopen en bij de technische time outs stonden ze met 7-8 en 14-16 voor. Iran bleef het initiatief houden en ze kwamen door een blok van Marouf op 18-22. Het setpoint bij 20-24 kon nog niet verzilverd worden, maar op de side out sloeg Ghafour wel raak. 21-25 en 2-2, dus tiebreak.

De 3-5 voor Iran werd 7-6 voor USA, toen de challenge geen succes had. Bij 7-8 werd er van speelhelft gewisseld, en Iran kogelde meteen erna een geweldige ace tegen de vloer voor de 7-9 stand, waarop USA de time out inging. Ze gaven twee punten weg (7-10 en 8-11), Iran kwam steeds dichter bij de zege. Bij 12-13 time out Iran. Matchpoint voor Iran na de foutserve van USA en vervolgens knalt Iran de bal via een USA speler hoog de tribune in. 12-15 winst en dus 2-3.

Ook in dit duel een hoge foutenlast. USA scoorde 42 keer voor Iran. Aanvallend en serverend (77 / 58 hadden ze wel veel voordeel), blokkerend was Iran met 1 / 4 punten beter. Maar uiteindelijk tellen niet de totalen maar de punten per set, en die had Iran ondanks een totaal van 108 / 104 beter over de sets verdeeld. Topscorer werd Milad Ghara van Iran met 18 punten.

Japan vs Frankrijk werd een 0-3 zege voor Frankrijk.

Japan had problemen om in de eerste set langs het solide Franse blok te komen, na de 4-8 tussenstand werd het 7-16. Via ‘blok uit’ en de snelle midaanval pakte het gastland daarna nog wat puntjes mee (10-19), maar de achterstand was te groot om bedreigend te worden. Frankrijk bleef ze erin hameren en won de set, na de 13-23 time out van Japan, met 15-25.

In de tweede set deed Japan het, met behulp van Frankrijk, een stuk beter, maar kwam aan het eind net tekort. Aanvallend had Frankrijk een 12/19 overwicht, maar de foutenlast met 2/10 bracht hen aan het eind (22-24, 23-24) nog bijna in de problemen. Bijna.

De Japanse toeschouwers raakten in vuur en vlam toen hun favorieten een 11-14 achterstand in de derde set bij 15-15 met scores van Dekita ongedaan hadden gemaakt en Frankrijk naar de zijlijn vluchtte. Beide teams pakten de side out punten tot aan 21-21. Toen pakte Frankrijk twee punten achter elkaar, time out Japan bij 21-23. Matchpoint volgde bij 22-24, dat bij 23-24 werd verzilverd.

Aanval (40/47) en blok (0/11) waren de beslissende scores. Er waren drie spelers met 14 punten. Chinenyeze en Clevenot bij Frankrijk en Dekita bij Japan.

De stand na twee rondes: Iran 2-4, USA 1-4, Brazilië 1-4, Frankrijk 1-3, Italië 1-3 en Japan 0-0. Bepalend zijn gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

Morgen is er een rust- en reisdag. Het toernooi verplaatst zich dan voor de laatste drie rondes naar Osaka.