Brazilië wint Grand Champions Cup

VoV, 17-09-2017. 13:10 uur. De beslissing omtrent wie er bij het WGCC op de hoogste trede van het podium zou komen moest in de vijfde en laatste speelronde van het toernooi beslist worden. Kanshebbers op goud waren Brazilië, Italië en Iran, deze teams hadden tot en met de voorlaatste ronde  drie van de vier wedstrijden gewonnen.

Italië opende de vijfde ronde tegen USA en zou met een 3-1 of 3-0 de druk bij de Brazilianen, die later op de dag tegen Japan speelden,  kunnen leggen. Italië pakte de eerste set met 25-22, na een time out op 21-20 liepen ze naar 24-22 waarop de Amerikaanse foutserve de set uitmaakte.  In de tweede set was het op het eind opnieuw spannend toen time outs (22-21 door Italië) en een punt via de challenge (25-21 werd 24-22) elkaar opvolgden. De foutserve van USA besliste ook hier de set met 25-22.

Op 16-19, 19-20 en 21-24 haalden de coaches in de derde set hun ploegen naar de kant in de hoop dreigend onheil af te kunnen wenden. Italië kon na 21-24 nog tot 23-24 terugkomen, voordat USA de beslissende klap uitdeelde. Ook in de vierde set bleef het tot aan het eind spannend. USA deed zich zelf de das om door twee netfouten na 27-27, waardoor de partij met 3-1 verloren ging.

Overigens was de wedstrijd wel een waar foutenfestival, totaal werden er 76 punten voor de tegenstander gescoord. 35 keer door Italië en 41 keer door USA. Maar Italië had zijn plicht gedaan, kwam op vier gewonnen wedstrijden en 12 punten.

Na Italië vs USA was het de beurt aan Iran vs Frankrijk. Door de uitslag van Italië was Iran kansloos voor de eindoverwinning geworden. Het werd een lange zit voor de 5.800 toeschouwers, de wedstrijd duurde 2:25 uur. Meteen in de eerste set wilden teams elkaar niets toegeven, setstand 38-36, de volgende won Iran met 25-23, waardoor ze op een 2-0 voorsprong kwamen.

Frankrijk herstelde zich en vocht zich via 22-25 terug in de wedstrijd, toen ze daarna ook de vierde set met 25-27 voor zich beslisten moest de tiebreak de beslissing brengen. Die ging met 15-11 naar Iran, waarmee ze dus op vier zeges en 9 punten kwamen. Daarmee was in ieder geval het brons zeker, afhankelijk van wat Brazilië later zou gaan doen.

Brazilië wist dus precies wat hen te doen stond. En ze handelden ernaar. Japan was in de eerste twee sets beduidend de mindere. Via 25-17 en 25-15 kwam Brazilië op 2-0 en was een set van de vierde titel af. In de eerste set werd een 19-14 veranderd in 22-14 waarna er voor Japan niets meer te halen viel. Hetzelfde voltrok zich in tweede set. Bij 22-14 was wel duidelijk dat Brazilië aan het langste eind zou trekken.

In de derde set ging Japan nog een keer heel diep, na de 13-8, 16-12 werd er bij 16-13 onwaarschijnlijk fel gevochten om het volgende punt, met geweldige reddingen in het achterveld van Japan. Ze kwamen op twee punten en bleven het Brazilië in de rest van de set knap lastig maken. Tussenstanden 21-20 en 23-22.  Lucarelli sloeg Brazilië naar championship point, dat bij eerste gelegenheid verzilverd werd.

Eindstand van de World Grand Champions Cup: Brazilië 4-12, Italië 4-12, Iran 4-9, USA 2-8, Frankrijk 1-4 en Japan 0-0. Brazilië heeft een beter setquotiënt dan Italië.