VIVES H1 dichtbij stunt in bekertoernooi

VoV, 17-09-2017. 19:28 uur. Zaterdag 16 september trapte VIVES het seizoen af met de 1ste ronde van de nationale beker. Heren 1 heeft wat veranderingen ondergaan ten opzichte van vorig seizoen. De grootste verandering is die van de hoofdcoach. Rene Erica is na drie zeer succesvolle seizoen vertrokken, hierin promoveerde VIVES tweemaal, werd het eenmaal kampioen en haalde het de bekerfinale. Rene zal dit seizoen hoofdtrainer zijn van het 2e divisie damesteam van VSTS.

Freek Thiers, een oude bekende, heeft het stokje overgenomen. Aan hem de taak om hoge ogen te gaan gooien in de 2e divisie waar heren 1, voor het eerst in de historie van VIVES, mag uitkomen.

De 1ste ronde van de beker bestond uit een vierkamp die werd afgewerkt in onze thuishal. De tegenstanders waren NVC Nieuwegein en VC Woudenberg (beiden 2e divisie) en AVV Keistad (1ste divisie). De 1ste wedstrijd was meteen de kraker tegen NVC Nieuwegein. NVC werd vorig jaar 2de in de 2e divisie en is dus een geduchte tegenstander.

Bij VIVES speelde in het begin van de 1ste set de zenuwen nog een rol. De servicedruk van de Nieuwegeiners was hoog en VIVES keek binnen een mum van tijd tegen een 1-7 achterstand aan. De mannen herpakten zich goed maar konden de achterstand niet meer ongedaan maken, 20-25.

In de 2e set kreeg Peter Paul de kans om het spel te verdelen en deed dit zeer verdienstelijk, VIVES werkte hard en kreeg loon naar werken en bouwde langzaam maar zeker aan een voorsprong. De 2e set werd dan ook gewonnen met 25-21.

Een derde set was nodig om een beslissing te brengen in de 1ste wedstrijd. Jammer genoeg stokte de passing aan het begin van deze set weer even wat resulteerde in een 4-0 achterstand. Deze kon niet meer worden achterhaald ook al was het spel goed en de vechtlust groot. NVC won de 3de set met 15-11.

In de 2e wedstrijd moest er gewonnen worden om nog kans te houden op plaatsing voor de volgende ronde. VC Woudenberg was de tegenstander en tevens het enige team van het viertal wat in dezelfde competitie als VIVES speelt. Na een wat stroeve start pakte VIVES al snel het overwicht in de set. De servicedruk aan IJsselsteinse kant was hoog waardoor ook de blokkering uitstekend zijn werk kon doen. De 1ste werd dan ook gewonnen met 21-25.

In de 2de set was het verschil in kwaliteit nog groter, VIVES ging door met het afvuren van harde services en het zetten van een potdichte blokkering. De mannen overklasten Woudenberg, met hulp van Jacco Hoogendoorn die zijn officiële debuut maakte voor Heren1. Op 15-24 kreeg VIVES een batterij aan matchpoints, de concentratie zakte even weg maar de set en daarmee de wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen met 19-25.

Door deze sterke overwinning en het verlies van NVC tegen Keistad had VIVES alles nog in eigen hand. Een overwinning tegen Keistad zou genoeg zijn voor het halen van de volgende ronde. Het team uit Amersfoort was echter wel de favoriet, het had beide wedstrijden in een overwinning weten om te zetten en was tevens het enige team dat dit seizoen uitkomt in de 1ste divisie.

In de 1ste set waren de teams zeer aan elkaar gewaagd, het niveau van de wedstrijd lag erg hoog wat VIVES veel vertrouwen gaf. Helaas trok Keistad boven de twintig net aan het langste eind 23-25. In de 2e set was het verzet van VIVES gebroken, Keistad kon goed gebruik maken van de brede selectie waarover zij beschikten terwijl aan IJsselsteinse kant de vermoeidheid erin sloop. Deze laatste set van de dag ging ondanks dat VIVES keihard werkte verloren met 25-20.

Heren 1 is dus niet door naar de volgende ronde maar kan veel vertrouwen putten uit het vertoonde niveau. Zeker gezien het feit dat een aantal spelers niet inzetbaar waren, genoeg potentie dus om een mooi seizoen in de 2e divisie neer te zetten!

Volgende week spelen de mannen hun 1ste competitiewedstrijd tegen SSS. Het is dit seizoen allemaal wat verder rijden, toch hopen we u om 16:00 uur te mogen begroeten in Barneveld!

gh @ VoV, bron  Joël van der Schans,  VIVES H1. Foto Jan van den Noort.