Vizier op volleybal

 

Servië geduchte concurrent Oranje op EK

VoV, 20-09-2017. 6:11 uur. Servië was de verliezend finalist van de Olympische Spelen in Rio en winnaar van het brons bij het EK in Nederland in 2015. Servië is bij het EK bij Nederland in de poule ingedeeld. Zaterdag spelen beide teams tegen elkaar.  Een van hun sterspeelsters is mid Milena Rasic (foto), zij is collega van Lonneke Slöetjes bij Vakifbank Istanbul, in de poulefase staan beide speelsters dus al tegenover elkaar. En wie weet, later in het toernooi nog eens.

In de Final Six van de World Grand Prix werd Servië afgelopen zomer derde in China, nadat ze eerder in de poulefase voor USA en Brazilië als eerste waren geëindigd met zeven zeges uit negen wedstrijden. Nederland en Servië speelden in de drie pouleweekenden niet tegen elkaar, ook bij de Final Six kwamen de teams elkaar niet tegen. Servië won toen van USA (3-2) en Italië (3-1), verloor in de halve finale van Brazilië (3-1), maar won het brons via een 3-1 zege op China.

“We hebben na de WGP de hele zomer op het begin van dit toernooi gewacht en nu de uren en dagen steeds verder aftellen naar het begin wordt ik zelfs nog meer opgewonden van wat ons te wachten staat. Ik zie uit naar de eerste wedstrijd tegen Tsjechië.” Vertelt Rasic op de CEV site.

“We hadden veel blessureleed dit seizoen en we doen nu schietgebedjes dat de ploeg gezond en fit blijft.  Ik ben ervan overtuigd dat onze ploeg tot veel in staat is. We hebben een jong team met fantastische speelsters, we hebben keihard gewerkt en wat niet onbelangrijk is, we zijn super gemotiveerd om als het moet meer dan 100%  te geven bij dit EK.”

Persoonlijk heeft Rasic een geweldig seizoen bij VakifBank achter de rug. Ze wonnen de CEV Champions League en werden wereldkampioen bij de clubteams. “Ik wil aan het eind van het EK het gevoel hebben dat ik alles heb gegeven, dat ik met mijn hart en ziel voor het beste resultaat heb gestreden. Zo moet je voor de eer van je land strijden, en ik weet zeker dat al mijn ploeggenoten er precies zo over denken”

Over haar verwachtingen is ze duidelijk. “Alle teams reizen naar Azerbeidzjan en Georgië met maar één doel: “op het podium komen”. Maar volgens mij zijn naast ons Rusland, Turkije en Nederland daarvoor de grootste kanshebbers. We zullen het zien, moge de beste met goud naar huis gaan!”

Is deze keer scheepsrecht voor Oranje?

Niet alleen Servië maar ook Nederland vertrekt met een medaille missie naar Azerbeidzjan. Voor de ploeg van bondscoach Jamie Morrison is het nu weleens tijd voor een echte prijs, vindt Robin de Kruijf op  NOS.nl  “We zitten er dicht tegenaan en komen er steeds dichterbij. We moeten het gewoon doen. We moeten de beslissende punten op de belangrijke momenten afmaken. Dat is waar we het steeds net hebben laten liggen.”

Twee keer (EK 2015 / OS 2016) ging het op het laatste moment mis, maar van een mentaal probleem is bij de volleybalsters geen sprake, meent bondscoach Morrison. “Het team heeft geen mentale blokkade als het om winnen gaat. Ze moeten gewoon steeds beter worden.”

Vergeleken met het vorige EK heeft Nederland sowieso al stappen gemaakt. “Ze zijn beter gaan serveren, dat is één. En ze spelen op een constanter niveau”, constateert Morrison, die bovendien nog mogelijkheden tot groei ziet. “Dit is een van de jongste teams van de wereld.”

gh @ Vizier op Volleybal. Bron CEV en Nevobo. Foto FIVB.