Apollo 8 wint generale bij Set-Up ‘65

VoV, 21-09-2017. 5:51 uur. Voor Ecare Apollo 8 Dames 1 was het de laatste test voordat aanstaande zaterdag naar Apeldoorn wordt gereisd voor de seizoensopening tegen VV Alterno II, Springendal Set – Up ’65 heeft nog een paar weken voordat het bij hen om competitiepunten gaat.  Op 8 oktober worden ze in Meijel verwacht voor het duel tegen Peelpush. Gisteren in de namiddag vanaf ca. 17:30 uur wilden de trainers weleens zien hoe hun ploegen en de speelsters er op dit moment voorstonden.

Dat van de gelegenheid gebruik werd gemaakt om de selecties in alle varianten als spelend team binnen de lijnen te brengen spreekt voor zich. Om dat te doen was de keuze voor de gebroeders Oosting bij Apolo, met een selectie van twaalf speelsters wat ruimer dan die van Brahim Abchir. Dat deze wijzigingen nogal verschillende uitslagen per set tot gevolg hadden moge duidelijk zijn.

Wel geinig om deze twee teams tegenover elkaar te zien staan. En te weten dat er vele, zeg gerust heel veel overeenkomsten zijn vanwege de samenstelling zijn, kijkend naar de historie van de speelsters, want wie speelde in het verleden al niet eerder met wie van de eigen of tegenpartij samen.

Bij Apollo hebben Antoinette Posthuma, Rinske Hofste, Ilona ter Avest, Rianne Nijhof en trainer coach Thijs Oosting een Eurosped verleden. Bij Set-Up ’65 heeft Annelin Pasveer dat. Voor de ploeg uit Borne speelden Marlon Stevelink, Juliet Huisman, Lieke Hilgenberg en Jet Oosterheert met een DeVoKo verleden, bij Set – Up ’65 was dat Daphne Giesselink. Lieke Hilgenberg kwam eerder uit voor Regio Zwolle Volleybal, bij Set – Up ’65 waren dat Annelin Pasveer, Marianne Het Lam – Scholten en Kiki von Piekartz. En ook speelden van Apollo Antoinette Posthuma,  Manon van ’t Rood en Laury Donker in het verleden al voor Set-Up. En dan kwamen Esther Huls, Lieke Hilgenberg en Benthe Olde Rikkert ooit ook nog voor Krekkers uit.

Er werden vijf sets gespeeld. Apollo won de eerste met 20-25, was ook in de tweede met 22-25 sterker maar verloor daarna de derde set met 25-17. In de vierde bogen ze 23-22 om in 23-25 en de vijfde set ging met 21-25 mee naar Borne. Eindstand dus 1-4 voor de Topdivisionist. Wat uitslag betreft een goede generale repetitie.

Wat opviel was het fouten festival, zeg gerust het gigantische foutenfestival, want dat mag je toch wel concluderen als Set-Up in vijf volle sets 54 (!) keer voor Apollo scoort en omgekeerd er 39 (!) geteld werden.  Met name de foutserve, beide partijen samen zo’n 40 in aantal, stond heel hoog genoteerd, ook waren de ploegen blijkbaar nog niet weer gewend aan de afmetingen van het veld en de hoogte van het net gezien de buiten de lijnen en in het net belandde aanvallen. Maar er waren ook genoeg goede momenten zoals spectaculair verdedigen van de libero’s, snelle en supersnelle midaanvallen en harde klappen vanaf de buitenkant en de driemeter. Het was oefenen, testen.

Apollo liep in de eerste set via 0-6 en 5-12  uit naar 11-18, waarna de  Canadese Shanlee Ray Mc Lennan Set-Up ’65 met onder andere drie aces op 17-18 bracht. Apollo scoorde via Esther Huls een aantal fraaie punten, paste de dubbele wissel toe en kon via de daarmee ingevallen Jet Oosterheert de set na 20-24 afmaken.

De Canadese serveerde Set-Up in de tweede set naar 7-1, Laury Donker stond met haar serie opslagen aan de basis van de 7-7 stand. Apollo liep uit naar 11-15 , zag Set – Up bij 14-15 aansluiten, maar had het verschil bij 15-19 hersteld. De 20-24  werd nog 22-24 en toen het spannend leek te worden velde Set-Up het vonnis over zichzelf.

In de derde set gaf de ploeg van Brahim Abchir de eenmaal bij elkaar geslagen voorsprong (3-0, 7-3, 11-5 en 18-7) niet meer uit handen. Deze set zag er bij Apollo een stuk minder uit, de pass kwam niet, aanvallend werd er nauwelijks gescoord en ook serve en blok waren niet dwingend genoeg. Set-Up profiteerde, met name via de snelle succesvolle midcombinaties tussen Inge Molendijk en Marianne Het Lam – Scholten. In deze set was Set-Up de duidelijk bovenliggende partij met 18 eigen treffers tegen 8 van Apollo.

In de vierde set moest Apollo na een 4-1 achterstand in de achtervolging. Marleen van Benthem nam de eerste punten voor haar rekening, Antoinette Posthuma hield Apollo in het middendeel in het spoor, van pakweg 9-6 tot 12-10. Na die stand kwam Set – Up heel makkelijk aan de punten. Apollo bleef gul tot aan 21-17. Overigens was het omgekeerde ook het geval. Op 22-18 ging Apollo aan het inhalen.

Rianne Nijhof blokkeerde raak en serveerde vlot daarna de 22-21 op de borden. Na de 23-22 scoorde Jet Oosterheert, de Set – Up aanval bal tegen de antenne was goed voor 23-24 en Juliet Huisman maakte blokkerend het laatste puntje.

Set-Up ’65 kon in de vijfde set een 9-13 achterstand wegwerken en na de 13-13 tussenstand liepen de teams gelijk op naar de big points. In de finale was fout serveren troef. Met 21-25 trok Apollo uiteindelijk aan het langste eind.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.