Vizier op volleybal

 

EK: Nederlaag Nederland tegen Servië

VoV, 23-09-2017. 21:10 uur. Bij het EK stonden de nummers twee (Nederland) en drie (Servië) van het laatste EK en de nummers twee (Servië) en vier (Nederland) van de Olympische Spelen in Rio tegenover elkaar. Ook waren beide teams dit jaar present op de Final Six (Servië derde, Oranje vijfde), maar een beetje curieus was wel dan zowel op het EK als de Final Six de teams in de beslissende fase niet tegen elkaar speelden. In Rio won Oranje in de poule met 2-3. (foto Oranje blok tegenover Boskovic)

Het was dus de hoogste tijd dat deze teams uit de Europese en wereld (sub)top de krachten weer eens in een rechtstreeks duel met elkaar gingen meten. Wat dat betreft was de wedstrijd in Azerbeidzjan er dus een om naar uit te kijken. De winnaar verzekerde zich zo goed als zeker van poulewinst en rechtstreekse plaatsing voor de achtste finale. De verliezer zou wel naar de play offs in de tussenronde gaan.

Bij Nederland had coach Morrison geen aanleiding gezien om grote veranderingen in het team aan te brengen na de 3-1 zege van gisteren op de Belgen. Laura Dijkema (spelverdeling), Lonneke Slöetjes (diagonaal), Kirsten Knip op libero, Nicole Koolhaas en Yvon Beliën op mid en Maret Balkestein – Grothues en Anne Buijs, die dit keer in de basis begon voor Nika Daalderop, op de passer loper. De bekende dubbele wissel Stoltenborg / Plak voor Slöetjes / Dijkema werd ook weer toegepast, verder kreeg Marrit Jasper een aantal keren een invalbeurt om te serveren. Ook Nika Daalderop werd ingezet.

In de eerste set zat volop spanning in de eindfase. Heel lang leek het erop dat Oranje aan het langste eind zou gaan trekken, gedurende zo ongeveer de hele set was het voordeel aan Nederlandse kant, op een gelijke stand bij 10-10 na. Oranje verspeelde een 3-8 voorsprong, die Anne Buijs en Yvon Beliën, via de omloopbal, bij elkaar hadden geslagen. Na de 11-11 nam Oranje opnieuw afstand, naar 11-14 en bouwde via een zwaar bevochten score (13-17) en een punt van Anne Buijs uit naar 13-18. Vijf punten voor op de drempel van de big points.

Maar die voorsprong slonk snel. Eerst naar 17-20, Plak scoorde twee keer en hield het verschil bij 18-22 op vier punten, waarna de productieve 5 minuten van Boskovic begon. Ze sloeg Servië naar 23-23 en maakte vervolgens een stelletjes setpoints van Nederland ongedaan, waaraan Nederland wel heel gemakkelijk kwam via foutserves van Servië voor 24-25, 25-26 en 26-27. Het blok op Lonneke Slöetjes zette Servië bij 28-27 op setpoint, de serve van Stefana Veljkovic ketste bij Anne Buijs van de armen, waarmee de stand op 29-27 en 1-0 voor Servië kwam.

Servië scoorde in de eerste set 28 (!) punten zelf en kreeg er één van Nederland. Boskovic nam er daarvan 13 voor haar rekening. Nederland scoorde 16 eigen punten en kreeg er 11 van Servië.

De tweede set was een compleet ander verhaal. Geen greintje spanning. Servië kwam op 6-3, ging met 8-4 de technische time out in en had in het middendeel van de set geen kind aan Oranje. Een ace van Lonneke Slöetjes en een tactisch tipballetje van Yvon Beliën waren de enige Nederlandse punten in die periode, naast de gekregen kadootjes van Servië. Op 14-8 was Nika Daalderop gekomen voor Anne Buijs, maar dat zette ook geen zoden aan de dijk.

De tweede verplichte pauze ging in met 16-9. Op 20-11 ging Oranje de time out nogmaals in, na de dubbele wissel zorgde Celeste Plak nog voor een aantal punten, en verdiende daarmee een plek in de basis van de derde set. Maar spannend kon Oranje het niet meer maken Na de 24-17 gingen twee setpoints verloren, voordat een tweede bal score van Bojana Zivkovic er 25-17 en 2-0 in sets van maakte.

Celesta Plak begon in de derde set dus als passer loper, Anne Buijs en Nika Daalderop bleven aan de kant.  Ook libero Myrthe Schoot begon in de basis. In deze set werd het wel weer een wedstrijd. Daarin deden beide teams weinig voor elkaar onder, de score liep gelijk op, met hier en daar gering voordeel voor een van de partijen. Zoals bij 4-2 en 6-8. Scorend waren Lonneke Slöetjes en Celeste Plak tot aan de tweede technische time out bij 15-16 nadrukkelijk aanwezig. Bij Servië kwamen de punten van Mihajlovic en Boskovic.

Servië pakte het beslissende verschil na de tweede time out toen Stefana Veljkovic een serie prima opslagen op de Nederlandse passlijn afvuurde en haar team mede daardoor met 21-18 afstand kon nemen, maar na het blokpunt van Yvon Beliën voor 21-20 gingen ze de time out in.  Eerst Boskovic en vervolgens de foutserve van Beliën en de rake klap van Mihajlovic hielden het verschil steeds op twee punten bij 22-20, 23-21 en 24-22. Op die laatste stand ging Oranje de time out in, Slöetjes scoorde 24-23, waarop Servië naar de kant ging voor de laatste aanwijzigingen. De set up moest naar Mihajlovic, ging naar Mihajlovic en zij scoorde het beslissende punt via het blok. De 25-23 betekende een 3-0 nederlaag voor Oranje.

Topscorer van de partij werd Tijana Boskovic met 27 punten. Lonneke Slöetjes kwam tot 12 en Celeste Plak tot 11. Aanvallend (54 om 36 punten) en serverend (10 om 2 aces) had Servië veel voordeel. Blokkerend eindigde het onbeslist met 7 om 7 blokpunten. Nederland speelde met een lage foutenlast ( 8 scores voor Servië), Servië was redelijk gul met 22 punten voor Oranje.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.