Vizier op volleybal

 

EK: Nederland met moeite langs Tsjechië

24-09-2017. 20:33 uur. Nadat Servië vanmiddag de wedstrijd tegen België met 3-1 gewonnen had was de eerste en laatste plek in de Oranje poule vergeven. Servië gaat na drie zeges rechtstreeks door naar de kwart finale en België kan na drie nederlagen naar huis. De strijd tussen Tsjechië en Nederland ging dus om de tweede plaats in de poule.

In de openingsset kon Oranje na de 19-19 beslissend toeslaan, de set erop was Oranje steeds de bovenliggende partij en in de derde set waren de rollen vanaf de eerste technische time out omgedraaid. Nederland kon niet overtuigen, Tsjechië bracht de stand op 1-2 in sets via 25-21. En het leek er bij 19-14 in de vierde set veel op dat het een tiebreak zou worden. Maar met Celeste Plak in de ploeg en Lonneke Sloetjes eruit kantelde de set alsnog en won Oranje met 21-25 en dus met 1-3.

De basis voor de eerste set bij Nederland bestond uit Laura Dijkema, Lonneke Slöetjes, Kirsten Knip, Nicole Koolhaas, Yvon Beliën, Anne Buijs en Maret Balkestein – Grothues. De dubbele wissels Stoltenborg / Plak voor Slöetjes / Dijkema gebeurde als in eerder wedstrijden.

De score van beide teams liep gelijk op, met gering voordeel voor Oranje bij de eerste technische time out (6-8) en in het daarop volgende gedeelte tot aan 19-19.  Anne Buijs, Lonneke Slöetjes en Yvon Beliën namen de punten voor hun rekening, Maret Balkestein – Grothues scoorde met een slim balletje. Tsjechië kreeg het leeuwendeel van de punten via Havlickova en Havelkova op het scorebord.

Na de dubbele wisse werd Celeste Plak scorend belangrijk met het 20ste, 22ste en 23ste punt. Met haar laatste punt werd het 21-23, waarop Tsjechië de time  out inging. Zonder resultaat, Nicole Koolhaas blokkeerde 21-24 raak en Maret Balkestein – Grothues nam het laatste punt voor haar rekening.

In de tweede set nam Oranje al vlot afstand. Een driepunter na 2-3 bracht de stand op 2-6, Anne Buijs sloeg een drietal keren raak tot die stand. Na de technische time out bouwde Nederland met Maret Balkestein – Grothues de stand uit naar 7-16, waarbij Tsjechië middels de nodige fouten ook aan bijdroeg. Met een 6 om 3 score voor Tsjechië kwam de stand op 13-19.

Daarop volgde de inmiddels overbekende dubbele wissel aan Nederlandse kant. Plak scoorde meteen 13-20, ook de volgende punten waren voor Nederland, waarmee de stand op 13-22  kwam. In de finale van de set sloeg Tsjechië een aantal keren buiten de lijnen, pakte ook nog een paar eigen puntjes mee voordat Celeste Plak het setpoint op 15-24 benutte en er 0-2 in sets van maakte.

In de derde set kon Oranje de tweede plaats in de poule veilig stellen, Tsjechië vocht voor de laatste kans op die plaats. Nu was er geen vlot verschil, maar bleven de teams in de score gelijk oplopen. 2-3 werd 4-3 en 5-6 werd 8-7 bij de technische time out. Tsjechië ging met één punt voordeel rusten, dat werden er drie bij 11-8 en op de side out bleef dat tot aan 13-10. Bij 12-10 had Oranje de dubbele  wissel weer toegepast. Bij de tweede technische time out stond het 16-14.

Er werd teruggewisseld, Slöetjes sloeg uit (17-14) en Tsjechië serveerde fout (18-15) maar scoorde ook via Havelkova de 19-16. Oranje was nog steeds in de achtervolging, raakte na een ketser ace bij 20-16 verder op achterstand. Morrison vroeg een time out. Een geweldig kill block van Yvon Beliën zette Oranje op 22-20, Tsjechië pakte het volgende punt. Marrit Jasper kwam er op 23-21 voor de serve in. Havelkova knalde de bal via het blok buiten de lijnen (24-21), de driemeter aanval werd vervolgens door Oranje uitgeslagen. Tsjechië won met 25-21 en kwam op 1-2. Een weinig overtuigend optreden van Oranje in deze set.

Oranje liet het toch niet op een tiebreak aankomen? Lonneke Slöetjes serveerde een 4-1 achterstand van het scorebord, het werd 4-6, waarop Tsjechië de time out in ging. Vervolgens werd Oranje zwaar onder druk gezet, hetgeen resulteerde in een 9-6 en 12-7 stand. Bij 8-6 was Stoltenborg voor Dijkema gekomen, bij 17-13 kwam Plak voor Slöetjes. Geen dubbele wissel, maar een gewone wissel. Er moest iets gebeuren, Oranje sukkelde maar door.

Plak nam Oranje op sleeptouw, bracht beleving terug en scoorde belangrijke inhaalpunten vanaf 19-14 tot aan de gelijke stand bij 19-19. En niet alleen punten om in te halen, want Plak nam na de 19-19 nog een aantal beslissende punten voor haar rekening. Nederland kwam met 21-22 voor, Femke serveerde het ace voor 21-24 en Celeste Plak verdiende het om ook het beslissende punt te scoren. En dat deed ze ook.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.