SV Dynamo H2: Verliezen went nooit

VoV, 25-09-2017. 5:59 uur. Na enkele weken van (p)repareren op zaterdag 23 september dan toch écht de start van een nieuw volleybalseizoen, met de uitwedstrijd tegen Set-Up ’65 uit Ootmarsum. Het werd een spannende en gelijk opgaande strijd met 105 om 103 punten, in het voordeel van de thuisploeg. Natuurlijk went een 3-2 nederlaag (met de setstanden 25-19, 23-25, 25-21, 19-25 en 11-15) nooit, maar het vervelende van deze nederlaag is dat we zeker (en vaak) te horen krijgen dat we “hem” gemist hebben en dus toch (weer) nodig hebben.

Eindelijk was het zover:  Na een wekenlange (maar helaas nog incomplete) voorbereiding, was het dan eindelijk zover: de seizoensouverture. Niet alleen de (resultaten in de) oefenwedstrijden, maar de individuele kwaliteiten die op de twee trainingen vertoond worden, vormen de basis voor ruimschoots voldoende vertrouwen. Na het benoemen van ons droomdoel (in de toekomst) toch (een gezonde) spanning bij deze eerste officiële wedstrijd: in positieve afwachting van het besef, het gedrag en het speelniveau. Met de afspraak om te streven naar een lage (directe) foutenlast en de rust zien te bewaren op het moment dat we enkele punten tegen krijgen (bij een serie of een onbegrepen beslissing van de scheidsrechter), verwachtten we ons in het spel te laten groeien.

We waren toch gewaarschuwd?  Toeval of niet, maar op de eerste competitiedag werd vanuit De Bilt (KNMI) een alarmbericht verspreid: code geel. Na een voorzichtige start in de eerste set kwam langzamerhand zicht op winst door aan het eind van de set de kansen te benutten (25-19). Ook leek in de tweede set tot een 22-19 voorsprong deze waarschuwing onterecht te zijn. De ploeg uit Ootmarsum bleef echter (achteraf blijkt zeer terecht) geloven in een ommekeer en voerde de (service)druk op. Individuele fouten op de beslissende punten, zorgden alsnog voor verlies van de tweede set (23-25).

Beide teams bleken ook in de derde set aan elkaar gewaagd en de (dubbele) wissels konden nog niet het échte verschil maken. Onze servicedruk nam, met uitzondering van één serie, af en dat betekende ‘vrij spel’ voor de promovendus. Toch trokken we deze (vaak zo) belangrijke derde set met 25-21 naar ons toe. Met gedurfd spel (van achter de servicelijn en in de aanvalskeuzes) gaf de thuisploeg zich nog steeds niet gewonnen. In het vierde bedrijf, dat zich kenmerkte door de langdurige spelonderbrekingen in verband met het onjuist invoeren en controleren van de wissels, kreeg de formatie uit Tukkersland vleugels (19-25).

Ondanks de 6-2 voorsprong in de laatste en alles beslissende vijfde set (die al voor de kantwissel gelijk getrokken was, 8-7) moesten we alsnog in Set-up de meerdere erkennen. Zij gaven ons vaak de mogelijkheid, maar we waren niet bij machte het af te maken. Een geweldig goede leerschool, die aantoont dat we er nog lang niet zijn.

Hopelijk de komende week iedereen weer helemaal fit en aanwezig op de training om te werken aan onze service, de afstemming, de verrassing en bovenal te genieten van de onderlinge strijd in het volleybalspel.

Op zaterdag 30 september om 16.30 uur spelen we in Omnisport onze eerste thuiswedstrijd tegen Avior H1. Voor het eerst in onze nieuwe wedstrijdtenues, met -naast de clubsponsoren (Bultman autoverhuur, Mennink makelaardij, Draisma aannemingsbedrijf, Casita Travel vakantiehuizen en Intersport Jonker)- als teamsponsor Houtkubus vloeren op het broekje.

gh @ VoV, verslag van Jorg Radstake, trainer coach SV Dynamo Heren2.