Wisselvallig VVH wint in IJsselmuiden

VoV, 25-09-2017. 10:28 uur. Afgelopen zaterdag stond de eerste competitiewedstrijd voor heren 1 van VVH Harlingen op het programma. In IJsselmuiden was promovendus Set Up de tegenstander. Een week eerder voor de vierkamp van de beker werd door VVH behoorlijk kansloos verloren, dus nu was er een kans op revanche.

Met Johannes Bult, Koen Sikkema, Rik Sijtsma, Marnik Agema, Meindert Paul Kwast en Stefan de Jong werd de eerste set begonnen. Hedzer Wiersma was de libero en op de bank begonnen Ewout Schat, Reinier Kwast en Sjoerd Tekstra. Het spel golfde aan het begin op het neer. VVH probeerde vooral via de buitenkanten tot scoren te komen, maar Set Up had hun blok en verdediging op orde. Naar mate de set vorderde kwam de thuisploeg beter in het spel en wist het uit te lopen. VVH kwam met het inbrengen van Ewout en Reinier iets beter in het spel, maar de setwinst ging naar de thuisploeg (25-18).

Set twee kwam VVH stukken beter voor de dag. Reinier stond nu op diagonaal en Koen schoof naar de buitenkant en plots liep alles soepeler. Vanaf het begin was Harlingen de betere en wist het door serveseries van Marnik en Meindert een voorsprong te pakken. Deze voorsprong werd niet meer weggegeven doordat Johannes praktisch iedere keer de juiste speler wist te vinden om de side-out te scoren. Met 17-25 was de set voor de Skûtsjeboys.

Het goede Harlinger spel werd in set drie doorgezet en aan de kant van IJsselmuiden was het zoeken om een scorende oplossing te vinden. De Harlinger servedruk was hoog, terwijl de passing en verdediging nagenoeg perfect stond. Hierdoor kon VVH “galleryplay” laten zien via harde aanvallen van Meindert en Stefan op mid en Marnik en Koen op de buitenkanten. Aan het einde van de set kwam de klad in het spel, waardoor een ruime voorsprong werd weggegeven, maar de setwinst kwam niet in gevaar (22-25).

Zoals de titel al aangeeft, was het nogal wisselvallig wat de Harlinger formatie deze dag liet zien. Zo was VVH in set vier geen schim van de ploeg die de vorige twee sets binnensleepte. Ondanks een goede servepass, wist VVH aan de buitenkanten amper nog de blokkering te passeren. Set up op hun beurt begon gevarieerder te spelen door vaker te prikken en meer de lijnen op te zoeken in de aanval. Met 25-19 ging de set naar de thuisploeg en was een vijfde set noodzakelijk.

Het spelbeeld van begin vijfde set was gelijk aan die van set vier: VVH liep achter de feiten aan doordat het zelf te veel fouten maakte. Bij de wissel van veld was het 8-3 voor Set up, waardoor het al een bijna onmogelijke opgave leek voor Harlingen. Eenmaal aan de andere kant van het veld scoorden beide ploegen om en om de side-out, totdat er 12-6 op het bord kwam. Via een harde aanval van Koen scoorde VVH zijn 7de punt, waarna Rik in het veld kwam voor de serve. Wederom scoorden beide ploegen hun side-out, waardoor 13-8 op het scorebord stond.

Weer kwam Rik erin voor de serve en dit maal betaalde zich dat dubbel en dwars uit. VVH vocht als leeuwen, kwam via Marnik in de rally meermaals goed tot scoren en Rik zelf deed nog een duit in het zakje door twee directe servepunten. VVH kwam terug tot 13-13 en vervolgens maakte Johannes door een killblock de 13-14: matchpoint! Na weer een lastige serve van Rik maakte de ploeg uit IJsselmuiden de aanvalsfout waardoor de set en daarmee de wedstrijd naar VVH ging!

De blijdschap over de winst overtrof na de wedstrijd ruimschoots de teleurstelling over de wisselvalligheid in het spel van de Harlingers. Helaas was er ook minder leuk nieuws voor de formatie van trainer Richard Kumbangsila. Voor libero Hedzer Wiersma was het zijn laatste wedstrijd in het Harlinger tenue, doordat hij het volleybal niet langer kan combineren met zijn thuissituatie en zijn werk. Hij zal zowel als persoonlijkheid als volleyballer erg gemist worden binnen de Harlinger ploeg. Extern zal gezocht worden naar een goede vervanger.

Komende zaterdag staat voor de VVH al de volgende wedstrijd op het programma. In eigen Waddenhal komt Rivo Rijssen op bezoek. Om 19.00 uur begint de wedstrijd.

gh @ VoV, verslag door Reinier kwast, VVH heren 1.