CL: De Kruijf, Slöetjes en Lohuis naar kwartfinale

VoV, 19-02-2020. 6:27 uur. Gisteren werd de laatste ronde gespeeld in de poulefase van de Champions League bij de dames. De acht teams, die naar de kwartfinales doorgaan zijn de vijf poulewinnaars en de beste drie nummers twee. Zeker van de kwartfinale waren voor deze ronde al Eczacibasi Vitra (poule A), VakifBank (poule B) en Conegliano (poule D), vijf posities zijn dus nog vacant en er zal dus nog volop strijd voor het felbegeerde ticket geleverd moeten worden. Voor vijf teams krijgt het toernooi dus nog een vervolg.

Poule A: In deze poule is zijn de posities één en twee vergeven, nog voordat de laatste wedstrijden gespeeld zijn. Eczacibasi (5-13) en Fenerbahce (3-11) waren niet meer in te halen door Lodz (2-6) en Salo (0-0).

Eczacibasi Vitra vs. Budowlani Lodz: Uitslag. Eczacibasi begon zonder Boskovic, Lloyd, Gibbemeyer en Natalia. De Poolse ploeg pakte na 8-7 achter een 10-13 voorsprong in de eerste set en bouwde die langzaam maar zeker uit naar 17-25 setwinst. Ondanks de invalbeurten van Boskovic, Lloyd en Natalia. Baladin viel geblesseerd uit (enkel). De Turkse ploeg verspeel eind e tweede set een 11-6 voorsprong, na 12-11 ging het lang gelijk op (19-20), na de 19-22, 22-23 en 24-24 pakte Lodz de 0-2 in sets via 25-27. Verrassend!

Een verdere verrassing bleef uit, Eczacibasi won de derde set met 25-19 na tussenstanden 12-6, 17-10 en 22-17. De thuisploeg dwong de tiebreak af via 25-21. Lodz kwam een aantal keren terug na achterstand (11-6 werd 12-11, 16-12 werd 16-16) maar aan het eind had Eczacibasi het meeste over. En dat bleef zo, met 8-4 werd er in de tiebreak van kant gewisseld, waarna de winst met 15-7 in Istanbul bleef. 3-2 dus.

Fenerbahce vs. LP Salo: Een ruime en makkelijke 3-0 zege voor Fenerbahce, waarbij SALO per set op 17, 12 en 14 punten bleef steken. Vargas werd met 17 punten topscorer, Fenerbahce scoorde 28 eigen punten meer dan SALO.

Eindstand Eczacibasi 6-15, Fenerbahce 4-14, Lodz 2-7 en Salo 0-0.

Poule B: Hier begonnen voor de laatste speeldag VakifBank (4-12) en Scandicci (4-10) als eerste twee aan hun wedstrijden. Kaliningrad en Maribor hadden geen kans meer op de kwartfinale.

VakifBank vs. Kaliningrad Region: De Turkse grootmacht had het in de eerste set een beetje lastig, de 23-21 konden ze met 25-22 naar 1-0 in sets tillen. In de tweede was er geen kou aan de lucht, via 14-5 en 19-6 werd het 25-11. De derde set ging met 25-18 naar VakifBank, waar Isabelle Haak met 19 punten topscorer werd.

Maribor vs. Scandicci. De thuisploeg werd van achtervolger na 17-18 koploper bij 19-18 en bleef aan het eind ook, al was het nipt met 25-23 aan de goede kant van de score. Scandicci kon de stand via 20-25 op 1-1 brengen. Ook de derde en vierde set waren voor de ploeg van Lonneke Slöetjes, die vier sets in de basis stond. Scandicci won met 20-25 en 14-25 en dus met 1-3. Slöetjes scoorde overigens 15 keer,

Eindstand: VakifBank 5-15, Scandicci 5-13, Kaliningrad 2-8 en Maribor 0-0.

Poule C: Na de verloren Duitse bekerfinale van afgelopen zondag had Stuttgart de kans om zich naar de kwartfinale van de Champions League te spelen. Ze stonden tweede in de poule (3-10), Novara was eerste (4-11), maar Lodz (3-8) lag op de loer. Drie teams maken dus nog kans op de koppositie, hetgeen borg stond voor een erg spannende ontknoping. Novara is de titelverdedigster

Novara vs. Comercecon Lodz: Lodz kon het Novara alleen in de derde set lastig maken, daarvoor werden twee sets met redelijk verschil (25-21, 25-20) verloren. In de derde deden ze lang mee (21-20, 24-24) en hadden kans om de wedstrijd met één set te verlengen. Zover liet Novara het niet komen, Het werd 26-24 en 3-0. De Amerikaanse Megan Courtney werd met 12 punten topscorer.

MTV Stuttgart vs Khimik Yuzhny: Stuttgart won de eerste set met 25-21, ze hadden een duidelijk betere eigen score (20 om 13) maar ook een hoger foutenlast (8-5) Na de ruime 18-12 werd het bij 21-19 nog even spannend. Aanvankelijk ging het gelijk op (10-9) in de tweede set, maar gaandeweg kreeg Stuttgart meer voordeel (18-15) en sloot daarna nog met ruime winst (25-19) af voor de 2-0 stand in sets.

Ondanks een zeer ruime achterstanden in de derde set (0-6, 3-8) lukte het Stuttgart om de wedstrijd in drie sets te beslissen. Bij 16-5 hadden ze de rollen omgedraaid en koersten volle vaart op de winst af (21-16), die met 25-17 een feit werd. Yuzhny gaf het op toen ze ingelopen waren. Kristal Rivers werd met 19 punten topscorer, Juliët Lohuis, drie sets in de basis, scoorde 6 keer.

Eindstand: Novara 6-14, Stuttgart 4-12, Lodz 3-6 en Yuzhny 0-1

Poule D: Conegliano (5-14) was met afstand de nummer één in deze poule, Nantes (3-9) en Alba Blaj (2-6) gingen voor de tweede plaats.

Conegliano vs. Nantes VB: In de eerste set kon het Franse Nantes heel lang om de winst blijven meedoen. Een gelijk opgaande strijd ging met 20-21 naar de bigpoints. In de finale toonde Conegliano zich de betere en pakte met 25-23 de set. Daarna werd het niet meer spannend. Met 25-19 en 25-17 won de koploper van Italië de volgende sets. De Kruijf scoorde 9 keer, Egonu werd met 22 treffers topscorer.

Alba Blaj vs. Vasas Budapest. Bij 16-10 in de eerste set leek de winst voor Alba Blaj een kwestie van tijd, maar bij 21-23 zag het er compleet anders uit. Toch ging de zege naar de ploeg van Femke Stoltenborg (met 25-23), die echter halverwege de eerste set was vervangen door de Servische spelverdeelster Cirovic.
Zij begon ook in de tweede set, maar werd al snel (toen Vasas van 9-4 inliep naar 9-7) weer vervangen door Femke Stoltenborg. Alba Blaj liep ver uit (15-10, 20-11) en won met 25-16. Stoltenborg bleef in de basis staan en leidde Alba Blaj via 11-5, 17-14, 18-18 en 23-20 naar een 25-21 en 3-0 zege leidde. Stoltenborg scoorde 5 punten, waarvan 3 aces.

Eindstand: Conegliano 6-17, Nantes 3-9, Alba Blaj 3-0 en Vasas Boedapest 0-1

Poule E: RC Cannes en Dinamo Moscow stonden voor begin van de laatste ronde beide op 3-9, Plovdiv had 2-7 en Ekaterinburg 2-5.

Dinamo Moscow vs. RC Cannes: Via 25-22 en 25-20 kwam Moskou op een 2-0 voorsprong tegen RC Cannes, waar de Nederlandse Sarah Knol tot de selectie behoorde, maar geen speeltijd kreeg. Moskou kon de wedstrijd in de derde set afmaken. Via 25-22. Goncharova scoorde 24 keer.

Plovdiv vs. Ekaterinburg. De thuisploeg pakte de 1-0 in sets via 25-19, zag de gasten via 21-25 naast zich komen maar verschafte zich met 25-17 in de derde set de beste uitgangspositie voor de winst. Maar kon die niet verzilveren, Ekaterinburg won de vierde set met 22-25, de tiebreak ging daarna wel naar Plovdiv. Met 20-18.

Eindstand: Moscow 4-12, Cannes 3-9, Plovdiv 3-9 en Ekaterinburg 2-6.

Aan het eind van de avond hadden zich dus voor de kwartfinales geplaats de Turkse teams Eczacibasi Vitra, VakifBank en Fenerbahce. Uit Italië gaan door Conegliano (de Kruijf), Novara en Scandicci (Slöetjes) en daar voegen zich dan nog bij MTV Stuttgart (Lohuis) en Dinamo Moscow.