Coppa Italia voor Novara en Celeste Plak

20-02-2018, 6:30 uur. Net als bijvoorbeeld in België en Nederland werd afgelopen weekend ook in Italië gespeeld om de beker. Echter alleen bij de dames, die op zaterdag de halve finale speelden en op zondag de finale. Plaats van handeling de Pala Dozza in Bologna. In de halve finale speelde Novara tegen Monza en Conegliano tegen Busto Arsizio.  Conegliano (de Kruijf) en Novara (Plak) zijn de nummers één en twee in de Italiaanse serie A1.

Conegliano won met 3-0, al ging dat in de tweede en derde set met de nodige moeite en spanning gepaard. Na de 25-16 volgden 27-25 en 30-28. Aanvallend maakte Conegliano het verschil, de Kruijf had twee invalbeurten en scoorde 3 keer. Novara won met 3-2 van Monza, na met 1-2 achter te hebben gestaan (27-25, 27-29, 20-25). Via 25-19 en 15-13 werd het ticket voor de finale voor 3.600 toeschouwers na meer dan twee uur en tien minuten verzilverd.  Plak scoorde 20 keer, Egonu was met 35 treffers de topscorer, Ortolani van Monza maakte er 28. De eigen score beliep 84 om 83, waarin 16 blokpunten van Novara en 4 van Monza.

De finale ging dus op zondag tussen Novara en Conegliano. Dat werd een 3-1 zege voor Novara, met 17-25 en 25-14 waren de teams in de eerste twee sets elk een keer dik de baas, daarna pakte Novara de derde set met 21-25 en de wedstrijd met 23-25 in de vierde. De Kruijf had geen basisplaats, alleen invalbeurten waarin ze 6 punten scoorde. Plak kwam tot 13 treffers, Egonu tot 25.  De Coppa was dus voor het team van Celeste Plak.

Over de competitie van de mannen in de serie A1 kunnen we kort zijn voor wat de Nederlanders betreft. Milano, zonder Nimir Abdelaziz, won met een benauwde 3-1 van Padova via de setstanden 25-18, 26-24, 24-26 en 28-26. Milano staat nu zesde. Modena verloor met 2-3 van Trentino. De 1-2 achterstand in sets werd met 25-17 ongedaan gemaakt, de tiebreak ging echter daarna met 13-15 naar de gasten. Maarten van Garderen stond in de eerste set in de basis, hij scoorde 1 keer. Modena staat derde.

In de play-offs van de Girone Bianco en Girone Blu won Roma met 2-3 bij Spoleto, na met 2-0 te hebben achter gestaan. Met 21-25 en 22-25 herstelde de ploeg van Jan – Willem Snippe de schade, met 13-15 pakten ze de wedstrijd.  Bergamo van Sjoerd Hoogendoorn verloor thuis met 1-3 van Croce. De derde set gaf na 25-18 hoop op een positief resultaat, de vierde torpedeerde dat met 17-25. Hoogendoorn scoorde 15 keer. En tenslotte verloor Hidde Boswinkel met Siena met 3-1 bij Tuscania. De eerste set werd nog gewonnen (23-25), daarna was de thuisploeg drie keer de betere. Boswinkel scoorde 24 keer.