Dash toont veerkracht in lastig uitduel

VoV, 20-11-2017. 6:23 uur.  Zaterdagmiddag 14:30, buiten regent het hard en waait het flink. Sinterklaas heeft net voet aan Nederlandse wal gezet en in het, enigszins uitgestorven, theater van de sport in Zwolle staat de wedstrijd tussen VC Zwolle II en Dash Vorden op het programma. De mooie topsporthal is groot en leeg, slechts een gedeelte van de tribunes zijn uitgeschoven, de barmedewerker schrikt vrolijk op omdat er eindelijk wat gaat gebeuren in de hal.

Dash staat bij aanvang vijfde op de ranglijst en het jonge en talentvolle Zwolle bezet de laatste plaats, zei het met een wedstrijd minder gespeeld dan de teams daarboven. Maar Dash trainer / coach Tjarko Muis weet, als Zwollenaar zijnde, dat het wel eens geen makkelijke wedstrijd kan worden. Uit eigen ervaring weet hij als geen ander dat het lastig wennen is op dit centrecourt in de lege grote hal met half uitgeschoven tribunes en hij heeft dan ook geprobeerd zijn speelsters voor deze valkuil te waarschuwen.

Of het het gebrek aan deze gewenning was die zorgde voor de slechte start van Dash in de wedstrijd durven we niet te zeggen, maar de diesel van het team uit Vorden was duidelijk nog niet warm gedraaid in de eerste set. Met maarliefst 15 onnodige fouten waarvan 10 directe passfouten was het extreem moeilijk volleyballen voor de dames van Dash. Zwolle, dat zelf een half uur eerder op het veld was begonnen met een halve training, waren duidelijk beter gewend aan de omstandigheden en konden vrijuit spelen. Met 25-15 was de eerste set voor Zwolle en daarmee was het duidelijk dat de dames van Dash hard aan het werk moesten…en dat deden ze.

De tweede set was duidelijk dat de dames uit Vorden zich langzaam maar zeker wat meer gingen wennen en liep de foutenlast iets terug. Via 13-17 en 15-19 leek de wedstrijd te gaan kantelen in Vordens voordeel. Toch slopen er tegen het eind van de set weer wat kleine foutjes in en Zwolle wilde duidelijk de smaak van de gewonnen eerste set behouden. Ondanks de kansen voor Dash om de set in hun voordeel te beslissen ging deze, door een paar kleine fouten onverwacht toch nog met 25-23 naar de thuisploeg.

Dash liet zich echter niet uit het veld slaan en voelde dat de kanteling in de wedstrijd al wel was ingezet. Met gericht servicewerk werd het Zwolle lastig gemaakt het gewenste aanvalsspel te spelen en met overtuiging pakte Dash de derde set met 18-25.

De vierde set zette Dash de ingezette lijn door. In een mum van tijd stond het 9-17 in het voordeel van de bezoekers uit Vorden en leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar plotseling kwam Dash weer onder druk te staan door een serie goede services aan Zwolse zijde. Ondanks een time out en enkele wissels lukte het Dash niet om de Zwolse opmars te stuiten dat via 17-17 en 20-20 weer volledig meedeed in de set. Op dat moment vond Dash het genoeg. De goed geplaatste services zorgden weer voor problemen bij Zwolle en via 20-25 werd de vijfde set bereikt.

Dash trainer Muis vroeg zijn speelsters vanaf het eerste moment de druk erop te zetten en die vijfde set overtuigend binnen te slepen en zo geschiedde. Via 3-8 en 6-12 maakte Dash duidelijk niet meer te willen buigen en sleepte met 8-15 de verdiende overwinning over de streep.

Muis was na afloop niet ontevreden. “Het is lastig acclimatiseren hier, dat was duidelijk zichtbaar. We hebben niet echt ons spel lekker kunnen spelen vandaag, maar we hebben een mooie veerkracht laten zien.” De uit Zwolle afkomstige trainer was wel kritisch op zichzelf. “Ik had eerder de tactiek moeten aanpassen, dat werkte prima. Als ik dat sneller had gedaan hadden we mogelijk de tweede set ook gepakt.” Aldus de zelfkritische trainer / coach die desondanks tevreden met een overwinning en 3 punten in de tas terug naar Vorden kon gaan.

Dash stijgt door de vijfde overwinning van dit seizoen naar een mooie derde plek op de ranglijst, echter wel met de wetenschap dat het een wedstrijd meer gespeeld heeft dan de teams die onder en boven ze staan.

Aanstaande zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen de nummer 4 en dus directe concurrent Springendal Set-Up ’65 op het programma. Gezien de stand op de ranglijst een absolute topwedstrijd in de eerste divisie A.

De dames van Dash hopen dat het Vordense publiek zal helpen om zoveel mogelijk punten in haar eigen sporthal ‘t Jebbink te houden waar de wedstrijd aanstaande zaterdag om 18:00 uur zal beginnen.

gh @ VoV, verslag en foto door Dash dames 1.