Vizier op volleybal

 

De eerste VoV weekend Top 10 (en meer)

VoV, 23-09-2017. 6:14 uur.  De herstart van de VoV weekend Top 10 valt precies samen met het begin van de nieuwe competitie. Perfect getimed. Nadat op 22 april de laatste VoV weekend Top 10 verscheen is er een hele zomer volop gevolleybald door de nationale teams en de beachduo’s. We hebben er tientallen pagina’s van volgeschreven.

En voordat er überhaupt nog maar één bal in competitieverband voor het nieuwe seizoen is geslagen (dat zal niet helemaal waar zijn, gisteravond is er ongetwijfeld al in den lande gespeeld) staat er alweer een nieuwe Top 10 op uw beeldscherm. Die kan niet gebaseerd zijn op de behaalde resultaten, maar meer op het gevoel, op het verwachtingspatroon of gewoon op een simpel ander feitje.

Nu al een weekend Top 10 samenstellen is een beetje een bestsellerslijst publiceren zonder dat er een boek verschenen is, of de best bekeken TV programma’s van de komende avond in het voren publiceren, waarbij het 8:00 uur Journaal zoals altijd wel prominent op de eerste plek zal staan. Als een hitlijst van nog te verschijnen songs, louter op basis van de naam van de band / zanger. En toch doen we het, niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan.

Hoogte – en dieptepunten deze zomer?

Oranje dames: Maar meteen met het mindere beginnen, dan hebben we dat in ieder geval gehad. Verlies op 3 juni tegen Azerbeidzjan in de allesbeslissende wedstrijd in de 2de ronde voor plaatsing voor het WK 2018 was een forse domper nadat de vier pouleduels ervoor niet zoveel voorstelden. En dan met 3-0 verliezen nog wel. Het goede eraan was, dat de WKK herkansing in Rotterdam met vlag en wimpel gewonnen werd, en er dus toch nog een feestje, daar zijn we dol op, gevierd kon worden. Maar het smetje bleef.

Deelname aan de Final Six afdwingen met een vierde plaats (na Servië, USA en Brazilië) in de ‘voorronde’ was een mooie plus, het dubbele verlies in de Final Six poule, twee keer 3-2, was mede gezien het ontbreken van diagonaal Lonneke Slöetjes jammer. Daar had meer ingezeten (18-16 tegen China in vijfde set).

En het gisteren begonnen EK moet het volgende hoogtepunt van deze zomer worden. Wel in Azerbeidzjan, daar hebben we minder goede herinneringen aan. Het begin tegen België was in ieder geval wel goed, 3-1 winst, nadat het begin minder goed was via 23-25 verlies in de eerste set.

Oranje heren:  Om voor  3 uur en 9 wedstrijdminuten naar Australië te vliegen voor deelname aan de Final Four van groep 2, nadat in de poulefase de tweede plaats was behaald, daar zal niemand echt vrolijk van zijn geworden, helemaal niet omdat er twee keer met 3-0 verloren werd en als vierde en laatste werd afgesloten.

In mei het ticket voor het WK 2018 in eigen land binnenhalen was wel weer een reden voor een feestje. En voor veel positivisme en optimisme. Gelukkig speelden we thuis, want Luxemburg uit is altijd lastig, dat is in nagenoeg alle takken van sport zo.

Het EK in Polen werd een vluggertje qua verblijf aldaar. Vierde in de poule en rap naar huis. Ook de analyse van de Oranje duels kan kort en krachtig: “Op beslissende momenten te weinig gescoord.”

Oranje Jeugd:  De grootste tegenvaller deze zomer kregen de meiden van Jong Oranje te verwerken. Ze hadden zich middels een vijfde plaats bij het EK U16 geplaatst voor de EYOF, maar mochten vanwege een in de ploeg heersend virus er niet naar afreizen. Bij het WEVZA was er zilver voor de U18 dames en de Jeugd Oranje jongens werden vijfde op het EK U17. En wellicht zijn we nog het een of andere toernooi vergeten. Het zij zo.

Oranje beachduo’s:  Natuurlijk waren er successen en succesjes op de FIVB World Tour en de CEV Satillites, maar het ging toch voornamelijk om het EK en het WK. Daar wordt de eeuwige roem met medailles vergaard. Roem die niemand je meer afpakt. Bij de senioren was die medailleoogst heel dun gezaaid. Brouwer – Meeuwsen werden 3de op het EK. Varenhorst – van Garderen stonden met een (verrassende) 4de plaats op het WK in de schaduw van het podium.

De Jeugd deed het beter. Gelukkig want wie de jeugd heeft, heeft uiteraard de toekomst. We noemen een paar resultaten. Het duo Schoon – van Driel werd 2de op het EK U18, het duo van Driel – Stam 3de op het EK U20, waar de mannen Blom – de Groot op de vierde plaats eindigden. Daar kunnen we mee verder.

Wie speelt c.q. traint er in het buitenland en waar dan wel?

Dat wordt een lange lijst met namen die van Zweden via Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en Italië tot aan Griekenland en Turkije reikt. Te lang om hier in deze voorbeschouwing op het weekend op te nemen. Daar komen we op terug.

Nog iets te melden over de Nevobo?

Nou niet zoveel eigenlijk. Dat is juist hartstikke goed, maar dat hoeft ook weer niet persé zo te zijn. Er speelde de vergoedingenkwestie, maar er speelt altijd wel een vergoedingenkwestie, dus dat is niets nieuws.

Wordt er ook nog geoefend dit weekend?

Jazeker, Springendal Set-Up ’65 bijvoorbeeld speelt zaterdagmiddag om 14:30 uur tegen VC Sneek en zondagmiddag om 13:30 uur tegen Coolen Alterno. Beide in de Schalm in Ootmarsum. Eurosped en Regio Zwolle Volleybal zijn in België, respectievelijk in Oostende en Gent. En Peelpush heeft in de Körref een vierkamp met NeringBögel VC Weert, Talent Team en Amigos Zoersel. Om 13:45 uur, 15:15 uur en 16:45 uur zijn daar de begintijden van de wedstrijden. En de mannen? Natuurlijk oefenen de mannen ook. Alleen is ons even niet duidelijk waar, wanneer en tegen wie.

Zullen we maar overstappen naar de Top 10?

Lijkt ons wel verstandig. Of we de tien halen is nog maar even afwachten. Nu de Eredivisies nog niet in de parade mee kunnen doen. We hebben deze keer als ‘seizoensstimulering’ de promovendi opgenomen. Zonder nadere toelichting. Alleen al het feit dat ze gepromoveerd zijn is voldoende voor deze notering. En voor die van hun tegenstanders, zij liften dan mooi mee. Zo kan ’t ook.

1>Servië vs Nederland. Bij het EK in Azerbeidzjan. Vanmiddag om 18:00 uur Nederlandse tijd. Wel een tijdstip dat er hier te lande ook op heel veel velden gespeeld wordt. Na de uitslagen van gisteren, beide teams wonnen,  kan deze wedstrijd al van beslissende betekenis zijn voor de eindstandbepaling in de poule.

2>Dio Bedum vs Sliedrecht Sport.  Topdivisie Heren.  Is daar nog een smetje van vorig seizoen weg te werken voor de bezoekers. Het was beslist geen grap, maar op 1 april jongsleden kregen de dromen van Sliedrecht op een mooi seizoenseinde een forse knauw toen ze in Bedum met 3-0 de boot ingingen. Revanche, of allang weer vergeten?

3> VC Sneek2 vs Veracles. Topdivisie Dames. Noordelijke derby tussen de nieuwkomer uit Friesland en de Groenen uit Groningen.

4> Webton vs VCV Veenendaal. Topdivisie Heren. Hier is bijna alles nieuw. Nieuwe thuishaven voor Webton, veel nieuwe gezichten bij de thuisploeg, Tegenstander is nieuw in de Topdivisie, maar één ding zal niet anders zijn. De volleybalsfeer die Webton bij haar thuiswedstrijden weet te creëren.

5>VCN vs US Amsterdam. Topdivisie Dames.  Mooi om het seizoen thuis te beginnen tegen de smaakmaker van het bekerseizoen van vorig jaar die ook nog heel lang meedeed om de hoogste plek in de Topdivisie.

6> Tjoba vs Sudosa – Desto . Eerste Divisie Dames.  Drentse derby tussen promovendus en degradant. Wie mag zich na vandaag de sterkste damesploeg van Drenthe noemen, want het zijn toch de hoogst spelende teams uit Drenthe in de Nederlandse competities. Meteen al in de eerste wedstrijd staat er een titel op het spel. Kan het mooier?

7> IMS Voltena vs VoCASA. Eerste Divisie Dames. Zouden de beachvolleyballers bij Voltena zich met schoenen aan alweer thuis voelen in de zaal, en het een van de kampioenskandidaten van vorig seizoen lastig kunnen maken?

8> Springendal Set-Up ’65 vs SV Dynamo II. Eerste Divisie Heren.  We zijn benieuwd wat de thuisploeg bij het heroptreden in de Eerste Divisie, na een afwezigheid van een aantal jaren, zal presteren tegen een team dat vorig seizoen stevig in het linker rijtje meedeed.

9> Compaen vs Reflex. Topdivisie Heren.  Het is niet belangrijk op welke plaats je in de Top 10 staat, als jouw team er maar in staat, dat is pas belangrijk. Zo is ’t.

10> VC Zwolle II vs Dynamo Tubbergen.  Eerste Divisie Dames. En dan nemen we onder dit nummer ook gelijk maar mee DeVoKo vs de Bevers, Sliedrecht Sport II vs VollinGo, en Volley Tilburg vs Peelpush II. Om geen gepromoveerde club te kort te doen.

En onder 10 a> Scylla vs Sudosa – Desto, Zaanstad II vs Skunk en Rijswijk II vs Sliedrecht Sport II. Dan hebben we volgens ons er geen een vergeten. Ook niet uit de Eerste Divisie bij de mannen.

Dat was ’t dan wel. Maak er een mooi volleybalweekend van, begin het seizoen goed en houdt blessures buiten de sporthal. Veel succes!

We gaan u natuurlijk zondag nog wel informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV.

gh @ Vizier op Volleybal.