Dynamo veel te sterk voor Ferizaj

VoV, 23-11-2017. 6:04 uur. Draisma Dynamo heeft voor 450 toeschouwers in het eerste Europese optreden van dit seizoen in de CEV Cup een ruime zege behaald op  KV Luboteni Ferizaj uit Kosovo, de ploeg die eerder door Abiant Lycurgus in de voorronde van de Champions League werd uitgeschakeld.  Twee sets hadden de gasten niets in te brengen (25-11, 25-16), in de derde deden ze lang mee voor setwinst maar trokken uiteindelijk toch aan het kortste eind met 26-24.

Trainer coach Bas Hellinga liet de hele wedstrijd hetzelfde zevental binnen de lijnen staan, ook toen het in de derde set even minder liep hielden spelverdeler Bart van Garderen, libero Dustin Bontrop en verder Nico Manenschijn, Isak Helland – Hansen, Renzo Verschuren, Michiel van Dorsten en Wessel Blom het vertrouwen van de coach.

Tot aan de 6-4 konden de gasten uit Kosovo in de eerste set nog redelijk in het spoor blijven, vervolgens maakten serveseries van onder andere Bart van Garderen het verschil eerst werd naar 11-5 uitgelopen en vervolgens naar 19-9. Ferizaj kon toen nog een paar puntjes meepakken (19-11) maar zag Dynamo in één ruk de set afmaken. Met Nico Manenschijn en Isak Helland – Hansen als de mannen die de meeste punten, 4 per persoon, voor hun rekening namen.

In de tweede set had Dynamo bij d eerste technische time out al een voorsprong van vier punten, een verschil dat tot pakweg 15-11 in stand bleef. Vier punten op rij verdubbelden het (19-11), het antwoord van de bezoekers bracht het terug naar vijf bij 21-16. Daarna kreeg Ferizaj geen puntje meer mee. Nico Manenschijn en Renzo Verschuren scoorden in deze set de meeste punten voor Dynamo.

Onder andere door een forse foutenlast ( Dynamo scoorde 9 keer voor de gasten in de  derde set) kon Ferizaj lang om de setwinst meedoen. Bij 7-7 hadden ze een vroege achterstand goedgemaakt en na 9-9 namen ze naar 9-12 afstand. Die voorsprong bleef in stand tot 13-17 en vanaf die stand door Dynamo eerst naar 16-17 ingelopen en was bij 19-19 geheel ongedaan gemaakt. De time out op 19-20 luidde een periode van stuivertje wisselen in, waarbij Dynamo op 24-23 matchpoint kreeg. Dat werd nog niet verzilverd maar even later werd het blokkerend 26-24 en dus 3-0. Met 8 punten in de derde set was Isak Helland – Hansen scorend goed op dreef.

Samen met Nico Manenschijn werd hij met totaal 14 punten topscorer van de partij. Een eigen score van 58 om 31 punten geeft de overmacht van Dynamo duidelijk weer. De 3-0 is een stevige basis om met veel vertrouwen de uitwedstrijd op 30 november tegemoet te zien. Dan zijn twee sets voldoende om een plek in de volgende ronde te bemachtigen.