Vizier op volleybal

 

EK: Oranje veel te sterk voor België

VoV, 23-09-2017. 5:53 uur. Nederland is het EK in Azerbeidzjan met een 3-1 zege op België begonnen.  Via 23-25, 25-12, 25-21 en 25-14 werden de eerste drie punten binnen gehaald. Het was de vierde zege van Oranje op de Belgen deze zomer. Bij de World Grand Prix werd met 3-0 en 3-2 gewonnen, bij het WKK in Rotterdam was er ook een 3-0 zege.

Na een aarzelende start  met een nipte nederlaag herstelde Oranje zich en had in de volgende sets eigenlijk geen kind meer aan onze Zuiderburen. Gezien de stand van de derde set lijkt er enige spanning in gezeten te hebben, maar niets was minder waar. Oranje stond bij 24-16 al op setpoint, waarna België nog wat terug kon doen. België had passend na de eerste set geen antwoord meer op de Nederlandse servedruk, hetgeen tot de overmacht binnen de lijnen leidde.

Bij Nederland ontbrak Robin de Kruijf in de basis, zij liep donderdagavond in de training een enkelblessure op. Zij werd prima vervangen door Nicole Koolhaas. De andere midpositie in de basis was voor Yvon Beliën. Op spelverdeling stond Laura Dijkema, Lonneke Slöetjes was haar diagonaal en Kirsten Knip de libero. Op passer loper begonnen Maret Balkestein – Grothues en Nika Daalderop, de laatste werd al vlot in de eerste set vervangen door Anne Buijs en kwam daarna ook niet meer terug. Verder werd de dubbele wissel Stoltenborg / Plak voor Slöetjes / Dijkema elke set toegepast en wisselden Kirsten Knip en Myrthe Schoot in de derde en vierde set als libero.

België begon met veel enthousiasme en vechtlust aan de wedstrijd, terwijl Oranje een te afwachtende houding aannam, met name op de serve van de Belgen. Met als gevolg dat er bij 3-5 al drie aces voor België in het Nederlandse achterveld waren neergedwarreld, zonder dat een passer loper of een libero een hand uitstak. Nederland maakte het verschil ongedaan (3-5 werd 9-8), kreeg echter op de serve van Freya Aelbrecht weer een ace tegen en kwam in twee servebeurten op een 10-14 achterstand, time out Nederland.

De inhaalrace na de dubbele wissel werd door Celeste Plak ingezet. België vluchtte bij 15-17 in de time out, en scoorde via de in deze set vlot scorende Lise van Hecke en een kill – block waarmee Aelbrecht de Plak aanval een halt toeriep. (15-19).  Celeste Plak en Nicole Koolhaas scoorden, Maret Balkestein – Grothues maakte 19-20 en toen de opslag van Plak niet meer terug kwam (20-20) ging België voor de tweede keer naar de zijlijn.  Lonneke Slöetjes zette Oranje op 22-21, drie scores op rij gaven België setpoint, time out Nederland. Anne Buijs stelde verlies uit, Lise van Hecke haalde de set voor België binnen.

Dat was nog niet het ideale begin voor Oranje, maar het vervolg zou het meer dan goed maken. Als dat al kan.

Na de 3-3 in de tweede set serveerde Anne Buijs Oranje naar een 10-4 voorsprong. België zag er passend helemaal niet goed uit, kwam niet tot fatsoenlijke aanvallen, ook de time outs op 6-3 en 8-3 hielpen niet, pas na die op 10-3 konden ze de serie stoppen. Na de 11-4 scoorden ze een aantal keren op rij (11-7), waarop Oranje het antwoord meteen klaar had (14-7 en 17-8). Na de 17-9 was er een hele boel consternatie omdat de techniek de arbitrage in de steek liet, Oranje trok zich er niets van aan en liep uit naar 22-9. De afstraffing om met de scores onder de tien te blijven bleef België bespaard, Maret Balkestein – Grothues maakte bij 24-12 de setwinst perfect.

In de derde set eenzelfde beeld, Oranje scoorde series van twee en drie punten, België kon daar slechts steeds eentje tegenover zetten. Met uitzondering van de 10-4 die ze in 10-7 veranderden. Het verschil liep snel op, tegen de aanvalspower van Slöetjes, Buijs en Plak hadden de Belgen weinig tot geen verweer. Herbots kon zo af en toe wat terugdoen, maar dat deed Oranje niet echt pijn.

Bij 18-15, na een wat slordige periode van Oranje, ging Morrison de time out in en haalde de speelsters weer bij de les. Het werd 21-16 en op de serve van Celeste Plak  kwam Oranje bij 24-16 op setpoint.  Even was het passend bij Oranje niet goed, waren er in het achterveld wat misverstanden en kon België terug komen naar 24-21. Nicole Koolhaas maakte aan de serie een eind met het laatste punt in de set, waarmee het 2-1 in sets werd.

Na de technische time out bij 8-5 in de vierde set joeg Anne Buijs een drie meter aanval keihard naar de vloer, waarop België opnieuw de time out inging. En vervolgens blokkeerde Maret Balkestein – Grothues raak en sloeg Lonneke Slöetjes de 11-6 tegen de vloer. Het verschil was gemaakt, op de side out ging het naar 15-9, de score voor 16-11 van Anne Buijs betekende opnieuw rusten. Daarna ging het heel vlot, eerst naar 21-12 en vervolgens naar 24-13. Charlotte Leys blokkeerde het veertiende Belgische punt nog op het scorebord, met een foutserve sloten onze Zuiderburen af.

Topscorer werd Lonneke Slöetjes met 17 punten, verder kwamen bij Nederland Maret Balkestein – Grothues met 14, Anne Buijs met 12 en Celeste Plak met 10 punten in de dubbele cijfers. Bij België lukte dat Lise van Hecke met 15 scores en Britt Herbots met 11.  Nicole Koolhaas en Freya Aelbrecht blokkeerden ieder 4 keer raak.

Aanvallend had Oranje de 58 om 47 betere cijfers, ook blokkerend had Oranje met 11 om 8 voordeel. Serverend was België met 5 om 7 aces beter. Oranje speelde met een lage foutenlast, slecht 10 keer scoorden ze voor België, daarvoor kregen ze 24 punten terug.

Al met al een duidelijke zaak. België was een maatje te klein voor Oranje in deze vorm. Vanmiddag tegen Servië zal blijken of het ook een maatstaf is voor die partij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.