Final Six: Drie halve finalisten bekend

VoV, 12-07-2019. 5:53 uur. Bij de Final Six van de Volleybal Nations League in Chicago zijn drie van de vier teams die in de halve finale gaan uitkomen bekend. Uit de wedstrijd van vannacht tussen Iran en Brazilië moet de laatste deelnemer komen.

Polen pakte de tweede zege in Chicago, na eerder met 3-2 van Brazilië te hebben gewonnen versloegen ze vannacht Iran in vier sets. Daarmee hebben ze de eerste plaats in de poule en een ticket voor de halve finale in bezit. Na de 1-1 stand via 25-21 en 18-25 kon de ploeg van Vital Heynen met 20-25 en 22-25 de winst naar zich toehalen.

Opnieuw was Bartosz Bednorsz scorend erg belangrijk met totaal 24 punten. Bij Iran kreeg Amir Ghafour 22 punten achter zijn naam. Aanvallend (47 om 56) en serverend (4 om 9 aces) pakte Polen het meeste voordeel. Iran kon met 12 om 11 blokpunten en een 20 om 22 foutenlast dit niet goed maken. In deze poule beslist de wedstrijd tussen Iran en Brazilië welk team het laatste ticket voor de halve finale krijgt.

Frankrijk, verliezend finalist vorig jaar, kan de koffers pakken. Na hun verlies tegen USA leden ze vannacht een 3-0 nederlaag tegen Rusland, de winnend finalist van vorig jaar. Alleen in de tweede set was het met 25-23 spannend, daarvoor en daarna was Rusland met 25-16 en 25-17 de duidelijk betere ploeg. In de derde set kwam dat in de eindfase tot uitdrukking toen een 17-13 met een 8 om 4 score naar de eindstand werd getild. Rusland en USA zijn dus door naar de laatste vier.

Rusland was blokkerend geweldig op dreef met totaal 20 blokpunten, waarvan Ilyas Kurkaev er zeven voor zijn rekening nam en Ivan Lakovlev en Egor Kliuka elk vier. Frankrijk kwam niet verder dan zeven blokpunten. Aanvallend (29 om 29) en serverend (3 om 3 aces) waren de teams elkaars gelijke. Verder scoorde Rusland zes keer minder voor Frankrijk dan omgekeerd.  Jean Patry van Frankrijk werd met 13 punten topscorer. De wedstrijd tussen USA en Rusland gaat nog om poulewinst.