Hard werken niet voldoende voor Zaanstad

VoV, 23-10-2017. 10:59 uur.  In onze eerste uitwedstrijd reisde Zaanstad heren 1 af naar Houten om het op te nemen tegen SV Land Taurus. Dit is een stabiele eredivisieploeg die we nog kennen van enkele jaren geleden. Ze zijn er al die tijd in geslaagd de kern van de selectie bij elkaar te houden en doen daarmee altijd lekker mee in de subtop.

We waren benieuwd hoe ver we konden komen tegen deze ploeg. Kenmerkend aan de overkant is lengte aan het net met een spelverdeler van 1,96 meter en een diagonaal van 2,05 meter. Tegenover deze lengte zouden wij een uitgekiende servicestrategie en ons sterke verdedigingswerk in de strijd moeten gooien om ze onder druk te krijgen. We hadden er zin in om een mooi potje volleybal te spelen.

Met Marijn nog herstellende was Bas weer van de partij als basisspeler. Verder kozen we voor Joris Burger om te beginnen samen met Lars, Ferdy, Daniël, Erwin en Frank. Het begin was niet verkeerd en we konden de eerste punten lekker meespelen. Helaas volgden er al snel enkele dubieuze beslissingen van de scheidsrechter, waardoor het ineens 10-5 stond, waar het misschien wel 8-7 had moeten zijn. Deze achterstand deed onze spirit geen goed. Ondanks een goed uitpakkende dubbele wissel waarin Jesse zijn eredivisiedebuut met twee directe scores onderstreepte liepen we de rest van de set achter de feiten aan. Het werd slechts 25-15 voor Taurus.

In de tweede set werd Joris vervangen door Lesley en kwamen we er direct goed in. We pakten enkele punten voorsprong op de service van Daniël en een goed blok van Erwin. Deze voorsprong konden we lang verdedigen, maar toen we rond de twintig punten kwamen sloop Taurus dichterbij. Daarna ontspon zich een bloedstollende strijd om de setwinst, waarin de verdedigende hoogstandjes aan onze kant elkaar opvolgden. Waar dit vorig jaar altijd voldoende was om een tegenstander in fouten te laten uitbarsten liet Taurus ons zien dat er in de eredivisie nog meer nodig is. Intussen waren we al ruim boven de 25 punten uitgekomen en hadden beide teams setpoints gehad. Pas op 35-33 was de strijd beslist, helaas in het voordeel van Taurus.

In de derde set moesten we even herstellen van deze teleurstelling, waardoor Taurus op een voorsprong van vier punten kwam. Op 14-10 kwamen Jesse en Joris er weer in voor de dubbele wissel en besloot Joris te laten zien wat een strijder hij is. Hij serveerde twee bovenhandse ketsers en verdedigde sterk, waardoor de achterstand weer ingelopen werd. Bij 19-18 kwamen Erwin en Ferdy weer terug, maar was het helaas ook gedaan met onze weerstand. De set eindigde in 25-20 voor de thuisploeg en daarmee stond er 3-0 op het scorebord.

We waren tevreden over de geleverde arbeid, maar konden ook constateren dat we de details om het in ons voordeel beslissen nog niet beheersen. Veel tijd om daaraan te werken krijgen we niet, want woensdag staat alweer de volgende wedstrijd op het programma, thuis tegen Zwolle. Ook daarna is ons geen rust gegund, met wedstrijden op zaterdag (uit), woensdag (thuis) en weer zaterdag.

gh @ VoV, persbericht VV Zaanstad, verslag Vincent Pirovano, foto Eric Visch.