Landgenoten in voorronde Challenge Cup

VoV, 23-11-2017. 6:08 uur. In de voorronde van de Europese Challenge Cup kwamen gisteren en eergisteren een aantal landgenoten met hun buitenlandse teams in actie. Bij de mannen stonden ze zelfs tegenover elkaar. Een kort overzicht.

Las Palmas vs Amigos Zoersel. Bij Zoersel (foto boven) speelden Lisette Hoff en Laura de Jong, Esther Cramer kwam niet in actie. De Belgische ploeg verloor de eerste set met 25-22, kwam in de finale van de tweede set sterk terug door een 24-22 stand in 24-26 om te buigen en won ook de derde doorgang. Ruim met 14-25. De thuisploeg kon vervolgens met 25-16 de tiebreak veilig stellen, die ze met 15-9 wonnen. Laura de Jong scoorde 13 keer en Lisette Hoff nam 9 punten voor haar rekening.

Kuusamo vs Charleroi. In dit duel was een hoofdrol bij Charleroi weggelegd voor Annelien Alons. Met 16 punten werd ze topscorer van de partij, een scoringspercentage van 77% in de aanval en 4 blokpunten bevestigen verder dat ze goed op dreef was. Haar ploeg won de uitwedstrijd  met 1-3 en legde een mooie basis om Europees verder te kunnen bekeren. De openingsset werd nog met 25-20 verloren, de tweede set was met 17-25 voor de Belgische gasten. Twee nipte setzeges brachten de winst. Eerst 24-26 en daarna 23-25.

Bij het Turkse Inegöl vs het Griekse Olympiakos Piraeus stonden de Nederlanders Niels Klapwijk en Jeroen Rauwerdink tegenover elkaar. De winst ging met 0-3 mee naar Griekenland. Alleen in de eerste set kon de ploeg van Klapwijk lang bijblijven (16-15, 20-21) maar moest uiteindelijk toch met 23-25 capituleren. Daarna waren de verschillen met 17-25 en 18-25 een stuk duidelijker. Klapwijk scoorde 16 keer, Rauwerdink kwam tot 7 treffers.

Gijs Jorna verloor met Ploiesti de uitwedstrijd tegen Lausanne. Het werd een 3-0 nederlaag. Tot aan de big points hielden de teams elkaar goed in evenwicht, de thuisploeg kon echter wel drie keer met gering verschil voor aan de beslissende fase van de set beginnen. In de eerste set werd 21-19 veranderd in 25-21 winst, in de tweede werd 21-18 een 25-19 zege en in de laatste veranderden ze 21-19 en 25-22. Jorna stond 3 sets in de basis, scoorde 5 keer en was 11 keer foutloos op de servepass. Zijn ploeg was op alle scorende onderdelen de mindere. Aanval -9, blok -3 en serve aces -3. Daarvoor scoorden ze twee keer minder voor Lausanne UC.

Verder was Daniël Jettkandt eerste scheids bij de wedstrijd AVC Famalicao vs VB Logrono in Portugal.