Lohuis weer MVP, Münster verliest in Aken

VoV, 25-02-2018. 8:29 uur. In de Bundesliga stond het Nederlandse onderonsje tussen Ladies in Black Aachen en USC Münster, met de jarige trainer coach Teun Buijs aan de  zijlijn, op het programma. De Ladies stonden vijfde (17-28) en Münster  zevende (18-27) voor begin van deze wedstrijd.

In de openingsset namen de Ladies via Nicole Oude Luttikhuis en Tessa Polder vlot afstand naar 6-3, de yell ‘Bube, Dame, König” van de speaker werd steevast gevolgd door  “Ass” door de fans als er door Aachen een ace was geslagen, zo ook bij 7-3. Na de inhaalrace, die bij 8-7 door een foutserve stopte, ging Münster wel heel vaak in de fout.  Tot aan de 18-11, time out Münster scoorden ze acht keer voor Aachen. De achterstand werd tot 19-17 ingelopen, waarna onder andere twee aces van Tessa Polder het verschil naar 22-17 maakte. Aachen won de set met 25-17.

In de tweede doorgang ging Münster met 4-8 de eerste technische time out in, Aachen speelde erg slordig in die periode, maar veranderde dat na de verplichte pauze, bij 8-8 waren ze op gelijke hoogte, Nicole Oude Luttikhuis en Tessa Polder scoorden, waarna ze de 8-9 achterstand in een ruk ombogen naar een 16-9 voorsprong. Opnieuw via een serveserie van Tessa Polder die al met al over de hele wedstrijd een hele set bij elkaar serveerde.  Na de 16-13 door Juliët Lohuis ging Saskia van Hintum de time out in, veel hielp het niet, want Münster kwam door onder andere nog een score van Juliët tot op 19-17 terug. Het werd zelfs 21-20, De ingevallen Jeanine Stoeten blokkeerde  Aachen na 23-21 naar de 25-22 setwinst. Zo 10 minuten puaze.

Opnieuw kwam Münster beter uit de startblokken in de derde set (4-8), en hield deze keer de voorsprong ook in het middendeel, met uitzondering van de 10-9, van de set vast. Het was wel steeds nipt, zoals bij 14-15, 18-19 en 20-21.  Juliët scoorde via het blok de 20-22, een ace van Münster gaf bij 20-23 meer lucht in de finale. Nicole Oude Luttikhuis maakte 21-23, Münster besliste de set met twee kill – blocks op rij in hun voordeel. Het stond 2-1 in sets.

In de vierde set kwam Aachen op 15-11 door een eerste tempo aanval en score van Jeanine Stoeten, de inhaalrace van Münster die bij 15-16 stopte, was indrukwekkend. Nicole Oude Luttikhuis eiste vervolgens de hoofdrol op met drie scores, waarmee de stand op 20-17 kwam. Münster kwam tot 21-20 terug, Juliët Lohuis scoorde wat later de 22-21 en via een prima lobje de 24-22. Daar stopte de teller voor Münster, de 25-22 betekende 3-1 voor Aachen.

Juliët Lohuis werd MVP bij Münster, ze scoorde 12 keer. Eenzelfde aantal liet Nicole Oude Luttikhuis voor Aachen noteren, Tessa Polder maakte er ééntje meer. Voor Jeanine Stoeten stopte de teller op 6. Kirsten Knip, die enkele waanzinnige reddingen in het achterveld had, ging op de servepass drie keer in de fout. 14 keer was het goed.

Blok en aces (26 om 16) beslisten de wedstrijd. Aanval en foutenlast waren gelijk.

Stuttgart won met 0-3 (16, 21, 19) bij Vilsbiburg, Nika Daalderop maakte 14 punten, Deborah van Daelen scoorde er 7 en Femke Stoltenborg 3. De 29 om 44 aanvallende scores waren beslissend.  Bij Rote Raben had marlies Wagendorp een invalbeurt, zonder scores.

Dresden won met 0-3 bij Suhl (18, 18, 14). Marrit Jasper had een invalbeurt in de derde set en scoorde 2 punten. Myrthe Schoot hoefde maar 11 keer in actie te komen op de serve van de tegenstander. Één keer ging het mis.  En verder won Potsdam nog met 0-3 (20, 15, 16) van Erfurt.

Vandaag staan nog op het programma Schwerin vs Wiesbaden en Aachen komt nogmaals in actie. Ze spelen in Berlijn tegen VCO. We geven morgen de stand nadat alle wedstrijden van dit weekend gespeeld zijn.