Lycurgus alleen koploper in Eredivisie

VoV. 13-12-2018. 6:30 uur. TTP, die bijzonder presteren dit seizoen, speelde al op dinsdagavond tegen VoCASA en wonnen met 3-0 van de Eredivisie debutant. Zij konden gisteren achterover leunen en afwachten wat de andere uitslagen zouden brengen.

Sinds gisteravond is Lycurgus alleen koploper. Zelf won de landskampioen de topper in Doetinchem met 0-3 van Achterhoek Orion en Sliedrecht Sport verspeelde een punt tegen hekkensluiter Zaanstad. Abiant Lycurgus won via de setstanden 25-23, 25-19 en 28-26.

De midweekse topper was uiteraard Achterhoek Orion vs Abiant Lycurgus, twee teams die jaarlijks om de prijzen meedoen en in dat kader ook jaarlijks elkaar concurrenten zijn, zowel in de strijd om de titel als in de strijd om de nationale beker. Nu beide ploegen verlost zijn van Europese CEV Cup sores kunnen ze zich ook helemaal richten op de Nederlandse competities. Gisteravond eerst voor de titel tegen elkaar, op 5 januari 2019 voor de beker

Het was geen grootste wedstrijd. Coach Arjan Taaij noemde het na afloop zelfs een bar en boze wedstrijd. ‘Ik vond het echt heel slecht.’ Dat had vooral te maken met het zeker in de eerste set niet nakomen van afspraken. Verder was de foutenlast, aan beide kanten overigens, veel te hoog. Dat zorgde voor een hele wisselvallige wedstrijd, waarin van controle bij één van beide ploegen niet echt sprake was. Het sterkste van Abiant Lycurgus was dat zowel in de eerste (16-11) als derde (20-15) set een achterstand van vijf punten weggewerkt werd.

In de eerste set kwam het wegwerken van de achterstand op gang via een voortreffelijke servereeks van Frits van Gestel. Vanaf 16-12 achter stormde Abiant Lycurgus door naar een 16-18 voorsprong. Via meerdere punten van Wytze Kooistra, een ace van Van Gestel en een blok van Dennis Borst. Het werd nog 18-18 en 23-23, maar in de slotfase meldde de man van de wedstrijd zich. Eerst met een lekkere bal in de brievenbus en op het eerste setpoint ramde de aanvoerder de bal heerlijk langs een tweemansblok

In de slotfase van de derde set had menigeen de set bij een 20-15 achterstand al opgegeven, maar de blauw witten niet. Punt voor punt sloop Abiant Lycurgus dichterbij. Deels door fouten van Orion, maar de 21-21 was een mooi punt van Borst. Het werd ook nog 24-22 voor de thuisploeg en leek een vierde set aanstaande, maar met name Kooistra dacht daar anders over. Hij scoorde drie cruciale ballen, waarmee twee setpoints weggewerkt werden.

VV Zaanstad, de hekkensluiter van de Eredivisie ontving mede koploper Sliedrecht Sport. De thuisploeg nam brutaal een 2-0 voorsprong (25-19 en 25-21) maar kon die in het vervolg niet omzetten in wedstrijdwinst. Sliedrecht kwam er met nipte zeges naast (23-25 en 24-26, en sloeg in de tiebreak definitief toe met 9-15. Totaal score 106-106 geeft wel aan dat rode lantaarndrager Zaanstad haar huid duur verkocht heeft.

De publieke belangstelling voor het Eredivisie duel VV Zaanstad vs Sliedrecht Sport viel wat tegen, of eigenlijk, het viel gewoon tegen. En dat was jammer want het werd uiteindelijk een zinderende wedstrijd! Sliedrecht was bepaald niet in kampioensvorm en Zaanstad had snel in de gaten dat er misschien wel wat te halen viel.

Tjerk Laan maakte van dit duel een fotoreportage, die u via de klik op onderstaande link ook kunt gaan zien. Alvast veel kijkplezier.

Coniche Topvolleybal Zwolle vs Draisma Dynamo zal ook allerlei gevoelens uit het verleden weer naar boven hebben gebracht bij deze of gene. Maar dat stond een 0-3 zege van Dynamo via de setstanden 19-25, 16-25 en 18-25 niet in de weg. De thuisploeg kwam niet aan de twintig puntengrens en bleef dus ver verwijderd van setwinst.  “Het was een nederlaag in de lijn der verwachting”, reageerde coach Gerard van Vliet, die zag dat Dynamo met veel servedruk het verschil maakte.

SV Land Taurus en Advisie / SSS speelden ook een vijfsetter, die in een 15-8 tiebreakzege voor de thuisploeg uit Houten eindigde. De gelijkmakende 2-2 stand door SSS via 14-25 was daarvoor indrukwekkend geweest, gaf hoop op een positief resultaat, maar er kon door de gasten geen positief vervolg aan worden gegeven. Taurus was via 25-22, 23-25 en 25-21 op een 2-1 voorsprong gekomen.

Hidde Uittenbosch scoorde 21 punten voor Taurus, Timo Gras kreeg er ééntje minder op het scorebord als zijn collega Uittenbosch. Leroy Boerefijn blokkeerde 7 keer raak voor Taurus. Bij SSS was Peyton Shirman met 19 punten de meest succesvolle speler. Dwin Brouwer en Alex Meijs namen elk 4 blokpunten voor SSS voor hun rekening.