Lycurgus wint met 0-3 in Doetinchem

VoV, 13-12-2018. 6:24 uur. Abiant Lycurgus is sinds gisteravond alleen koploper in de Eredivisie. Zelf won de landskampioen de topper in Doetinchem met 3-0 van Achterhoek Orion en Sliedrecht Sport verspeelde een punt tegen Zaanstad. Abiant Lycurgus won via de setstanden 25-23, 25-19 en 28-26.

Het was geen grootste wedstrijd. Coach Arjan Taaij noemde het na afloop zelfs een bar en boze wedstrijd. ‘Ik vond het echt heel slecht.’ Dat had vooral te maken met het zeker in de eerste set niet nakomen van afspraken. Verder was de foutenlast, aan beide kanten overigens, veel te hoog. Dat zorgde voor een hele wisselvallige wedstrijd, waarin van controle bij één van beide ploegen niet echt sprake was. Het sterkste van Abiant Lycurgus was dat zowel in de eerste als derde set een achterstand van vijf punten weggewerkt werd.

In het eerste bedrijf stond het 16-11 voor Orion en in set drie 20-15. Beide keren was extra energie voldoende om het in drie sets over de streep te trekken. In de eerste set kwam het wegwerken van de achterstand op gang via een voortreffelijke servereeks van Frits van Gestel. Vanaf 16-12 achter stormde Abiant Lycurgus door naar een 18-16 voorsprong. Via meerdere punten van Wytze Kooistra, een ace van Van Gestel en een blok van Dennis Borst. Het werd nog 18-18 en 23-23, maar in de slotfase meldde de man van de wedstrijd zich. Eerst met een lekkere bal in de brievenbus en op het eerste setpoint ramde de aanvoerder de bal heerlijk langs een tweemansblok

Dat gebeurde met Auke van de Kamp voor het eerst sinds een jaar in de basis. Hij had het de eerste twee sets moeilijk, maar de passer-loper kwam steeds beter in de wedstrijd. Wytze Kooistra, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held waren de andere basisspelers. Het was voor Held een weerzien met de hal waar hij drie jaar gespeeld heeft voor Orion. De jarige Erik van der Schaaf, die aan het einde van de derde set nog in het veld kwam, heeft ook een recent verleden in Doetinchem. Een andere wissel was dat Chris Voth in de slotfase van de tweede set Ottevanger afloste als libero gedurende de rest van de wedstrijd.

In de slotfase had menigeen de set bij een 20-15 achterstand al opgegeven, maar de blauw – witten niet. Punt voor punt sloop Abiant Lycurgus dichterbij. Deels door fouten van Orion, maar de 21-21 was een mooi punt van Borst. Het werd ook nog 24-22 voor de thuisploeg en leek een vierde set aanstaande, maar met name Kooistra dacht daar anders over. Hij scoorde drie cruciale ballen, waarmee twee setpoints weggewerkt werden. Van de Kamp werkte setpoint nummer drie weg. Vervolgens werd een aanval uitgeslagen en stond het eerste matchpoint op het bord. Na een opslag van De Vries blokte Borst de bal na de eerste de beste aanval tegen de grond en was de 3-0 zege een feit.

Een belangrijke zege. Ten eerste wordt een concurrent op een grotere achterstand gezet en de volle winst betekent nu solo koploper in de Eredivisie met 27 punten uit 10 wedstrijden. Sliedrecht Sport heeft er eentje minder. Voor de feestdagen komt Abiant Lycurgus nog éénmaal in actie. Op zaterdag 22 december staat de uitwedstrijd tegen Coniche Topvolleybal in Zwolle op het programma.

gh @ VoV, verslag van Erwin Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto CEV.