NL- trio verliest met Stuttgart in CEV Cup

VoV, 14-03-2018, 6:45 uur. MTV Stuttgart verloor gisteravond in de halve finale van de CEV Cup het thuisduel tegen Minchanka Minsk met 2-3. Via de setstanden 15-25, 25-22, 21-25, 25-11 en 8-15.

Femke Stoltenborg stond drie sets in de basis en scoorde 2 keer, Nika Daalderop begon vanaf de tweede set in de starting six en werd met 18 treffers topscorer bij Stuttgart en Deborah van Daelen werd in de tweede set even gewisseld en maakte voor het overige deel uit van de basis zes. Zij maakte 16 punten. Het was een qua punten gelijk opgaand duel in de onderdelen aanval (56 om 56) en serve ( 6 om 6 aces). Blokkerend had Minsk voordeel ( 8 om 11) en ze maakten ook een foutje minder (25 om 24).

In de openingsset kwam Stuttgart er na de 6-8 stand bij de eerste technische time out niet meer aan te pas, van de volgende tien punten waren er acht voor Minsk (8-16) en zij stoomden volle vaart door naar de hele dikke setwinst.

In de tweede set, met een veelvuldig scorende Nika Daalderop, 7 punten, had Stuttgart vanaf het begin het initiatief. (6-2) en hield de hele set het voordeel aan hun kant. Ondanks en dankzij time outs op 18-13 (Minsk) en 20-16 ( Stuttgart).  Aan het eind werd het nog spannend toen Minsk van 23-17 inliep naar 23-22, Een uitgelagen aanval en een ace beslisten de set.

In de derde set waren de rollen weer omgedraaid. Bij 3-6 een time out van Stuttgart, en bij 5-8 en 11-16 werd er verplicht gerust. Deborah van Daelen bracht Stuttgart bij de big points nog in de buurt, eerst met een rake klap voor 18-22, daarna met een ace voor 19-22, waarop een blokpunt de 20-22 score op het bord zette en Minsk de time out inging. Van Daelen lobte de 21-23 erin, daarna pakte Minsk de set.

Stuttgart speelde een foutloze vierde set, ze scoorden niet één keer voor Minsk en ze dwongen met een 20 om 11 eigen score de tiebreak af. De tussenstanden 8-4, 16-7 en 21-10 vertellen het verhaal van de set. Dus tiebreak. Daarin ging het al heel snel de verkeerde kant op. Via 1-5 werd het 3-10 en had Minsk met de setwinst een goede basis gelegd voor de return.

SSC Schwerin speelde gisteravond thuis tegen een van de beste ploegen ter wereld, althans volgens het laatste WK ‘s  voor clubteams. Eczacibasi Vitra Istanbul was te gast in Schwerin, voor de thuisploeg het hoogtepunt van het jaar. Want niet elk jaar komt een team van dat kaliber langs. In Schwerin rekende niemand op winst, het beste ervan maken was de doelstelling.

Het werd een 0-3 nederlaag voor spelverdeelster Denise Hanke en co. via de setstanden  18-25, 19-25 en 20-25. Istanbul nam in de eerste set na 9-10 afstand en kwam via 11-16 op een ruime voorsprong. In de tweede set kon Schwerin tot 15-16 goed meekomen, ging zelfs bij 13-11 even aan de leiding,  de tussensprint naar 16-22 was toen beslissend. En in de derde set eenzelfde beeld. Eczacibasi gaf na 12-14 gas en kwam op 14-19, Schwerin kwam nog tot 17-19 terug maar het was niet voldoende om er nog een set uit te slepen.

Louisa Lippmann (13 punten) en Lauren Barfield (12 punten) kregen bij Schwerin de meeste punten op naam, Boskovic maakte er voor Eczacibasi Vitra twee minder dan het totaal van deze twee dames.