Set-Up lijdt zure nederlaag in Sneek

VoV, 25-02-2018. 6:45 uur. Set-Up heeft in Sneek met nipte setstanden een nederlaag geleden tegen thuisploeg VC Sneek. Het was de tweede zege voor Sneek in de Kampioenspoule en het tweede verlies van de gasten, waar dit keer Tom Engbers als coach langs de lijn stond. Lesley de Jonge was in Nepal voor onder andere tekening van het contract dat hem daar deze zomer bondscoach maakt.

Set-Up had een goede openingsset, die na een spannende eindfase met 23-25 gewonnen werd, Sneek trok de stand met 25-19 gelijk, wist in de derde set een 23-24 achterstand om te draaien naar 27-25 en haalde na 21-19 in de vierde set de winst met 3-1 binnen.

Paula Boonstra, die volgend seizoen het liefst wil beuken in de Bundesliga, nam de eerste drie punten van Sneek voor haar rekening. Roos van Wijnen nam het scoren tot aan 6-3 over, de teams bleven daarna aan elkaar gewaagd, met tussenstanden van 9-9, 14-14, 18-18 en 20-20. Een paar punten voor (12-14) werd ongedaan gemaakt, na twee scores tegen (17-18 naar 19-18) volgde een time out.

Op 20-20 kwamen Merle Baasdam, die maanden en maanden wegens een blessure aan de kant had gestaan, samen met Kiki von Piekartz via de dubbele wissel in het veld voor Inge Molendijk en Jorieke Bodde. Sneek was gul scoorde de 21-21, 22-22 en 23-24 voor hun bezoekers, waarna Jaimee-Lee Morrow de set besliste voor 23-25.

Scores van Lieze Braaksma en zo’n laffe ace via de netrand van Nienke Tromp dwongen Set-Up bij 4-0 in de time out. Het verschil van een punt of drie à vier hield de thuisploeg vast tot aan 8-4, Marianne het Lam – Scholten maakte de 9-7 even later. Een serveserie van Roos van Wijnen dwong Tom Engbers bij 13-7 zijn tweede time out op te nemen. Set-Up kon tot 14-10 terugkomen, kreeg een driepunter tegen en had bij 17-10 een hele ruime achterstand opgelopen.

De gasten vochten zich terug, Daphne Giesselink maakte de 18-14, de voor Marleen van Benthem in het veld gekomen Shanlee McLennan scoorde de 20-16. Er was nog steeds niets verloren, het eerste puntje in de kampioenspoule was nog steeds mogelijk. Sneek kwam op 22-17, Set-Up haalde in naar 22-19, waarop Ruut de Wit, de interim coach die het stokje van Petra Groenland heeft overgenomen, de time out knop indrukte. Met scores van Anniek Siebring  en Lieze Braaksma maakte Sneek er 25-19 en 1-1 in sets van.

Set-Up kwam in de derde set het beste uit de startblokken. Via Daphne Giesselink (omloopscore), blokpuntjes van Marianne het Lam – Scholten en een 2de balscore van Inge Molendijk kwamen ze met 5-9 voor, waarop Sneek voor een pauze naar de zijlijn ging. Twee uitgeslagen aanvallen van Jaimee-Lee Morrow en een ace van Klaske Sikkes verder stond het 8-9, na de 10-10 ging het gelijk op. Tot aan 14-14.

Set-Up paste de dubbele wissel weer toe, Kiki von Piekartz serveerde haar team naar 14-18, het laatste punt via een ace en daarvoor was de afstemming bij midcombinaties bij Sneek twee keer niet goed, hetgeen makkelijke punten voor Set-Up opleverde. Na de foutserve van Kiki kwam Sneek terug naar 18-19, bij 19-22, een slim lobje van Jorieke Bodde, ging Sneek naar de kantlijn.

Boonstra, Siebring en Braaksma zorgden voor 22-22, na de Ootmarsumse time out op die stand, kwam Set-Up via een uitgeslagen aanval van Hester Jasper op 22-24. Het eerste punt in de Kampioenspoule lag voor het oprapen. Anniek Siebring soorde een driemeter aanval, Tom Engbers haalde de ploeg naar de kant.  McLennan zette Set-Up bij 24-25 weer op setpoint.  Hester Jasper draaide dat met twee scores om voor een setpoint voor Sneek bij 26-25, waarop een uitgeslagen aanval van de bezoekers voor de beslissing zorgde. 27-25 en 2-1 voor Sneek.

Sneek kwam op 3-0 in de vierde set, Set-Up maakte gelijk en vervolgens deden de teams maar weinig voor elkaar onder tot aan de 11-11, waar in het verloop na 7-8 de foutserve een hoofdrol speelde. Aan weerskanten. Sneek sloeg het gaatje naar 14-11, kwam via van Wijnen en Boonstra op 16-12, maar zag Set-up na de dubbele wissel via een rake klap van Merle Baasdam tot op 17-16 naderen, het moment voor een time out.

Twee snelle midcombinaties van Sneek werden door Klaske Sikkes veranderd in 19-16, Jaimee-Lee Morrow hield Set-Up in het spoor bij de thuisploeg (19-17 en 20-18), Kiki von Piekartz nam de 21-19 voor haar rekening. Het verschil bleef tot aan 22-20 twee punten, de aansluitende treffer wilde maar niet lukken, steeds kreeg Sneek de side out score op de borden. Set-Up sloeg uit voor 23-20, Boonstra beukte de 24-20 erin, waarmee het beslissende verschil nog meer beslissend was geworden. Set-Up kon nog één keer tegen scoren voordat een foutserve een eind aan de set en de wedstrijd maakte.

VC Sneek staat nu op negen punten, Set-Up heeft er nog nul. Vandaag worden nog gespeeld Regio Zwolle Volleybal vs Coolen Alterno (16:00 uur in Zwolle) en Eurosped vs Sliedrecht Sport (15:30 uur in Vroomshoop).

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Herman Zandhuis.