Side-Out met moeite naar elfde zege

foto Erik Veltink

Zo’n 25 dagen hebben de volleyballers van Side-Out mogen genieten van het koploperschap in de tweede divisie A. Zaterdag kwam er een eind aan door de overtuigende overwinning van Sudosa – Desto op Donitas en de nipte thuisoverwinning van de Slagharense volleyballers op Emmen ’95. Hiermee zetten ze echter wel de zegereeks voort en er staan nu elf competitiezeges op papier.

Side-Out moest zaterdag direct de eerste set uit handen geven. De Emmenaren startten voortvarend en konden direct druk zetten. De thuisploeg onder leiding van Nico Huisman had de touwtjes nog niet echt stevig in handen en verloor de set van 22-25.

In de tweede set stond de Slagharense fomatie weer op scherp. Directe servepunten, een degelijke blokkering en lichte frustratie bij de Emmenaren over een arbitrale beslissing zorgden met 25-15 voor een ruime setoverwinning.

De frustratie aan Emmense kant verdween direct na de set en zij begonnen sterk aan de derde set. Omdat ook Side-Out de focus gericht had op een 2-1 voorsprong, ging het tot 14-14 gelijk op. Hierna pakte Emmen een lichte voorsprong, maar zij wisten de marge niet uit te breiden. Steeds kwam de thuisploeg langszij. Eenmaal boven de twintig punten aangekomen, had Side-Out weer het betere van het spel. Het alom bekende powerplay kwam goed tot uiting en hiermee werd de set binnengehaald met 25-23. Aan Slagharense kant heerste hierna een groot gevoel van vertrouwen.

Maar zij konden dit gevoel in de vierde set niet integreren in hun spel. Emmen’95 was absoluut nog niet klaar in ’t Noorderslag en maakte dankbaar gebruik van het foutenfestijn aan de andere kant van het net. Side-Out is een ploeg die vaak weg komt met een ‘inkakmoment’, maar nu stond het heel even machteloos. De Emmenaren liepen uit naar een voorsprong van 17-9. Ook bij hen volgde een moment van concentratieverlies, waardoor Side-Out de mogelijkheid kreeg om terug te komen in de set. Hier maakten ze half gebruik van. De marge werd teruggebracht naar vijf punten, maar de korte opleving was niet voldoende om Emmen’95 van setwinst en de vijfde set af te houden.

Nog maar twee keer eerder dit seizoen speelde Side-Out  een vijfde set. Het startte uitstekend. Emmen’95 leek nog na te genieten van hun overwinning in de vierde set, want de scherpte hadden ze in die vierde set achtergelaten. De thuisploeg liep uit naar een 7-3 voorsprong. Vastbesloten om de elfde competitiezege binnen te halen, stond het Slagharense zestal als een huis en zette gedecideerd koers naar de 15 punten. De marge werd nog vergroot en met 14-9 werd rond kwart over acht het matchpoint benut.

“Eindelijk een wedstrijd op het scherpst van de snede”, zuchtte coach Nico Huisman. Karel Hilberdink zei na de wedstrijd: “We wisten allemaal dat we de vijfde set niet gingen verliezen. Soms heb je dat; zo’n wedstrijd waarin je zéker weet dat je gaat winnen.”

Komend weekend speelt Side-Out tegen Reflex 2 uit Kampen. Deze ploeg staat momenteel onderaan. De wedstrijd wordt zaterdag gespeeld in de Reflexhal in Kampen en begint om 14.00 uur.