Vijfsetters troef in Topdivisie dames

VoV, 14-01-2018. 8:37 uur. In de Topdivisie bij de dames eindigde 80% van de wedstrijden gisteravond in een vijfsetter. Alleen bij rode lantaarndrager Oskam Taurus vs Ecare Apollo 8 was het in drie sets bekeken. En dan is de conclusie snel gemaakt dat Apollo goede zaken deed en Taurus het tegenovergestelde. Van de vier vijfsetters werden er drie door de thuisploeg gewonnen, alleen PDK wist als bezoekend team de zege mee te nemen bij hun Utrechtse gastheer.

Apollo 8 won de sets met steeds groter verschil, bij de eerste stond er aan het eind 21-25 op het scorebord, daarna werd het 18-25 en 13-25. Apollo deed wat het doen moest en behaalde als koploper het resultaat dat verwacht werd. Voor Taurus worden de wolken boven de Kruisboog steeds donkerder.

Bij VVU vs PDK begon de thuisploeg met een overtuigende 25-13 als eerste set. Die werd door de gasten uit Huizen met 18-25 beantwoord, en daaroverheen pakten ze via 22-25 ook meteen het eerste puntje van 2018. VVU herstelde zich en had na 25-17 in de vierde set ook een puntje binnen. Daar bleef het bij voor de Utrechters, in de vijfde doorgang moesten ze nipt met 14-16 capituleren.

Laudame Financials VCN hield de winst bij hun eerste wedstrijd van 2018 in eigen huis. De gasten van IBM Client Innovation Benelux Veracles konden met een nederlaag in de tas hun lange reis naar Groningen terug maken, ondanks dat ze na drie sets de beste papieren hadden op winst. Toen hadden ze namelijk via 25-20, 16-25 en een nipte 23-25 een 1-2 voorsprong genomen. De 25-20 en 15-11 bezorgden VCN de winst.

Alterno II zag het bezoekende Pharmafilter US na een 2-0 achterstand tot 2-2 terugkomen. De 2-0 voorsprong via 25-22 en 25-21 werd door US eerst naar 2-1 getild met een 19-25 setwinst, waarna de vierde set in de finale een spannende strijd opleverde met als inzet drie punten of minimaal één. Het werd er in ieder geval één na de 24-26. En daar bleef het ook bij, Alterno II pakte de vijfde set met 15-13.

Seesing Personeel Orion was in drie sets heer en meester. Ze wonnen die met 25-13 (1ste), 25-12 (3de) en 15-5 (5de). En dan weet u, maar dat wist u al, dat het een vijfsetter werd, waarin Sneek II in de andere twee sets de thuisploeg op 19-25 en 20-25 hield en zo één puntje uit de Achterhoek meenam naar Friesland.

OBEG Donitas en SV Dynamo kwamen niet in actie.

De stand is nu: Apollo 8 12-29, Veracles 11-24, Alterno II 11-21, Donitas 11-20, VVU 12-20, US 12-20, Orion 12-17, SV Dynamo 9-15, VCN 10-15, PDK 12-14, Sneek 12-6 en Taurus 12-3. Voor een juist beeld zou het wenselijk zijn dat een aantal teams hun wedstrijden ging inhalen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.