VNL (m): Stuntzege Duitsland in 3de ronde

VoV, 11-06-2018. 7:32 uur. De Volleyball Nations League bij de mannen  kende afgelopen weekend de derde ronde. Daarvoor waren de teams in Japan (Osaka), Rusland (Ufa), Frankrijk (Aix en Provence) en Canada (Ottawa). Frankrijk is als organiserend land al geplaatst voor de Final Six, Canada, Bulgarije, Australië en Zuid – Korea zijn de vier challenge teams in deze jaargang, waarvan de laagste in de eindstand bij de challenge cup zal spelen om behoud in de Volleyball Nations League.  De eerste vijf en Frankrijk spelen de Final Six.

Na twee rondes, dus voor begin van afgelopen weekend,  stonden op Final Six posities Polen 5-15, Brazilië 5-15, USA 5-14, Rusland 4-13 en Canada 4-12. Zuid – Korea had de rode lantaarn met 0-1, hetgeen staat voor 0 gewonnen wedstrijden en 1 punt.

Op dag 1 stuntte Duitsland voor de tweede keer in deze editie. In de tweede ronde hadden ze wereldkampioen Polen met 1-3 verslagen en afgelopen weekend was er voor de ploeg van Andrea Giani op de eerste dag in Ottawa een sensationele 3-0 (19, 22, 13) overwinning op het hooggeplaatste Team USA. Het duel tussen de challenge teams Canada en Australië werd een belangrijke 3-0 (15, 24, 19) zege voor de thuisploeg.

In Japan won Polen met 2-3 van Italië. Via 31-29 in de vierde set wist Italië in de wedstrijd te blijven, met 10-15 haalden de Polen daarna de winst binnen. De 6 om 15 blokpunten en de 33 om 24 foutenlast maakten het verschil voor Polen.  Bulgarije won van thuisland Japan, dat kostte in de derde set de nodige moeite gezien de 27-29 eindstand, daarvoor warend e sets met 14-25 en 21-25 naar de Bulgaren gegaan.

Rusland kon het thuis niet tegen Brazilië bolwerken. Ze leden een 1-3 nederlaag. Met 27-25 in de derde set konden ze in de wedstrijd blijven, maar in de daarop volgende set pakte Brazilië de winst via 18-25. De eerste twee sets waren met 21-25 en 20-25 naar de Zuid Amerikanen gegaan.  Iran gaf China geen setje mee. De score bleef voor de Chinezen op 19, 20 en 15 punten staan.

De Franse ploeg gaf geen setje af aan Zuid Korea. Met 25-21, 25-18 en 25-22 waren ze drie keer sterken dan hun gasten.  Nadat Servië warm was gedraaid tegen Argentinië, ze verloren de eerste set met 25-20, lieten ze zich niet meer verrassen. Met 23-25, 15-25 en 22-25 pakten zij alsnog de volle buit.

Op dag 2 van de derde ronde lieten de topteams in de stand zien waarom ze in de top staan. Alleen Brazilië behaalde een nipte zege tegen Iran, verder waren de Final Six gegadigden vlot klaar met hun tegenstanders. Wij volstaan met de uitslagen en setstanden voor deze dag:

Osaka – Japan: Italië (foto boven) vs Bulgarije werd 3-1 via 25-23, 25-19, 21-25 en 25-19. Polen was vlot klaar met thuisland Japan. Het werd 0-3 (16, 21, 20)

Ufa – Rusland: Vijf sets had Brazilië nodig om Iran eronder te houden. De 1-2 voor werd via 25-19 een 2-2 stand, waarop de tiebreak nipt met 13-15 voor de Brazilianen was.  Rusland won met 3-0 van China, de derde set was pas bij 31-29 beslist.

Aix en Provence – Frankrijk: Frankrijk kwam tegen Argentinië niet in de problemen. De derde set werd nipt (23-25) verloren, de andere ruim (18,16, 20) gewonnen. Servië klaarde de klus tegen rode lantaarndrager Zuid – Korea in drie sets (16, 23, 16)

Ottawa – Canada: Duitsland boekte zij tweede zege,  gastheer Canada kreeg met 1-3 klop. De derde set konden ze pakken (25-20) en daar bleef het ook bij. Duitsland won de overige met 23-25, 22-25 en 19-25. USA kende na de verloren eerste set (20-25) geen pardon met Australië (20, 15, 17) en won met 3-1.

De laatste dag in de derde ronde bracht in Osaka een verrassende nederlaag van Italië tegen Japan. Het werd 3-2 voor de Aziatische ploeg, nadat ze een 1-2 achterstand ongedaan hadden gemaakt met 25-22 wonnen ze via 15-10.  In dezelfde poule won Polen van Bulgarije met 1-3.  De 18-25 en 19-25 maakten na de 1-1 stand de winst perfect.

Thuisland Rusland won in Ufa met 3-1 van Iran, dat kostte de nodige moeite gezien de setstanden 28-30, 25-23 en 27-25. De vierde set werd met 25-21 beslist.  Brazilië had het één set lastig met China, maar het lukte toch om via 25-27 in de derde set de 0-3 zege binnen te halen.

Final Six organisator Frankrijk (foto boven) versloeg Servië met 3-0 in Aix en Provence. De eerste set ondervonden ze veel weerstand (31-29), daarna was het verzet gebroken. Met 25-16 en 25-15 werd een snelle 3-0 verwezenlijkt. Argentinië boekte tegen Korea ook een 0-3 zege. De tweede en derde set waren nipt (23-25, 24-26).

Duitsland kon het in Ottawa niet bolwerken tegen Australië. Ze verloren met 3-2, na met 1-2 voor te hebben gestaan. Met 25-18 in de vierde en 15-11 in de vijfde bleef Australië echter aan de goede kant van de score.  USA klopte buurland Canada met 1-3. De Canadezen gingen goed van start en wonnen de eerste set emt 25-23, maar waren daarna blijkbaar uitgeraasd. USA gaf hen in de volgdende dries ets nog 13, 19 en 20 punten mee.

Na de derde ronde en 9 wedstrijden staan op de Final Six plaatsen: 1> Polen 8-23, 2> Brazilië 8-23, 3> Frankrijk 7-22. 4> USA 7-20. 5> Rusland 6-19. 6> Servië 6-15.  Met gering verschil volgen 7> Italië 5-16. 8> Canada 5-15. 9> Duitsland 4-13 en 10> Japan 4-11. Al behoorlik achterop geraakt zijn 11> Iran 3-9, 12> Bulgarije 3-9, 13> Argentinië 2-8, 14> Australië 2-6, 15> China 2-6. Laatste is Zuid Korea met 0-1.