Waardering voor Set-Up, respect voor US

VoV, 13-12-2018. 10:35 uur. We waren gisteravond bij de wedstrijd Springendal Set- Up ’65 vs Pharmafilter US uit Amsterdam. De ploeg uit de hoofdstad had sportief een heel vervelende avond. Aan de andere kant van het net stonden een aantal dames (Carmen Oude Luttikhuis, Merle Baasdam, Ilse Oude Luttikhuis, Marianne het Lam – Scholten) die de US passlinie meedogenloos onder vuur namen, zoals ze dat alleen in thuiswedstrijden blijkbaar doen. Daar kun je alleen maar waardering voor opbrengen, ook al wordt volleyballen dan een wedstrijdje in serveren. Bewondering en respect hadden wij echter voor de US ploeg. Want draai de film maar eens even terug!

US is laatste in de Eredivisie, ze wonnen éénmaal uit en éénmaal thuis, tegen Set – Up ’65 werd thuis met 0-3 verloren. We denken dat ze gistermiddag rond een uur half drie, drie uur uit Amsterdam vertrokken zijn voor hun reis naar het Oosten, u weet wel de streek van Nederland waar de wijzen vandaan komen. Aankomen, inspelen en aan de wedstrijd beginnen. De gasten stralen de ambitie, de vechtlust en het voornemen om er iets positiefs van te maken uit, aan niks was te merken dat de hekkensluiter van de Eredivisie op bezoek is. Mijn buurvrouw op de tribune vroeg nog “Waar komen ze vandaan en waar staan ze?” “Zoj zo nie zeg’n” was het alleszeggende antwoord.

Ondanks dat de gasten in elke set klappen als mokerslagen om de oren kregen bleven ze het ‘US, US, US’ scanderen en de weinige punten die ze scoorden werden alsof het beslissende treffers in de tiebreak waren bejubeld. Respect voor die houding, voor die uitstraling, ook al bleek het al snel een volledig kansloze missie te zijn, waarmee ze bezig waren, ze verzaakten niet, bleven gaan, bleven elkaar aanmoedigen, steunen, complimenteren en toejuichen. Bij tijd en wijle kreeg zelfs een goede pass al applaus.

Volleyballend waren ze in geen velden of wegen te bekennen tegen het veel sterkere Set-Up. In de eerste set serveerden Ilse en Carmen Oude Luttikhuis de thuisploeg naar een 10-3 voorsprong. US kon door vier slordige acties van de thuisploeg nog tot 11-9 en daarna door drie punten van Sanne Kruis en één van Kelly Ackermans tot 12-11 inlopen / bijblijven voordat eerst Kiki von Piekartz en daarna Ilse Oude Luttikhuis hun passlijn de bibbers bezorgden. De stand was toen 21-12, met twee aces van Carmen Oude Luttikhuis werd de set met 25-14 afgesloten.

Set-Up scoorde 18 eigen punten, US kwam tot 7. Beide teams scoorden 7 keer voor elkaar.

De tweede set moet echt een martelgang voor de bezoekers geweest zijn. Niets maar dan ook helemaal niets wilde lukken, het leek wel of er een volleybalclinic werd gegeven, waarbij US de verliezende partij in de slachtofferrol speelde, die moest laten zien hoe met een gigantische nederlaag om te gaan. US scoorde één (!) aanvallend punt en één blokpunt in de set. Totaal kwamen ze op negen punten. Ontluisterend! Maar verfrissend de positieve stemming binnen de lijnen en in de wisselhoek.

Na 4-4 serveerde Marianne het Lam – Scholten de thuisploeg naar 10-5 en na 12-6 zette Set – Up met een serie van negen punten door Merle Baasdam, waarin 5 aces, de stand op 21-7. Met een ace van Kiki von Piekartz werd de 25-9 setstand een feit. Lichtelijk aangeslagen en met gebogen hoofden wisselde de US ploeg van kant, na het praatje van coach Frank van Rooyen leken er weer genoeg positieve prikkels te zijn om de schouders er onder te zetten.

Set-Up scoorde 23 eigen punten in deze set, waaronder 8 aces en een paar dankjewel ballen. Zoals gezegd kwam US tot totaal 2 eigen punten.

In de derde set herpakte US zich enigszins. Na een vroege voorsprong (2-6) was er bij 6-6 weer een gelijke stand, daarna maakten ze de 9-8 achterstand bij 10-10 gelijk.  Middels vijf eigen scores en vijf gekregen kadootjes. Lisan Kok scoorde in de brievenbus, Lisa de Groes en Isabel Kuhel blokkeerden de 1-5 tegen de vloer, Sophie ten Asbroek serveerde een ace.

Ilse Oude Luttikhuis serveerde het gaatje naar 15-11, twee aces van Lisa de Groes verkleinde het verschil naar 17-14, waarna Carmen Oude Luttikhuis de set afmaakte. Zij bracht zichzelf aan serve en liet vanaf de opslaglijn vier aces van haar rechter vertrekken. Martine Stevelink sloeg in die serie ook nog een omloopbal hard tegen de vloer. Met 25-14 kwam er een eind aan het SU en US optreden in de Schalm.

Set – Up scoorde 20 keer voor zich zelf en 6 keer voor US, dat dus de eigen puntenproductie bij 8 zag ophouden. Totaal telden we 21 aces bij de thuisploeg.

En de waardering voor Set – Up? Met name was het knap dat de ploeg in deze voor de stand erg belangrijke wedstrijd serverend over stalen zenuwen beschikte. En ze het helemaal zelf deden, slechts 14 punten kado kregen. Bij US stokte de totale productie op 17 punten in drie sets. En dan toch nog met een glimlacht de thuisreis aanvaarden en ergens midden in de nacht weer terug in de hoofdstad zijn. Respect!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Springendal Set-Up ’65.