WK Bulgarije: De poules in Ruse en Varna

VoV, 13-09-2018. 5:22 uur. In Bulgarije spelen ook twee poules met elk zes landen hun wedstrijden. Met name aan de Oranje poule zullen we iets meer aandacht besteden dan aan de andere, waar we in de regel met de uitslag en wat kengetallen zullen volstaan. Het gastland Bulgarije speelde al op zondagavond hun openingswedstrijd, het werd een 3-0 zege over Finland.

Ruse: Naast Oranje spelen verder Brazilië, Canada, China, Egypte en Frankrijk in poule B. Het was gisteren een drukke volleybaldag in Ruse, alle zes teams kwamen in actie.

Frankrijk vs China: Uitslag 3-0, setstanden 25-20, 25-21 en 25-17.  Frankrijk had een slow start, de eerste punten waren voor China, maar toen ze na een 11-11 stand op stoom waren gekomen was er geen houden meer aan. Boyer sloeg veel punten binnen, en na 18-14 en 23-19 wonnen ze de eerste set met 25-20.

In de tweede set liep Frankrijk via 10-7 en 18-14 middels drie blokpunten op rij naar een hele ruime voorsprong bij 24-16. China kwam tot 24-21, voordat ze de set met een in het net geslagen aanval zelf afmaakten.

In de derde en laatste set was het al snel duidelijk dat de zege naar Frankrijk zou gaan. Via 7-1 en 14-6 ging het naar 23-17. Met twee aces sloot Boyer de set en de wedstrijd af. Aanvallend werd er 44 om 32 en serverend 8 om 1 voor Frankrijk.

Nederland vs Canada: Uitslag 0-3. Setstanden 15-25, 22-25 en 18-25. Het was overduidelijk dat Canada in deze openingswedstrijd van het toernooi voor beide teams een maatje te groot was voor Oranje. Nederland kon alleen in de tweede set meekomen tot in de eindfase bij 22-22. Daarna beslisten fouten de set in het nadeel van Oranje. (zie ook ons wedstrijdverslag van gisteren).

Reactie Gido Vermeulen: Canada was beter in de eerste en derde set, we speelden goed in de tweede set. Al met al waren zij de betere ploeg, aan het einde van de tweede set stonden we middels onze wissels goed te spelen en te verdedigen. We speelden een behoorlijke partij, maar aan het eind stonden we wel met lege handen.

Reactie teamcaptain Nimir Abdelaziz: “We wisten natuurlijk dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. We hoopten erop beter te kunnen presteren, maar ze oefenden vanaf het eerste punt in elke set veel druk uit en dat voor hen de sleutel tot de winst. We hadden daar geen antwoord op.”

Brazilië vs Egypte:  Uitslag , setstanden 25-17,  25-22 en 25-20.  Brazilië leek op een hele ruime setzege af te stevenen toen ze met 20-10 in de eerste set voorstonden, maar het lukte Egypte nog om tot de 17 punten te komen. In de tweede set kon Egypte tot aan 18-18 bijblijven, op de driepunter die daarop volgde (21-18) moesten ze het antwoord schuldig blijven. De derde set was met 25-20 voor Brazilië. Vooral de hoge foutenlast van Egypte (25 directe punten voor Brazilië maakten ze) werd hen noodlottig. Bij Brazilië werden Wallace en Douglas met 12 punten topscorer, Abdelhay van Egypte maakte er ééntje meer.

De stand: Canada, Frankrijk en Brazilië staan op 1-3; Egypte, China en Nederland op 0-0.

Varna. Hier komt poule D in actie met Bulgarije, Cuba, Finland, Iran, Polen en Puerto Rico. Bulgarije had zoals gezegd het eerste duel er al opzitten en met 3-0 van Finland 3-0 gewonnen. Gisteren werd gespeeld

Iran vs Puerto Rico: Uitslag 3-0, setstanden 25-19, 25-14 en 25-18. Iran was gewoon in niveau een paar maatjes te groot voor Puerto Rico, dat zoals de setstanden aangeven geen enkele keer de twintig punten grens passeerde.

Cuba vs Polen (foto boven): Uitslag 1-3, setstanden 18-25, 19-25, 25-21 en 14-25. Polen liet zich in de derde set door de jonge Cubaanse ploeg verrassen, in de andere drie sets rekende de ploeg van Vital Heynen gedecideerd af met de tegenstander door ze niet boven de twintig punten te laten komen.  Aanvallend en blokkerend scoorde Polen 14 punten meer, daarenboven maakten ze 10 punten minder voor Cuba dan Cuba voor hen.

De stand: Iran, Bulgarije en Polen staan op 1 zege en 3 punten,  Cuba, Finland en Puerto Rico hebben 0-0.