WK: Valse start van Oranje mannen

VoV, 12-09-2018. 18:20 uur. Eindelijk, eindelijk, eindelijk was het dan zover. Aan een hele lange WK – loze periode van 16 jaar voor de Oranje ploeg kwam vanmiddag om 16:00 uur een einde. En voor zowel Nederland als Canada ging daarmee ook een gedegen voorbereiding ten einde, waarin Nederland de nationale teams van Italië, Frankrijk, Brazilië, België en Argentinië één of meerdere keren als tegenstander had en Canada tegen onder andere Iran, USA en Slovenië oefende.

Daar kwam dus vanmiddag toen er in Ruse, Bulgarije  voor de eerste opslag tussen Nederland en Canada werd gefloten een einde.  Deze twee teams waren elkaar al heel lang niet meer tegengekomen bij internationale toernooien en wedstrijden. In 2013 speelden ze voor het laatst tegen elkaar, beide ploegen wonnen toen één keer met 3-1.

Bij Oranje begon op spelverdeling in de basis Daan van Haarlem. Libero was Dirk Sparidans, diagonaal teamcaptain Nimir Abdelaziz. Op passer loper begonnen Thijs ter Horst en Gijs Jorna en op de midpositie waren dat Michael Parkinson en Jasper Diefenbach. In de loop van de wedstrijd kregen alle andere spelers, met uitzondering van Just Dronkers,  ook wedstrijdminuten via een invalbeurt. Thomas Koelewijn begon in de derde set in de basis op mid.

Van de Canadese ploeg is Jay Blankenau bekend uit de periode dat hij bij Lycurgus speelde, hij is een collega van Just Dronkers bij Maaseik, Gijs Jorna en Danny Demyanenko worden collega’s bij Toulouse en Wouter ter Maat kent uit zijn Duitse periode waarschijnlijk nog Steven Marschall en Graham Vigrass

De wedstrijd: Oranje had een valse start, zowel voor wat betreft de wedstrijd als de drie sets. In iedere set kwam de ploeg van Gido Vermeulen vlot op een achterstand, en was zo meteen gedwongen te achtervolgen. Met name was de passlijn bij Oranje niet stabiel genoeg om onder de servedruk van Canada weg te komen.

Bij 1-5 in de eerste set moest Oranje al de time out in. De achterstand bleef, Oranje kon aanvallend geen vuist maken en zag Canada steeds meer afstand nemen. Het stond 3-8 bij de eerste technische time out, 6-12 toen Oranje de tweede time out nam en 9-16 bij de tweede technische time out. Canada bleef heer en meester en kwam geen moment in de problemen, Oranje moest het doen met gekregen punten, van de laatste vijf waren dat er vier. Canada stoomde door naar 15-25, Oranje scoorde aanvallend luttele vijf punten en had drie keer blokkerend succes. Een erg teleurstellende start was het al met al.

Nederland stond in de tweede set in een ommezien weer ruim achter (1-4), maar wist nu het verschil wel weg te werken. Twee scores van Thijs ter Horst en een blokpunt van Daan van Haarlem maakten 6-5 voor Oranje, voor het eerst in de wedstrijd stond Oranje voor. Teams bleven in de score gelijk oplopen, met soms voordeel voor Oranje (9-8, 11-10) en soms voor Canada (13-15).

Oranje koerste met voorsprong (18-16) op de big points af, moest echter na een van vele ‘dankjewel’ punten van Canada bij 20-21 de time out in. In de eindfase ging Oranje bij 22-22 de fout in met eerst een foutserve en vervolgens een afgeblokte aanval. Na de time out op 22-24 serveerde Canada fout, hetzelfde overkwam de in het veld gekomen Wouter ter Maat op 23-24. Er waren mogelijkheden in de set, Oranje speelde een stuk beter dan in de eerste set, maar stond aan het eind wel met 0-2 achter.

De druk om de derde set te winnen lag volledig bij Oranje, maar het ging al vlot weer mis. Canada kwam op 0-4, bij 3-5 was er oponthoud via een challenge midden in de rally en werd er veel gekeken en gepraat, zonder dat dit een andere score tot gevolg had. Canada speelde een stuk stabieler dan Oranje en kon het verschil van vier à vijf punten blijven vasthouden tot aan 5-9. De Nederlandse time out op 6-13 had even een opleving tot gevolg (9-13), maar meer dan dat was het ook niet. Canada pakte het initiatief terug en liep makkelijk uit naar 12-18 en 15-21. Het geloof in een vierde set was al even zoek, Diefenbach scoorde nog 18-24, waarna de 18-25 en de 0-3 nederlaag volgde.

Nimir Abdelaziz werd met 13 punten topscorer bij Oranje, Thijs ter Horst kwam tot 9 punten en Jasper Diefenbach tot 7.Canada was op alle drie scorende onderdelen de betere, aanvallend 32 om 42, blokkerend 6 om 10 en serverend 2 om 8 aces.

Morgen heeft Oranje vrijaf, vrijdag staat de cruciale partij tegen China in de agenda.