Zaanstad H1 op zondag in de verlenging

VoV, 14-11-2017. 15:30 uur.  Voor de verandering stond er afgelopen weekend een thuiswedstrijd op zondag voor ons gepland. Na al twee keer succesvol thuis te hebben gespeeld op de woensdag was dit ook wel weer een leuke afwisseling. Bovendien hadden het sfeerteam, de afdeling communicatie en de barcommissie alles uit de kast gehaald om er een extra belevenis van te maken, met de meters grote foto’s en spandoeken in de hal, een echte speaker en een buffet na afloop van de wedstrijd. En al snel werd duidelijk dat veel mensen die op zaterdag zelf aan wedstrijden gebonden zijn van de partij zouden zijn. De tribunes waren dan ook gevuld met meer dan 300 toeschouwers.

Wij konden ook meer krachten dan normaal inzetten: Marijn was weer fit en Kjeld had er iets van training opzitten. Jesse kwam ons versterken al was het maar om met zijn gespierde voorkomen wat tegenwicht te bieden tegen de mannetjes van Inter Rijswijk. Mooi team overigens met net als wij diverse spelers doorstromend uit de eigen jeugdopleiding. We wisten dat er strijd geleverd zou gaan worden tegen dit gelijkwaardige team.

Natuurlijk hadden we een plan en in de eerste set wisten we dat prima tot uiting te brengen. Servicedruk op bepaalde personen en in eigen aanval wat minder achterover en wat meer over de pipe. Rijswijk wankelde een tijd onder onze druk maar begaf ruim voor het einde en zo kwamen we op 25-19.

In de tweede set bleven we tot aan de 10-10 gelijk op gaan. Toen wist Rijswijk de aanvankelijk vrijuit scorende Lars een paar keer te stoppen waardoor we tegen drie punten achterstand aankeken. We konden dat door enkele foutservices ook niet direct omdraaien. Dit bleef zo tot Rijswijk de set makkelijk in leek te gaan koppen. Onbedreigd kwamen ze tot 24-21, toen ze echter drie keer achter elkaar de bal uit sloegen. Toen hadden we natuurlijk door moeten drukken, maar op de momenten dat wij het af konden maken deden we dat ook niet, totdat de bezoekers er met 31-29 vandoor gingen.

In de derde set voerden we ons plan echt niet goed genoeg meer uit, waardoor het voordeel langzaam doorsloeg naar de kant van Rijswijk. We besloten Ferdy erin te brengen voor Joris. Die deed dat voortreffelijk met een snelheid in zijn set ups waardoor Rijswijk de vat weer helemaal kwijt raakte. Het werd opnieuw een close call, maar nu in ons voordeel: 25-23.

De vierde set bleef Ferdy staan, maar bleek Rijswijk zeker niet van plan om te capituleren. We brachten opnieuw Jesse erin met een dubbele wissel samen met Joris en bouwden een kleine voorsprong op richting het einde van de set. Maar goed, blijkbaar had deze spannende wedstrijd een vijfde set nodig, want we lieten ons aan het einde aftroeven waardoor er ditmaal 25-23 voor de uitploeg op het bord kwam.

In de vijfde set kwam Joris weer terug in het veld en ook Daniël, die tussentijds voor Bas was gewisseld. Aan de kant waar alle sets van deze wedstrijd verloren waren kwamen we niet verder dan een 8-5 achterstand bij de veldwissel. Die maakten we door enkele scorende aanvallen van Daniël en Lesley echter rap weer goed. We konden er nog een eindsprintje uitpersen naar een 15-12 overwinning. Daarmee kwam een lange heftige strijd tussen twee gelijkwaardige ploegen tot een einde. Onze verdedigende kwaliteiten en hun aanvallende hoogtepunten wogen mooi tegen elkaar op en zorgden voor spektakel. En gelukkig won de thuisploeg zodat de supporters tevreden het weekend afsloten.

Door deze derde overwinning in acht wedstrijden staan we er gewoon prima voor. Als we dit gemiddelde van ongeveer 1 punt per wedstrijd ook in de tweede helft van het seizoen kunnen halen mogen we als promovendus tevreden zijn.

De komende weken wordt het echter knokken om überhaupt één punt te halen als we achtereenvolgens uit naar Lycurgus (beker) gaan, dan uit naar Orion en daarna thuis weer Lycurgus. Op dit moment de nummers 1 en 2 dus waar wij ons vooral richten op zo lang mogelijk in hun spoor blijven.

gh @ VoV, persbericht: VV Zaanstad, verslag Vincent Pirovano, foto Eric Visch