Vizier op volleybal

 

Flitsende start nieuw Kalinko Heren 1

VoV, 25-09-2017. 9:26 uur. Kalinko Heren 1 op overtuigende wijze aan het seizoen begonnen. Op de late vrijdagavond versloegen zij overtuigend Sovicos Heren 1 met 0-4. Vanaf het eerste punt was duidelijk dat de mannen gemotiveerd waren om in de praktijk te brengen wat de nieuwe trainer/coach Arie van Wolferen hun in korte tijd heeft bijgebracht. Met goed volleybal sleepten de Scheveningers de eerste vijf punten van het seizoen in de wacht.

Na degradatie uit de 3e  divisie heeft het team een flinke gedaanteverwisseling ondergaan. Grootste verandering is de komst van trainer/coach Arie van Wolferen die zijn sporen heeft verdiend in de hoogste regionen van het Nederlandse volleybal. Ondersteuning krijgt hij van assistent-trainer Henk van Os, ook al een nieuw gezicht binnen Kalinko.

Binnen de lijnen zijn ook verschillende nieuwe spelers verwelkomd. Van buiten Kalinko kwam Jord van Duijl. Als passer-loper brengt hij zowel fysiek als mentaal de nodige vuurkracht en pit in de Scheveningse gelederen. Daarnaast zijn de jonge talenten Jasper Wiersma (diagonaal), Rens Hijdra (midden) en Roel Oude Nijhuis (midden) vanuit het tweede team aangesloten bij het eerste. Tot slot is spelverdeler Frank Pronk weer als vanouds in het eerste Kalinko team te bewonderen. Samen met de kern van voorgaand seizoen gaan zij de rood-zwarte Kalinko-kleuren dit jaar verdedigen.

Met zoveel veranderingen was het nog maar de vraag hoe de eerste wedstrijd van het seizoen uit zou pakken. Uit tegen Sovicos Heren 1 speelden de Kalinko mannen de twijfels en zenuwen vanaf punt 1 van zich af. Met bravoure, teamgeest en vechtlust zetten de Scheveningers hun tegenstander continu onder druk. Dat begon al bij de service. Vanaf de achterlijn werd de pass van Sovicos zodanig onder druk gezet, dat een fatsoenlijke tegenaanval amper mogelijk was. En als Sovicos al tot aanvallen kwam, stonden daar het Scheveningse blok en taaie verdediging in het achterveld om het gevaar te neutraliseren. Daardoor lukte het Sovicos geen moment om in het eigen spel te komen.

Daarentegen lukte het Kalinko behoorlijk goed om het spel te spelen dat Van Wolferen voor ogen heeft. Hoge servicedruk, netjes vanuit de uitgangsposities verdedigen en  met snel en gedurfd spel het blok van de tegenstander omzeilen. Zeker omdat de pass goed verzorgd was konden spelverdelers Romeo Tuijnman (eerste drie sets) en Pronk (vierde set) hun aanvallers op hoog tempo bedienen. Van Duijl en Merijn Wijngaard geselden de tegenstander vanaf de hoeken met harde smashes, terwijl Robin Westerman als passer-loper – en later Wiersma op de diagonaal – vaak slim de handen van de blokkering of de verre hoeken zochten. Op het midden waren Oude Nijhuis en Bart van den Broek- en in set vier ook Hijdra – prima op dreef, waardoor de blokkering van Sovicos vaak moeite had om de gaten dicht te lopen.

Dit goede spel resulteerde in ruime setstanden. De eerste  twee sets gingen met 13-25 naar Kalinko, de derde set met 16-25 en de vierde set met 19-25. Met name de eerste twee sets wisten de Kalinko-mannen zuinig te spelen door zelf weinig fouten te maken en de tegenstander wel continu onder druk te houden.

Aanstaande zaterdag 30 september om 16.30 komt  VV Utrecht Heren 4 op bezoek in sporthal Houtrust Laan van Poot 22 in Scheveningen Van harte welkom!

gh @ VoV, verslag door Romeo Tuinman, Kalinko Heren 1. Foto Jan van den Noort.