Donitas vs Apollo: ‘Netfout’ was terecht

VoV, 10-10-2017. 14:30 uur .  Plaats en tijd:  Zaterdag 7 oktober op het sportcentrum de Aclo rond een 20:45 uur in de Struikhal.

Omstanders:

1e Scheidsrechter: Henry de Jong,  2e Scheidsrechter:  Erik Tooi

Lijnrechters: Merthe Weusthuis & Lieke Streutker,  teller: Klaas van der Veen

Thuisspelend Team: OBEG / Donitas, uitspelend Team: Ecare Apollo 8

Publiek: Veel enthousiaste (en een beetje aangeschoten) Donitaters en een aantal aanhangers van Apollo.

Omstandigheden:  Om precies 19.30 uur startte de wedstrijd. Donitas begon wiebelig, zenuwachtig en afwachtend. Apollo had daar een antwoord op, of eigenlijk had Donitas geen antwoord op het sterke en snelle spel van Apollo.. Na een 0-2 achterstand in sets (!) voor Donitas veranderde er wat in de sfeer. Donitas stond op. De oppergoden werden wakker. Annelies en Dienke zetten hun scoor-armen aan en ook de pass liep weer gesmeerd. De verfrissende, goede, dubbele wissels van Iris en Ellen zorgden voor rust, overzicht en vooral een gewonnen derde set. Ook over midden konden we met Martine en Anne Lotte steeds meer ballen uitspelen.

De vierde set werd strijdlustig door beide partijen bevochten. Op 25-24 vond ‘het incident’ plaats. Een netfout van Apollo, door onze tegenstanders beschreven als een cruciale beslissing van de scheids, die een punt voor Donitas opleverde. Dit zou dan betekenen dat de vierde set voor Donitas zou zijn. Apollo was het hier duidelijk niet mee eens. De scheidsrechter besloot dat dit punt niet over werd gespeeld. En zo geschiedde, de vierde set ging naar Donitas, waardoor wij ons weergaloos terug hadden geknokt in de wedstrijd.

De vijfde set kon gespeeld worden. Het publiek liet zich goed horen en natuurlijk gaf dit Donitas extra vleugels. Ondanks het goede verdedigingswerk van Apollo was het Donitas die aan het langste eind trok! Met een 3-2 winst konden de Groningse Studenten een goed feest bouwen in de stad, waar in de kroegen geen sluitingstijden bestaan!

Onderzoek: De studenten van Donitas zijn geboren onderzoekers. Onze nummer 1 wist zich hét moment te herinneren. Geen netfout gaf zij aan. Hierdoor stonden na de wedstrijd uiteindelijk twee teams tegenover elkaar met een verdeelde mening. Tot dat de Donitaters in het foto-archief van onze huisfotograaf Erwin Pranger geheel toevallig hét bewijsmateriaal tegenkwamen. De foto waarop alles duidelijk werd.

Conclusie:  Na lang analyseren en liters koffie werd het ons duidelijk. De tweede scheidsrechter had scherpe ogen, merkte de minieme aanraking van het net op en maakte een goede beslissing. Wij zullen als vanzelfsprekend ook nooit anders beweren bij welke scheidsrechter dan ook. Of de speelster van Donitas vervolgens met haar volledige gewicht in het net belandde, moeten wij helaas in het midden laten.. Voor Apollo lijkt het ons echter wel zo prettig om te weten dat Donitas dus geheel op eigen kracht een verdiende vijfde set mocht spelen.

Foto hieronder: Het bewijsmateriaal

Op naar de volgende wedstrijd! Zaterdag 14 oktober wordt er weer de derby gespeeld tussen de leukste sudenten volleybalteams uit Amsterdam en Groningen. We hbben US al eerder getroffen in de voorbereiding en in het vorige seizoen. De wedstridjen thuis van beide teams waren altijd super leuke en spannende wedstrijden.

Er wordt gevochten, gestreden en pas opgehouden als de laatste bal de grond raakt en de scheidsrechter de wedstrijd affluit. Hebben jullie toevallig niets te doen op de ze zaterdag om 18:00 uur dan zijn jullie van harte welkom om ons aan te moedigen in de Amstelcampus. “Ieder voor zich en allen voor PIZZA”, zoals onze wijze Loto altijd zegt!

gh @ VoV, verslag van inspecteur Ottevanger OBEG / Donitas. Bewijsfoto Erwin Pranger, andere Rudy van ’t Rood.