Eerste zege voor Donitas Heren2

VoV, 10-10-2017. 14:57 uur. Afgelopen zaterdag speelden we tegen de Friezen uit Harlingen. Op papier een lastige pot, na twee wedstrijden stonden zij bovenaan op de ranglijst en wij één na laatste met natuurlijk die andere alternatieve volleybal vereniging onder ons. Toch hadden wij, de mannen van Heren Deux, ontzettend veel zin in deze wedstrijd, behalve Koen “feut” Vlaar.

Om precies 18:03, 87 minuten voor aanvang van de wedstrijd, stuurde de jongeman een WhatsApp bericht dat de kip van de lunch hem te zwaar op de maag was gevallen en dat hij nog geen 5 minuten van de pot durfde. We moesten het dus doen met één spelverdeler minder.

Na een week hard trainen op serveren en blokkeren onder leiding van Rob Harmsen waren de opdrachten voor de wedstrijd duidelijk; Jarnick Oldenbeuving zou elke set minimaal 10 punten direct maken met zijn service, Sybren Couwenberg ging 5 kill – blocks leggen en Auke Pauzenga zou elke harde sprongservice ++ neerleggen zodat Richard Pot alles hard naar de drie meter lijn van de tegenstander kon gaan slaan. Klinkt dat als een optimistisch plan? Niet voor de mannen van Heren 2.

Zo begon de wedstrijd stipt om 19:30. In de eerste set gingen we gelijk op met de Friezen. Sterker nog, het stond op het einde zelfs 23-21 in het voordeel van de geel blauwe mannen. “Zouden we dan toch een setje van de nummer 1 gaan pakken..?” was af te lezen van de gezichten van coaches Jisse Diekerhof en Rolf Dijkstra. Het antwoord: Nee, side out niet gemaakt, één verdedigende bal aangeraakt die uit was en de set was klaar. Vergeten en snel door naar set 2.

Set 2 ging wederom gelijk op. Uiteindelijk op 9-12 in het voordeel van Harlingen besloot Jisse Diekerhof een time-out te nemen en sprak het team inspirerend toe. Hij sprak over grootheden als Harrie Lutz, Totti, Tino, Jens Dijkhuis en Jelmer Daniels. Hoe zij jarenlang de eer van Heren 2 hoog hebben gehouden, en dat het NU tijd was om op te staan. Vervolgens bracht hij Stefan ten Voorde in het veld die maar liefst een service serie neerzette van vijf punten.

Aan de overkant hadden ze ook één service kanon, maar deze sprongservice werd elke keer eenvoudig + neergelegd door Auke Pauzenga die tegelijk 2 vingers in zijn neus had. Boven de twintig punten werd het nog spannend, maar de inspirerende woorden van Jisse hadden gewerkt. Frank de Bruyn scoorde de laatste ballen overtuigend vanachter de driemeter lijn en we wonnen de set met 25-23!

De derde set was er eentje voor in de boeken. Na een sterk begin kwam Jarnick Oldenbeuving aan de service op 6-2 en hij dacht terug aan het plan dat vooraf gaande aan de wedstrijd was gemaakt. Hij dacht aan Rob Harmsen en zijn pistool / servicesnelheidsmeter trainingen van deze week. Hij keek naar de overkant van het net en richtte zijn vizier op de jonge passer-loper op linksvoor en hij ging serveren. De ene na de andere thunder floater verliet zijn hand, sterker nog, hij voerde het tempo op. 62 km/h, 63, 64, 65 km/h! De man was niet te stoppen.

En zo serveerde Jarnick niet 10x maar zelfs 12x achter elkaar! Bijna allemaal direct punt en als er een aanval uitkwam aan de buitenkant stuurden Sybren Couwenberg en Richard Pot alle ballen direct naar de grond met hun blokkering. Na dit ongelofelijke service geweld was van Harlingen slechts een blik knakworsten over. De scheidsrechter vond het zelfs zo oneerlijk dat hij Auke Pauzenga een gele kaart gaf omdat hij de bal te lang vast hield voor hij hem aan de serveerder gaf. De derde set werd uiteindelijk gewonnen met 25-12!

De vierde set verliep niet anders. Dit keer was Robin Hagenauw het service kanon die zijn stempel op de set drukte met een serie van zeven in het begin van de set. Vervolgens was het opnieuw Jarnick die ook een serie van zeven wist te maken. De ballen die toch nog een weg terug wisten te vinden naar de kant van Donitas werden zo hard door Richard pot binnen geslagen dat de wedstrijd van Dames 1 werd stil gelegd om dit spektakel te zien. Met 25-14 werd de laatste set gewonnen en dus de eerste overwinning voor ’t Gat van Groningen Donitas Heren 2.

Als afsluiter willen wij het publiek bedanken dat massaal was uitgelopen om ons aan te moedigen. Hoe erg Gonda en Jan de Vries ook gemist worden op de tribune is het een hele troost dat de fans er niet op achter zijn gegaan. Tot volgende week! IMHERZZ!

gh @ VoV, verslag van ’t Gat van Groningen Donitas H2.