Elfde matchpoint velt Zaanstad met 3-2

VoV, 11-12-2018. 5:30 uur. In het eredivisie – overleg praten we regelmatig over het feit of die eredivisie nog wel boeiend genoeg is. In deze maanden is die zeker niet saai. Dat geldt helemaal voor de wedstrijd die Zaanstad tegen Advisie/SSS speelde. Bij vlagen prachtige acties afgewisseld door domme fouten. Coach Ivo Martinovic van SSS zei na afloop:”Mooie wedstrijd, mannen van Zaanstad! Als je na ruim twee uur volleybal met 3-2 wint is dat logisch. Als verliezer keken we hier toch even anders tegen aan.”

Terug naar de wedstrijd. Gelukkig is Erwin Huinen weer volledig beschikbaar voor Zaanstad heren 1 en Marijn van Gool was gezond genoeg om bij de selectie te zitten. Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Ferdy Wever, Lesley Kef, Lars de Boer, Daniel Hoonhout, Jannes van der Ham, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones.

Zaanstad kwam moeizaam uit de startblokken, want op 10-5 moest Sandor Rieuwers een time-out nemen. Vooral de twee passer / lopers van SSS scoorden veel. Vanaf 12-6 begon de aanval van Daniel Homburg te lopen. Met zijn harde aanval kon hij lange rally’s afmaken, maar het gat van vijf punten bleef bestaan. Bij Zaanstad scoorde vooral de buitenaanval en kon Jannes van der Ham twee blokpunten inbrengen. Bij SSS was de Amerikaan Peyton Shirman deze set topscorer met 2 aces, 4 aanvalspunten en een blokpunt. Bij Zaanstad scoorde Lesley Kef deze set vier aanvalspunten. De set ging met 25-18 naar SSS.

In de tweede set startte Joris Berkhout voor Ferdy Wever en Marijn van Gool nam de plaats in van Daniel Hoonhout. Zaanstad bouwde geleidelijk een voorsprong van drie punten (6-9 en 8-11 en 12-15) op door scores van de drie buitenaanvallers Daniel Homburg, Lesley Kef en Lars de Boer. De Zaanstad-mannen moesten daarvoor hard werken, omdat ze ook veel servefouten maakten. Daardoor kwam SSS steeds dichterbij en ondanks aanvalspunten van Marijn van Gool en Jannes van der Ham op 19-19 weer langszij.

Inmiddels was Erwin Huinen in het veld gekomen voor Daniel Homburg en door een kill – block van Dwin Brouwer op zijn aanval kwam SSS zelfs aan de leiding; 20-19. Marijn van Gool bracht daarna via een harde aanval Zaanstad weer aan de leiding: 20-21. Op 23-23 werd de eindsprint ingezet en deze set ging met 25-23 naar SSS, omdat zij koelbloediger waren. Voor Zaanstad was winst in deze set onmogelijk geworden door 13 persoonlijke fouten, waarvan 7 services in het net.

In de derde set startte Kjeld Broekema op de plaats van Lesley Kef en ook Daniel Homburg startte weer. Zaanstad ging volle bak van start. Alle aanvallers droegen bij aan de stand 4-7, waarop SSS de eerste time-out moest nemen. Beide teams maakten in deze fase weinig eigen fouten. Op 7-12 moest SSS al de tweede time-out nemen, omdat vooral ook het blok van Zaanstad steeds meer scoorde. Drie aanvalspunten van Lars de Boer zorgden dat op 11-16 de voorsprong nog steeds vijf punten bedroeg. Op 14-18 leidde twee dubieuze beoordelingen van de Zaanstad – setups tot onrust in de Zaanse gelederen en Sandor Rieuwers moest een time-out nemen.

SSS kwam dichterbij en op 16-18 werd Erwin Huinen weer ingebracht voor Daniel Homburg.  Door sterke servicebeurten van Lesley Kef en Joris Berkhout werd het 17-23. Nog eenmaal bracht het blok van Dwin Brouwer SSS terug naar 20-23. Zaanstad maakte het echter koelbloedig af op 21-25.

In de vierde set bleef Erwin Huinen staan. Zaanstad ging meteen door. Kjeld Broekema liet zien dat hij er ook bij was door twee aanvallen af te maken. Marijn van Gool liet iets speciaals zien. Hij scoorde binnen 46 seconden drie keer: eerst op een pass van SSS die over het net vloog, 22 seconden later blokte hij de aanval van Alex Meijs af en weer 24 seconden later blokte hij de aanval van Dwin Brouwer af! Het stond daarmee 1-5 en coach Martinovic vluchtte in een time-out. Zijn beide passer/lopers zorgden dat het verschil niet groter werd.

Op 9-15 moest de tweede time-out van SSS komen. Een paar Zaanse fouten op een servicebeurt van Alex Meijs brachten het verschil weer terug: 14-16. De Zaanse aanvallers zorgden dat het 16-19 werd, maar op de servicebeurt van SSS – middenman Niek Bakker werd het 19-19. Jannes van der Ham haalde aanvallend de serve terug. Op zijn serve maakte SSS aanvalsfouten en het werd 19-22. Daarna kon alleen Arjan Roelofs met zijn aanval Zaanstad nog bedreigen. Op 20-22 voorkwam Joris Berkhout met een fantastische redding dat het 21-22 werd. Marijn van Gool mocht daarna de verlossende 22-25 binnen slaan.

In de vijfde set opende Marijn van Gool met een blokpunt. Hij zou deze set de strijd met Dwin Brouwer verliezen, die vier blokpunten noteerde, waaronder de beslissende punten. Het verschil tussen Zaanstad en SSS bleef lang twee punten, maar vanaf 12-8 zag het er slecht uit voor Zaanstad en op 14-9 leek de set beslist. Een Barneveldse netfout bracht echter Zaanstad aan serve. Sandor Rieuwers bracht Lesley Kef voor Marijn van Gool om te serveren.

En Lesley Kef deed dat heel gedreven en secuur, waardoor SSS twee fouten maakte en Zaanstad via twee blokpunten op 14-14 kwam. Er volgde een echte thriller. Zaanstad had vijf matchpoints weg gewerkt en zou er nog vijf moeten wegwerken. En dat gebeurde bijna allemaal in lange rally’s. Kjeld Broekema bleek in vorm en sloeg twee matchpoints weg. Dat deden ook Lars de Boer en Erwin Huinen. Op 19-20 kreeg Zaanstad zijn eerste matchpoint, maar de veel scorende Arjan Roelofs sloeg het matchpoint weg en ging zelf serveren en twee Zaanse aanvallers werden afgeblokt door hun stadgenoot Dwin Brouwer. Het was zuur dat SSS de winst met 22-20 pakte. Het mooie bij volleybal is dat daarna de Zaanstad – spelers gewoon met Dwin Brouwer een biertje dronken.

De Zaanstad mannen moeten weer snel de focus op aanstaande woensdag 12 december richten, want dan volgt de belangrijke thuiswedstrijd tegen promovendus Sliedrecht Sport om 20.00 uur in het Topsportcentrum de Koog.