FAST wint spectaculaire vijfsetter

VoV. 19-11-2018. 5:10 uur. Eredivisionist FAST heeft de zenuwen van de fans sterk op de proef gesteld. In de doorgaans sfeervolle en luidruchtige sporthal Pica Mare kon je zaterdagavond regelmatig een speld horen vallen. Speelsters van trainer Harmen Bijsterbosch toonden aan over stalen zenuwen te beschikken, en overleefden in derde en vijfde set een handjevol matchpoints. Met een 3-2 overwinning (24-26, 18-25, 26-24, 25-20 en 16-14) op laagvlieger Dros Alterno kwam de Roze Brigade met de schrik vrij.

De nummer vier uit de Eredivisie controleerde de eerste set tot het moment dat de Apeldoornse Tess de Vries bij een aanval ongelukkig ten val kwam en met ernstig aanziend enkelletsel afgevoerd werd. Dros-Alterno rechtte de rug en kwam van een 20-18 achterstand knap terug. Op haar beurt herstelde FAST zich van een 22-24 achterstand maar de bezoekers waren met 24-26 de winnaars van de set. Een met de pass worstelend FAST kwam er in de tweede set niet aan te pas. Nummer negen Alterno snoepte de thuisploeg met 18-25 een set af.

Ook in de derde set had FAST aanvankelijk niks in de melk te brokkelen. Dros-Alterno ging bijna freewheelend op set- en matchpoint af. Bij 12-20 vond FAST het welletjes en werkte de weer sterk serverende Lisa Kersten de achterstand met onder andere drie aces weg. De ploeg van trainer Bijsterbosch liet de gasten weer uitlopen. Dros-Alterno had de drie punten in de knip bij 20-23, en 22-24, maar moest de set toch aan FAST laten.

De Roze ploeg greep in de vierde set de macht en wees Dros-Alterno terug. Bij 23-20 lag de strijd minutenlang stil toen FAST-diagonaal Daniëlle Bosman met knieletsel het veld verliet. FAST hield het hoofd koel en trok met 25-20 de stand gelijk.

Dros-Alterno nam geen genoegen met een nederlaag en was ook op weg naar de winst. Bij 7-12 gaf geen FAST-supporter een cent voor de winstkansen. De thuisclub hield geloofd in de goede afloop en knokte zich opnieuw terug. In een adembenemend slot ging de set- en matchwinst naar FAST dat met 16-14 won.

Trainer Harmen Bijsterbosch erkende dat zijn team twee keer afgeschreven was. “Maar ik ben des te blijer met de vechtlust die we getoond hebben. Daar zat onze winst vandaag. Alterno legde in de eerste set druk op de plekken waar wij vandaag weinig mogelijkheden hadden. We zijn met hardwerken knap teruggekomen.”

gh @ VoV. Verslag en foto via Jos Gröniger, PR-Commissie FAST.