Knappe zege Set-Up, revanche Eurosped

VoV, 24-03-2019. 4:55 uur. Gisteravond behaalde Springendal Set-Up de eerste uitzege in de Kampioenspoule. In Zwolle werd een 2-0 achterstand  (25-21, 25-16) heel knap veranderd in een 2-3 overwinning (22-25, 16-25, 12-15). Door het verlies van VC Sneek bij Sliedrecht Sport kwam de ploeg van Lesley de Jonge steviger op de tweede plaats te staan, met 15 punten t.o.v. 12 voor Sneek.

Het leek er veel op dat Zwolle op een eerste thuiszege afstevende toen er na twee sets een 2-0 op het scorebord stond. In de openingsset werd een 4-7 achterstand veranderd in een 13-8 voorsprong, bij 17-17 was het weer gelijk, waarna de thuisploeg de winst via 20-18 naar zich toetrok. In de tweede set was Zwolle veel sterker, de 6-6 werd 19-10, waarop de 25-16 volgde.

Zwolle speelde in de eerste twee sets goed en tot twaalf punten in set drie was het ook nog okay. Daarna lieten ze het in set drie liggen. Set-Up won de derde set met 22-25, nadat het scoreverloop tot aan 13-14 redelijk gelijk opging. Daarna sloegen de gasten een gaatje van drie a vier punten en hielden dat tot aan het eind vast. Zwolle had het in de vierde set lastig, kwam meteen op forse achterstand (1-7) en bleef achter de feiten aanlopen. Set-Up hield het hoofd koel en sloeg zich met 16-25 ruim langs de thuisploeg en naar de tiebreak.

Na de 9-8 in de vijfde set had Zwolle bij 12-9 beslissend voordeel. Echter vanaf dat moment was de puntenpot bij hen leeg, terwijl Set-Up wel bleef scoren. Het ene na het andere punt. Ze kwamen langszij, gingen er voorbij en benutten de eerste kans op winst bij de 12-14 stand.

Eurosped heeft op indrukwekkende wijze revanche genomen tegen FAST, dat op carnavalszondag in Vroomshoop er met een 2-3 zege vandoor was gegaan. De ploeg van Jan Berendsen hield de gasten drie keer onder de twintig, waarbij Dagmar Boom scorend een belangrijke rol vervulde met totaal 20 punten.

De ploeg van Jan Berendsen was heer en meester in Pica Mare. Met heel veel servedruk ging het vanaf de eerste opslag in de hoogste versnelling vlot naar de winst. Via de tussenstanden 2-6, 10-13 en 11-19 werd de 14-25 bijgeschreven als de 0-1 in sets.  In set twee kon FAST tot aan 13-12 weerwoord geven, daarna was het weer Eurosped dat de gang van zaken binnen de lijnen bepaalde. Zij maakten het verschil naar 14-19 en wonnen met 16-25 afgetekend. Eurosped nam geen gas terug, en denderde in de derde set naar een 1-8 voorsprong. FAST knokte zich nog wel naar 12-15 en 17-19 maar moest daarna opnieuw afhaken. De revanche was met 19-25 compleet.

Sliedrecht Sport nam ook revanche voor de uit in Friesland geleden nederlaag tegen VC Sneek, dat nog wel de beste start had. Ze namen in de eerste set een 11-14 voorsprong en liepen daarna verder uit tot 12-18. Sliedrecht kreeg het gaatje (18-21) niet dicht en verloor vervolgens met 20-25.

In de tweede set leek Sneek bij 16-19 op weg naar het eerste competitiepuntje, echter was die achterstand bij 22-22 ongedaan gemaakt en pakte de thuisploeg met 25-23 de gelijke setstand. In set drie waren de rollen omgekeerd, nu kwam de thuisploeg met 17-13 voor en lieten zij zich bij 21-21 inhalen, maar niet de winst uit handen grissen. Opnieuw werd het 25-23, waarmee de 2-1 voorsprong een feit was.

Toen Sneek in de vierde set op een 19-14 achterstand kwam te staan was de strijd wel gestreden. Het verzet leidde nog tot een 21-18 tussenstand, maar het was niet genoeg om de thuisploeg in de Basis van de winst af te houden. Met 25-20 en dus 3-1 kreeg de landskampioen  het niet kado. Zwaarbevochten zeges zijn echter wel prettige zeges. Helemaal als ze ook nog zorgen voor meer afstand in de stand, die is nu na 6 wedstrijden:

• 01. Sliedrecht Sport  21
  • 02. Set – Up 15
  • 03. VC Sneek 12
  • 04. Eurosped 10
  • 05. Zwolle 6
  • 06. FAST 5.

Woensdag staat de volgende ronde op het programma met Eurosped vs Sliedrecht Sport, VC Sneek vs Set-Up en Zwolle vs FAST.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Jos Gröniger.